Hoorn wil verder met nieuwe botenbeurs

6-3-2012

HOORN - De gemeente Hoorn gaat onderzoeken of de komst van een nieuwe botenbeurs naar Hoorn mogelijk is. Vast onderdeel tijdens de Westfriese Waterweken editie Hoorn is de gebruikte botenbeurs van de ANWB Waterkampioen en Yacht Focus in de binnenhaven en de Karperkuil. Door het succes van dit onderdeel zijn de organisatoren op het idee gekomen om op en rond het Oostereiland ook een beurs te organiseren voor nieuwe boten. Het evenement zou daar van 22 tot en met 27 augustus plaatsvinden.
 
Het Hoornse college van B en W heeft voorlopig ingestemd met het organiseren van de beurs voor nieuwe boten rond het Oostereiland. Wel wil het college eerst grondig onderzoeken of de komst van de botenbeurs haalbaar is op het gebied van veiligheid en verkeersdrukte. In mei hoopt het college definitief een groen licht te kunnen geven voor de plannen.

Gebruikte boten
De beurs voor gebruikte boten is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot zo’n 165 boten en kan nog iets meer uitbreiden. De publieke belangstelling is groot. In 2011 kwamen zo’n 15.000 bezoekers naar het Hoornse havengebied. Daarmee heeft Hoorn na Lelystad de grootste gebruikte botenbeurs in Nederland.

Grootste botenbeurs in Noord-West Europa
De ANWB wil de gebruikte botenbeurs samen met de nieuwe botenbeurs uit laten groeien tot het grootste watersportevenement van Nederland. Voor 2012 verwachten zij 25.000 bezoekers, en in 2015 kunnen dat er 50.000 worden. Als dit slaagt, heeft Hoorn de grootste beurs voor nieuwe en gebruikte boten in Noord-West Europa.

Kansen
Wethouder Aart Ruppert van Economische Zaken en Toerisme is enthousiast over de plannen van de ANWB. ‘Dit is natuurlijk een geweldige kans voor Hoorn om zich als watersportstad op de kaart te zetten. En de economische impact van zo’n evenement is echt fors. Dat gaat niet alleen om de besteding van de bezoekers in horeca en winkels. Hier kan ook spin-off uit voortkomen. Mensen komen nog eens terug en het is ook goede promotie voor Oostereiland.’

Veiligheid
Er zijn ook kanttekeningen te noemen. Oostereiland is als beoogde locatie een uitdaging. Speciale aandacht gaat uit naar de veiligheid en de verkeersdruk in en buiten de stad. ‘De toegang naar het eiland is verre van ideaal voor veiligheidsdiensten,’ legt Aart Ruppert uit. ‘Zij moeten ook echt nog onderzoeken of dit allemaal mogelijk is. Daarnaast zijn er nog vragen over hoe we om moeten gaan met de verkeersdruk en parkeermogelijkheden. Het evenement heeft ook een grote impact op de bewoners en gebruikers van het eiland. Zij moeten zich kunnen vinden in de plannen.’ En, ook niet onbelangrijk, het moet kraakhelder zijn wie welke kosten voor zijn rekening neemt. ‘In deze tijd van bezuinigingen zal het duidelijk zijn dat de mogelijkheden voor ons als gemeente daarin beperkt zijn. Maar als het ook maar enigszins kan, maken wij ons sterk voor dit evenement.’

Reacties
Reactie: (Aart Ruppert)
7-3-2012, 15:36
Ik zie dat veel van de reageerders wijzen op de onmogelijkheden van dit watersportevenement. Een evenement van deze omvang brengt natuurlijk vragen met zich mee, over veiligheid, verkeersdrukte, parkeerdrukte, enz. Dat is precies waar wij nu mee aan de slag gaan. Maar waarom niet meer uit gaan van de mogelijkheden en de kansen voor Hoorn, in plaats van de vermeende onmogelijkheden? De komst van een evenement als dit biedt ongekende kansen voor Hoorn als waterstad. Niet in het minst vanwege het feit dat gerenommeerde partijen als ANWB en Yacht Focus dit evenement organiseren. Hoorn heeft hun voorkeur, boven veel andere watersteden. En terecht! Het is PR van de bovenste plank voor de stad, voor de haven en voor het Oostereiland en er liggen enorme economische kansen voor toerisme, horeca en detailhandel in de hele stad. Wij bekijken dit graag positief en willen ons hier hard voor maken, voor de stad en voor de ondernemers! Aart Ruppert, wethouder Economische Zaken en Toerisme

