Hoorn beste woonstad van het land

25-2-2012 Hoe we de aantrekkelijkste stad kunnen worden...

COLUMN

Hoorn is de beste woonstad van het land. De mooie VOC-stad aan het IJsselmeer is verkozen tot ”Woonstad van de 21e eeuw”. Vanwege de zeer betaalbare koop- en huurwoningen, het goede aanbod op sociaal en cultureel gebied, het uitgebreide aanbod van winkels, de aantrekkelijke en goed geconserveerde binnenstad en haven en de betrokkenheid van de inwoners is de Wesfriese gemeente Hoorn bekroond met deze eervolle titel.

Was het maar waar...

Bovenstaande is helaas niet het geval, ik moet u teleurstellen. Als geboren Horenaar, Horinees dus, hoop ik stiekum wel eens op zo’n soort nationale erkenning van onze stad. Dat we als ”Woonstad van de 21e eeuw” het nationale nieuws zouden halen en niet als stadje waar te lang over een standbeeld wordt gepraat, of als stadje dat de landelijke kranten haalde bij de Bouwfraude of het instorten van een schouwburg.

Overigens meen ik serieus dat we met ons ’Mooi Hoorn’ best zo’n eretitel zouden kunnen binnenhalen. Maar daar is wel lef voor nodig. Ja, eerst lef en durf. Vervolgens creatieve en inventieve oplossingen voor hedendaagse problemen. Out-of-the-box-denken, politieke wil, betrokken inwoners, ondernemers en instellingen. Dan kunnen we onze stad simpelweg nog mooier en aantrekkelijker maken.

Maar hoe kunnen we volgens ondergetekende dan ”Woonstad van de 21e eeuw” worden? We hebben al heel veel voor elkaar in Hoorn, maar (en dat is niet uniek voor Hoorn) één ding nog niet. En daar zouden we ons zeer goed mee kunnen onderscheiden van de rest van Nederland. En dus ook Westfriesland, want als je ”Woonstad van de 21e eeuw” wilt worden moet je eerst even aan jezelf denken, de regio profiteert er later ook van. Maar wat moeten we nu doen? Vertel, vertel!!

Als enige stad/gemeente in het land maakt Hoorn werk van ’de zeer betaalbare woning’. Dat is de oplossing in mijn optiek. Niet met een druppeltje hier en een procentje daar. Nee, een rigoreuse aanpak van het grootste probleem in ons land, en dus ook onze stad. Huur- en Koopwoningen voor superprijzen! We bouwen de stukjes Bangert-Oosterpolder en andere lapjes grond die nog over zijn, en onverkoopbaar dankzij de huizen- en hypothekencrisis, helemaal vol met superbetaalbare huur- en koopwoningen! De gemeente neemt zelf het initiatief, projectontwikkelaars en IntermarisHoeksteen mogen, als ze achter de plannen staan, meedoen.

De gemeente kan zelf goedkope woningen laten bouwen, maar vooral ook aan de burgers gelegenheid geven om een betaalbare woning te (laten) bouwen. Dus een superlage grondprijs, uitgebreide medewerking, eventueel nog wat CPO-projecten (Bouw samen een eigen huis in collectief particulier opdrachtgeverschap) en vrijstelling van alle welstandseisen. Er zijn inmiddels prachtige betaalbare ’woonsystemen’ om ook nog eens superzuinige energievriendelijke woningen te bouwen. Hoorn geeft iedereen weer het recht op betaalbaar wonen en wordt aldus ”Woonstad van de 21e eeuw”. Simpel, maar je moet wel willen. En durven. En we bouwen natuurlijk eerst voor onze eigen inwoners, anders wil iedereen straks in Hoorn wonen!

Je kunt tegenwoordig energiezuinige woningen voor een ton laten bouwen, alleen komt er (bijna) overal in ons land minimaal 1,5 tot 3 ton aan kosten bij voor het stukje grond. En daardoor komen starters (maar zij niet alleen), mede dankzij de stugge opstellingen van de banken anno 2012, niet meer in aanmerking voor een nieuwe woning. Daar ligt dus een mooie uitdaging voor de gemeente. Verkoop bepaalde stukjes grond (die je nu toch niet kwijt raakt) voor bijvoorbeeld 50.000 euro en laat mensen er zelf een betaalbare woning naar eigen wensen op bouwen! Krijgen we direct een wijk met een diversiteit aan woningen. En als je als stad zelf de projectontwikkelaar van een Oostereiland wordt, waarom dan ook niet enkele grote superbetaalbare huurcomplexen in BangertOosterpolder in eigen beheer ontwikkelen? ”Hoorn, huren vanaf € 300,-, kopen vanaf € 150.000,-!” Zou dit niet prachtig zijn? ”Hoorn, Woonstad van de 21e eeuw”.

Geld? Geld hebben we zat. Hoorn heeft reserves van tientallen miljoenen! Als we tunnels (genoemde prijzen variëren van 35 tot 95 miljoen euro...) kunnen betalen/financieren, of miljoenen opzij kunnen leggen voor een verbreding van Westfrisiaweg, dan kunnen we ook zorgen voor betaalbare woningen en dus veel lagere grondprijzen hanteren! En anders blijven we toch maar zitten met onverkoopbare grond.

