Ligplaats boot Van der Valk slaat in als bom

16-3-2012

HOORN - Hoorns Belang, PvdA, GroenLinks, Fractie Assendelft en SP willen tijdens de commissievergadering van 27 maart horen waarom Van der Valk een voorkeursbehandeling krijgt. Ze vinden het merkwaardig dat een bedrijf als Nieuwendam Charter en de Hoornse Watertaxi geen vaste ligplaats kan krijgen in Hoorn en Van der Valk ineens wel.

Deze week bracht HoornGids naar buiten dat door B&W aan Van der Valk al een toezegging voor een ligplaats voor een rondvaartboot is gedaan. Verschillende boot-eigenaren wachten al jaren op een plek, maar die hebben geen plannen voor een hotel in Hoorn. Volgens B&W is een ligplaats voor Van der Valk nodig voor de exploitatie van het hotel dat gepland is op de Blauwe Berg. Eerder kreeg het hotelconcern al z’n zin en stemde Hoorn o.a. in met een groot Casino. Ook dat was volgens Van der Valk noodzakelijk voor een gezonde exploitatie.

De aan het hotelconcern toegezegde lokatie aan het Oostereiland maakt de kwestie nog pijnlijker: De raad had eerder besloten dat het eiland een historische en culturele uitstraling zou krijgen. Ook werd aan verzoeken voor een ligplaats van verschillende andere bootbezitters geen gehoor geven. Op de zuidpunt van het eiland komt een soort museumhaven en of daar de rondvaartboot van Van der Valk bijpast wordt sterk betwijfeld.

Vorige week werd de raad al opgeschrikt door uitgewerkte plannen voor een beurs met 300 nieuwe boten rondom het Oostereiland en 200 oude schepen in de binnenhaven. Ook toen voelde men zich overvallen door B&W. Volgens het College was slechts sprake van een onderzoek naar mogelijkheden, maar uit de site van de ANWB, www.anwbboothoorn.nl , bleek daar niets van: Aanmeldformulieren zijn er inmiddels dan ook te downloaden.

Tijdens de commissievergadering van 27 maart worden naast de vragen van vijf fracties over de Van der Valk-steiger ook die van Hoorns Belang en Groen Links over de botenbeurs behandeld. Het besluit van het college om Van der Valk toestemming te geven een rondvaartboot van 30 meter een ligplaats te geven aan de zuidoever op het Oostereiland is bij Hoorns Belang, PvdA, Groen Links, SP en fractie Assendelft ingeslagen als een bom.

In de vragen worden ook de eerder door de PvdA gestelde vragen over de watertaxi meegenomen en het antwoord van het college daarop. Het is volgens veel raadsleden toch vreemd dat de watertaxi geen vergunning krijgt voor een vaste ligplaats en Van der Valk wel, terwijl de eerste paal van het hotel nog niet eens de grond is in gegaan.

Wat voor de fracties ook meespeelt is dat dit weer de zoveelste ad-hoc beslissing is. ”Waarom niet gewacht op de Havenvisie?” Aldus één van de vragenstellers, raadslid Joke van der Meij van Hoorns Belang. ”En natuurlijk dat ook nu weer reeds gemaakte afspraken aan de laars gelapt worden. Er is duidelijk afgesproken dat er aan de zuidoever een werksteiger komt en een ligplaats voor een Hoorns vissersschip. De oever is 80 meter lang. Voor de werksteiger is zeker 40 meter nodig, de gedachten was om daar een Hoornse vissersboot een ligplaats te geven. Maar met dat grote witte ding van Van der Valk erbij wordt het daar wel erg krap.”

”Een andere optie voor het college zou zijn de westoever, nou dat kan dus echt helemaal niet! We hebben met elkaar heel zorgvuldig de invulling van de westoever besproken (geldt overigens voor het gehele eiland!), de westoever is voor de historische schepen en de botterwerf.” Meldt Joke van der Meij aan HoornGids.nl.