Reactie: (Frnk)
7-3-2012, 00:31
De exposanten van nieuwe boten zullen niet geïnteresseerd zijn in een beurs twee weken voor de Hiswa te Water. Dit jaar op de nieuwe locatie in Amsterdam. Ronduit een foute keuze van de initiatiefnemers om de beurs in Hoorn in augustus te plannen.

Reactie: (cyclone)
6-3-2012, 21:02
@ Ron en Hans. zeker geen watersporter!,hetHoornse hop lijkt me gezellig met windkracht 7-8 zuid al die bootjes aan een drijvende steiger. Ooms lijkt me prima locatie. En maak je vooral geen zorgen over de vermeende grootschaligheid dat is wel zeer wishfull thinking van de organisatie.

Reactie: (Hans)
6-3-2012, 19:53
Precies @Jacques Wester het klinkt allemaal mooi maar de uitvoering hebben ze volgens mij nog niet onder controle. Maar zou het deze wethouder iets kunnen schelen, die is er toch alleen op uit om "naam"te maken. De man van de Olympische ambities, zucht!

Reactie: (Jacques Wester)
6-3-2012, 17:38
Beste allemaal, alles valt of staat met voldoende parkeercapaciteit ongeacht de lokatie waar het evenement plaats zal vinden. In het gunstigste geval dienen er 1000 tot 1500 auto's gestald te worden. Als je dagelijks de parkeervoorzieningen in Hoorn bekijkt dan staat alles " tot z'n strot toe" vol. De Nieuwe Wal biedt nog wat ruimte maar iedere Horinees kent daar de parkeerproblematiek als, bijvoorbeeld, Hollandia thuis speelt. Kortom, de gemeente Hoorn zal toch eerst zijn huiswerk moeten doen als het gaat om een deugdelijke parkeergelegenheid tijdens een dergelijk evenement.

Reactie: (Niels)
6-3-2012, 16:37
@C.Velthuijs ook dat is een betere plek dan het Oostereiland en nee@Cees van der Maat niet doen zelfs niet met het leuke treintje van Bram Stam (heeft u geen hoofdletters op uw toetsenbord?). En ziet u het niet wat te lichtvaardig in, 25.000 bezoekers aan en afvoeren met het treintje, laat me niet lachen. Jullie VOCH'ers weten het wel weer leuk te brengen.

Reactie: (C.Velthuijs)
6-3-2012, 16:03
Misschien de botenbeurs bij de nog steeds niet afgemaakte jachthaven bij Ooms(Schelphoek). Dit daar te organiseren schept misschien financieel de mogelijkheid deze haven operationeel te maken!!!

Reactie: (cees v dmaat)
6-3-2012, 15:47
doen aan en afvoer met de trein van bram stam

Reactie: (Hans)
6-3-2012, 13:37
Inderdaad @Ron dat is de vraag. Moet dit wel op het Oostereiland? Zie de brief op Hoorngids van Groen Links en Hoorns Belang hierover. En dan heb ik nog een vraag, lapt deze wethouder gemaakte afspraken mbt het gebruik van het Oostereiland aan zijn laars? Meen me te herinneren dat er is afgesproken dat er GEEN grootschalige evenementen mochten plaatsvinden. Overigens ben ik het met je eens @Ron de plek die jij noemt is veel beter geschikt. Leuk idee trouwens om het daar te doen. Ik heb deze suggestie nog niet eerder gehoord.

Reactie: (ron)
6-3-2012, 12:39
Inderdaad goed voor Hoorn, zou geweldig zijn. Maar of het Oostereiland geschikt is... kan er niet gekeken worden of het Hoornse Hop (recht voor het gat van de oude schouwburg) ervoor geschikt is? Unieke natuurlijke havenkom. Met bijvoorbeeld een grote drijvende steiger van Visserseiland naar Parkschouwburg en haaks daarop allerlei kleinere steigers richting walkant. Ruimte genoeg daar in het water en aan de wal.