Tegenstanders van mijn ’betaalbare woningen-verhaal’ zullen direct allerlei bezwaren benoemen. Zoals dat het ’marktverstorend’ is. Dat zal volgens mij wel meevallen, en de doorstroming komt misschien dan weer op gang. En dat het niet netjes richting de regio is. Dat we geen geld hebben. Ach, waar een wil is een weg...

Misschien dat we met een ’revolutionair’ plan als bovenstaand onze 362e positie (op een totaal van 418 gemeenten) op de lijst van ”beste gemeente van Nederland” aanzienlijk kunnen verbeteren...
(www.elsevier.nl/web/Weekblad-50/De-beste-gemeenten-2011.htm)
Ik ga voor de 1e positie... Nee sterker: ”Hoorn, Woonstad van de 21e eeuw”.

Hans Stuijfbergen


BETAALBAAR WONEN IN HOORN - een POLL

Kijk voor een POLL over dit onderwerp in de rechterkolom en stem mee!

Reacties
Reactie: (gavin)
3-3-2012, 12:49
zulke dingen kunnen gewoon niet in de ideeen van Hoorn (illiminatie stad) deze mensen van intermaris en hoorn zelf zouden dat nooit doen jouw zakken vullen in plaats die van hun zelf. zou het zelf toe juigen maar dan moeten burgers eens wat meer voor hun mening uitkomen en niet thuis blijven nix doen

Reactie: (Rico)
29-2-2012, 10:03
He is geen wedstrijd,je hoeft niet de beste te zijn, maar doe het gewoon goed. Luister naar de burgers, wees open en eerlijk en denk na op de langere termijn. Prop in ieder geval deze stad niet propvol met mensen en woningen, dat is nergens goed voor, het geeft alleen maar erg veel overlast en irritaties. Kijk wat er gebeurd als je bijv. veel muizen in een te klein kooitje stopt.

Reactie: (Ruben van der Heijden)
28-2-2012, 12:02
Ik denk dat het doel om beste gemeente van NL ook al gehaald kan worden met kleine aanpassingen. Zo hebben we bij het julianapark een prachtig park om te sporten. als de gemeente daar nu fitness aparaten neerzet zullen er meer sporters komen. kinderen vinden vaak zelf hun weg om er mee te kunnen spelen. zet er verder nog goede speeltoestellen voor kinderen bij en mensen gaan niet naar het Twiske, maar zullen in hoorn blijven. als er meer gezinnen en sporters komen zullen mensen waar we overlast van ervaren eerder worden aangesproken op ongewenst gedrag. ook zou een meer dienstverlenende stadswacht helpen. wij burgers hebben ook een groot aandeel in hoe wij de stad ervaren is mijn mening. Als we elkaar begroeten op straat, toeristen helpen een leuke foto te maken, onze eigen troep opruimen en gebruik maken van het buurtbudget voor bijv. buurtfeesten. over grote zaken heb ik niet veel verstand, maar ik denk dat deze kleine dingen al grote verschillen kunnen maken.

Reactie: (Feiko)
27-2-2012, 16:52
@Plies: Helemaal gelijk! Door de WFT (Wet Financieel Toezicht) hebben tussenpersonen en banken tegenwoordig een zorgplicht. Dit moet voorkomen dat particulieren in producten stappen waar ze de risico's niet van begrijpen. Samen met de verscherpte regels van banken zouden de probleemgevallen minder moeten worden. Ik begrijp uit je reacties niet goed hoe jij nou tegenover hypotheken staat. Het is toch juist goed dat banken minder makkelijk hypotheken verstrekken en alleen nog aan de mensen die het echt kunnen betalen? @Bakker volgens mij is de hypotheeklast nu ongeveer een derde van een netto salaris (uitgaande van bijna max hypotheek) ik denk niet dat dat de laatste 30 jaar is veranderd? Ik ben het met je eens dat de hypotheekrentes in Nederland (al jaren) erg hoog zijn ten opzichte van de rest van Europa.

Reactie: (Bakker)
26-2-2012, 19:45
Ik woon in een huis van destijds 159 000 euro nu 150 000 bij een recent afgesloten hyphoteek betalen wij hiervoor 790 euro per maand dat vind ik niet betaalbaar te noemen goedkope huizen is een ding goedkope hypotheken zijn hiervoor ook nodig en dat heeft hoorn niet zelf in de hand, zeker nu de hypotheekmarkt en straks wellicht de renteaftrek zo verandert lijkt me dus op dit miment een kansloze missie dit