”Er is daar een ruimte vrij gehouden van 40 meter! Over deze plek is altijd heel geheimzinnig gedaan, de vraag is; heeft dit met de Rondvaartboot te maken? De watertaxi mag daar wel liggen maar krijgt geen toestemming voor een vaste ligplaats! Dit is heel vreemd. Maar niet alleen vreemd, het is niet fatsoenlijk richting Stichting Varend Erfgoed, Botterbehoud en iedereen die al jaren bezig is om hier met elkaar iets moois van te maken. En dan de bewoners? Je zal maar zo’n wit kreng van 30 meter voor je deur krijgen, 365 dagen per jaar! De huizen worden nu al niet verkocht, kun je dan helemaal vergeten. Er is vast wel een betere plek voor de rondvaartboot te bedenken dan op het Oostereiland, namelijk gewoon in de haven!”

zie ook:

Reacties
Reactie: (Renata)
20-3-2012, 16:19
Altijd leuk dat zaken zoals deze besloten worden door mensen die er niet in de buurt wonen. Zij hebben er toch geen last van dus wat maakt het uit? Hoorn is een prachtige stad waar we met recht trots op mogen zijn. Hoorn heeft een rijke geschiedenis wat nog overal in de binnenstad te zien is. Hier valt ook de scheepvaart onder. Indien Hoorn eens slim zou zijn zouden ze gebruik moeten maken van datgeen wat er al is. Dit is voor iedereen beter: de bewoners, de middenstand, de economie. Het is toch mooi als mensen van heinde en ver komen kijken naar die prachtige binnenstad en die prachtige haven met al zijn mooie historische schepen waaronder botters etc? Zitten zij te wachten op die afzichtelijke witte fabrieken die pijn doen aan je ogen en je het prachtige uitzicht ontnemen? gemeente hoorn..wordt toch eens wakker en luister toch eens naar de inwoners. Uiteindelijk behoren jullie hun belang te dienen, niet die vd Valk.

Reactie: (Marietje)
18-3-2012, 17:13
Kijk @Vinnie @C. Velthuijs begrijpt waar het de 5 fracties om gaat. De Van der Valk rondvaart c.q. partyboot hoort niet thuis tussen de historische schepen. Dat is de kern van de zaak, simpel toch?

Reactie: (C.Velthuijs)
18-3-2012, 16:57
Vinnie,wij zien dat dagelijks. Maar waar het om gaat is, dat dat pieremegoggel (VALKBOOT)niet tussen de traditionele schepen thuishoort!!! Gewoon tussen de witte passagierschepen(binnenvaart dus geen zeelieden), waar ze thuishoren!

Reactie: (Vinnie)
18-3-2012, 15:29
@C.Velthuijs - het kan al 10 jaar aan de orde zijn, volgens mij al veel langer, maar dit even terzijde, maar vorig jaar zag ik zo'n mooi wit cruiseschip aan het Oostereiland liggen, waaraan door twee zeelieden hard aan de spiegel gewerkt werd. Dit houdt in dat ze in ketelpakken gestoken en met stofkappen op, rustig de achtersteven aan het (machinaal)schuren waren.

Reactie: (C.Velthuijs)
18-3-2012, 15:09
Derek the Fox,U loopt falicant achter. U noemt het jaartal 2012, het is minstens al 10 jaar aan de orde! Geen slijpsel verf enz. in het water. Het aanbrengen van teer is ook reeds lang verboden en wordt niet eens meer verkocht! Ik probeer U alleen maar uit te leggen, dat zo'n PIEREMEGOGGEL(deze partieboot) niet past tussen de hysthorische schepen! VR.GROET.

Reactie: (Derek the Fox)
17-3-2012, 22:44
@C. Velthuijs: Anno 2012 is het de bedoeling dat afval van roestbikken en slijpen , ook van charterschepen, wordt opgevangen en niet in het water terecht komt of op bootjes van anderen. Onder schilderen wordt ook niet meer verstaan het insmeren met kankerverwekkende (teer) producten.

Reactie: (Marietje)
17-3-2012, 21:11
@Flapdrol, door de grachten van Hoorn? Je doet je naam eer aan, hahaha.

Reactie: (Flapdrol)
17-3-2012, 20:12
Geweldig initiatief toch? Lekker met een hoop vrienden een feestje geven en dan door de grachten heen varen,borreltje erbij,heerlijk!

Reactie: (plies)
17-3-2012, 18:53
NN Was dat een kapitein uit Italië ?

