Kleinschalige opgraving Achter de Vest

7-2-2012

HOORN - Kort geleden is Woningbouwvereniging IntermarisHoeksteen van start gegaan met de bouw van twee herenhuizen op het adres Achter de Vest 55 te Hoorn. Voorafgaande aan de start van deze bouw was Archeologie West-Friesland in de gelegenheid op deze plaats enige opgravingen te doen. De opgravingen duurden slechts vijf dagen maar desondanks zijn er enkele interessante vondsten gedaan.

Het opgegraven perceel, gelegen tussen de nrs. 54 en 56 is in 1508 binnen de stad komen te liggen bij de uitbreiding van het gebied. Daarbij werd een nieuwe omwalling met torens gerealiseerd. Het perceel werd daarna niet meteen bebouwd. De kaart van Jacob van Deventer uit ongeveer 1560 laat een leeg gebied achter de nieuwe wal zien dat vermoedelijk in gebruik was als weidegrond. Pas in de late 16e eeuw is het gebied bouwrijp gemaakt door het flink op te hogen met klei, puin en afval.

Tijdens de opgraving is een houten schot gevonden dat tijdens de ophoging in de grond werd geplaatst om de opgebrachte grond op zijn plaats te houden.

Waarschijnlijk zijn pas na de ophoging de eerste huizen gebouwd langs Achter de Vest. In het begin van de 17e eeuw is een huis met de lange zijde parallel aan de straat gebouwd op het onderzochte perceel. Van dit huis zijn de resten van de voor- en achtergevel gevonden. Het ging hier om twee rijen funderingspalen met wat restanten van bakstenen muren die hier hebben gestaan. In een latere fase lijkt het huis vergroot te zijn door de achtergevel naar achteren te verplaatsen. Achter deze achtergevel werd een grote waterkelder gevonden, waarschijnlijk uit de 19e eeuw. Op de locatie van het huis werd verder een ronde waterput gevonden. Deze dateert mogelijk van na de sloop van het huis, die vermoedelijk in de 19e eeuw plaats vond.

In 1932 kwam het van oorsprong Alkmaarse autobedrijf van Jac. Met naar Hoorn. Dit autobedrijf vestigde zich op het adres Onder de Boompjes en werd het schitterende monument op nummer 20 op een genadeloze manier geruïneerd.

Er werd zowel aan de Onder de Boompjes als Achter de Vest een benzinepomp geplaatst en de plek waar nu gebouwd wordt werd de werkplaats voor het autobedrijf. Gelukkig is het monument aan de Onder de Boompjes 20 inmiddels weer in zijn oude luister hersteld. Na het vertrek van autobedrijf Met is het aan Achter de Vest 55 echter nooit meer goed gekomen. Een lelijke muur met een paar haveloze deuren bepaalden jarenlang het beeld. Nu, met de bouw van twee herenhuizen zal ook deze plaats weer een schitterend aanzien krijgen.

Reacties
Reactie: (Jan Floris)
8-2-2012, 12:49
bron van dit bericht is www.oudhoorn.nl met als auteur Frans Zack

Reactie: (Lex)
7-2-2012, 10:29
Ze hebben het weer wel mee. Komen zo lekker diep de grond in.