Reactie: (plies)
26-2-2012, 19:23
teld = telt

Reactie: (plies)
26-2-2012, 19:21
@ Beste Feiko, als consumenten welke eerlijk en duidelijk advies nodig hebben beter en eerlijker worden geinformeerd, dan zouden velen van hun niet een hypotheek o.i.d. hebben afgesloten. Het is juist dat zaken veel te zonnig worden voor gespiegeld, de vertegenwoordiger van de hypotheek verstrekker is uit op zijn vergoeding c.q. bunus bij het afsluiten van een hypotheek, dat teld en voor de rest niets. Zie de voorbeelden bij DSB

Reactie: (Feiko)
26-2-2012, 18:43
@Plies: ik werk niet bij een bank, maar wel in de financiële wereld. Juist daarom begrijp ik wat voor risico's consumenten aangaan bij het kopen van een huis en de daarbij behorende hypotheek. Zo'n risico zou je alleen moeten aangaan als je daar ook de ruimte voor hebt. Ik denk dat je mijn verhaal verkeerd begrijpt. Ik pleit juist voor een bredere huirmarkt

Reactie: (jos kamminga)
26-2-2012, 18:42
In edam is er een project in de Broekmeer waar de gemeente woningen bouwt, opmaat voor eigen woningzoekende, waar geen winst opgemaakt hoeft te worden. Ieder jaar word er samen met potentiele kopers gekeken waar er op dat moment behoefte aan is.

Reactie: (Manon)
26-2-2012, 16:34
Geweldige column....

Reactie: (Arthur Helling - D66)
26-2-2012, 16:28
Een interessante column met een mooi pleidooi. Het bouwen van goedkope woningen op zich is niet zo moelijk. We hebben behoorlijke reserves inderdaad. In een huizenmarkt die door vraag en aanbod wordt bepaald, zal het effect op de bestaande huizenmarkt wel aanwezig zijn. Immers bestaande Huizen worden daarmee nog duurder en zullen dus nog meer in waarde dalen. Ook is de vraag hoe je goedkope woningen goedkoop houdt. Dat is bij huurwoningen makkelijker te organiseren dan bij koopwoningen. Maar Hans bedankt voor deze voorzet. Ben benieuwd naar de meningen en ideeën van anderen.

Reactie: (Rico)
25-2-2012, 20:40
Ik wil gratis een dak boven mijn hoofd. Zoveel geld wat gaat naar een woning, of het nu huur of koop is, we betalen verschrikkelijk veel aan wonen. Laat mij nou maar een mooi hutje ergens bouwen en dan kan mijn geld aan andere zaken besteed worden.

Reactie: (plies)
25-2-2012, 18:49
P.S. Citaat. De gemeente neemt zelf het initiatief, projectontwikkelaars en IntermarisHoeksteen mogen, als ze achter de plannen staan, meedoen. Pas een wethouder vertrokken, hoezo IntermarisHoeksteen mag meedoen?

Reactie: (plies)
25-2-2012, 18:43
Feiko is/werkt bij een bank, is ruim boven modaal verdiener en dus niet afhankelijk van de voedselbank

Reactie: (plies)
25-2-2012, 18:35
Probeer nogmaals een reactie te geven. Bij de poll van de ANWB over de kilometer heffing had met ook de keuze uit: (1) voor (2) beetje voor (3) niet tegen Daar lijkt deze poll op.

Reactie: (Sebas)
25-2-2012, 18:33
Prima column Hans, en stof tot goed nadenken bij Hoornse bestuurders (politici / ambtenaren / opinieleiders). Ik noem maar weer eens het boek van Gerard Marlet "De Aantrekkelijke Stad" waarin geschetst wordt hoe je een 'beste gemeente van Nederland' kan worden, althans waar het succes van gemeenten als Amersfoort, Arnhem en Utrecht uit voortkomen. En ook de Stadsvisie (die bij sommigen uit beeld lijkt te zijn, hoewel ik van een democratisch politicus via FACEbook mocht vernemen dat er nog wel eens in gebladerd wordt) biedt aanknopingspunten tot succes. Echter, er staat in die Stadsvisie dat er NIET in een tunnel, maar in de binnenstad geïnvesteerd moet worden, hetgeen dus in tegenspraak is met het in 2010 coalitiebeleid.

Reactie: (Feiko)
25-2-2012, 18:22
Beste Hans, Ik denk niet dat het feit dat het marktverstorend zou zijn dit een slecht idee maakt. Ik denk dat we landelijk gezien van de koopcultuur af moeten. In vergelijking met omringende landen kopen wij hier op extreem jonge leeftijd al een huis. Daarnaast vaak zonder eigen geld, waardoor er boven de woningwaarde gefinancierd wordt. In bijvoorbeeld Duitsland is huren een stuk normaler, ook voor de betere inkomens. In spanje koop je normaliter pas als je een jaar of 30-35 bent en neem je max 80% hypotheek. Ik denk dat vrije sector huur moet worden uitgebreid. Dat is in Hoorn in mijn ogen al op een betaalbaar niveau, buiten de appartementen. Kopen moet voor de mensen worden die er eigen geld in kunnen steken en een stabiel inkomen hebben. Ik denk dat op hypotheekgebied de banken nu eindelijk regels hanteren die voor zowel geldnemer als geldgever veilig zijn.