Reactie: (nomen nescio)
17-3-2012, 18:30
Moeten ze met die boot niet naar Amsterdam cruisen. Stel je voor dat hij op Pampus of in de Oranjesluizen vastloopt met een kapitein op zijn tweede werkdag. Zulke kapiteins bestaan! Lees www.at5.nl en wat er vanmiddag met een standaardrondvaartboot gebeurde.

Reactie: (plies)
17-3-2012, 18:02
Is de reactie van de redactie echt van de redactie ? ;-)

Reactie: (redactie)
17-3-2012, 17:53
Sommige lezers denken aan de 1e dag van april. Daar lijkt het wel op met de laatste berichten uit het havengebied, maar het betreft toch echt serieus nieuws...

Reactie: (Jacques Wester)
17-3-2012, 17:28
Inderdaad, @koos, dat ruikt naar de 1e dag van april.

Reactie: (Koos de Boer)
17-3-2012, 17:22
@C. Velthuijs klopt wat u schrijft, zo'n grote witte rondvaartboot, door sommigen al partyschip genoemd, past absoluut niet op die plek. Daar gaat het de 5 fracties waarschijnlijk ook om plus het feit dat er gemeten wordt met 2 maten. Het is toch vreemd dat de watertaxi geen vaste ligplaats krijgt en Van der Valk wel. Dit ruikt ergens naar!

Reactie: (c.Velthuijs)
17-3-2012, 16:45
Stalen rondvaartboot tussen charterschepen aan de werksteiger? De werksteiger heeft de functie om aan de charterschepen te werken. Roestbikken en slijpen en schilderen! Dit was het streven van de Stichting behoud Traditonele schepen en daar hoort geen partyboot bij! Bij slijpen en bikken komt het partybootje van van der Valk onder de roest te zitten en dat zullen ze niet leuk vinden !!!Goed nagedacht he???

Reactie: (Hans)
17-3-2012, 15:56
Wat een geweldige reactie @Karel, heb je daar nou lang over moeten nadenken? Probeer ook eens een inhoudelijke reactie op het bericht te geven ben ik reuze benieuwd naar.

Reactie: (Karel)
17-3-2012, 15:40
Hoeveel boten zijn er gezonken door die bom?

Reactie: (C.Velthuijs)
17-3-2012, 10:21
Deze boot lijkt op een luidruchtige partyboot uit Volendam!Ligplaats zuid van Oostereiland balachelijk, past totaal niet tussen de hystorische schepen! Doorvaart naar de Grashaven roept vraagtekens op! Wordt een stuk smaller ,gevaarlijk voor de zeilende kinderen enz! Dit partyschip kan toch gewoon net als de andere charterschepen afmeren aan het Houten Hoofd??? Want daar hoort het en niet tussen de hystosische schepen AUB.

Reactie: (remco)
17-3-2012, 08:35
als je een bedrijf wilt starten in hoorn en je heb geen vrienden bij de gemeente dan kan je er van uit gaan dat het antwoordt nee is zeker als het om een groot project is waar veel geld bij is betrokken wat was het ook weer hoorn moet je voelen :)

Reactie: (marjon root)
17-3-2012, 00:02
Laten we hopen dat dit een 1 april grap is. En anders... zijn er geen woorden voor. Hoe deze stad verkwanseld wordt aan gekke ondernemers met hun aanhang/wethouders, die van gekkigheid niet weten waar ze "ons" geld aan moeten uitgeven.

Reactie: (Lydia ,Hoorn)
16-3-2012, 23:01
Belachelijk,lijkt het zo of is het zo dat van der Valk nu al zoveel macht heeft over bepaalde raadslieden om het naar zijn zin te krijgen? Nog even en van der Valk gaat eisen of we een kanaal kunnen graven tot aan de deur van het hotel!!!! Eerst degene die al weet ik het hoelang op een ligplaats wachten. En die van der Valk achter aan sluiten.Dit is HOORN als je dat maar weet.

Reactie: (nomen nescio)
16-3-2012, 22:38
De kaptein staat al op de brug! Weet vast wel hoe hij van hier naar Avifauna kan varen! O hoe zachtkens glijdt het bootje!. Excuseer mij mijn nostalgie.