Volgens B&W geen afspraken over omvang evenementen Oostereiland

21-3-2012

HOORN - Volgens B&W van Hoorn zijn er in het verleden geen afspraken gemaakt over grootschalige evenementen op het Oostereiland. In de stad is veel commotie ontstaan over o.a. plannen voor een grote botenbeurs met 300 nieuwe schepen rond het Oostereiland.

De fracties van Groen Links en Hoorns Belang hebben recent vragen gesteld over de Nieuwe botenbeurs ANWB Boot Hoorn op en rond o.a. het Oostereiland. Verschillende andere fracties hebben hun zorg inmiddels ook geuit.

In een verslag van het College van Hoorn valt nu te lezen: ”Van belang is dat verondersteld wordt, zowel door de raad als door anderen (Bv. bewoners Havenkwartier, red.), dat bepaald zou zijn dat er geen grootschalige evenementen plaats zouden mogen vinden. Dat is maar ten dele juist. Er is in de fase van de ontwikkeling van het Oostereiland wel gesproken over (grootschalige) evenementen in relatie tot de veiligheid bij calamiteiten. Maar dit uitgangspunt is nergens geformaliseerd en het moet dus per aanvraag worden beoordeeld.” Aldus het net openbaar geworden verslag van B&W waaruit HoornGids citeert. Deze interpretatie door B&W zet de deur dus open voor grootschalige evenementen op het eiland met zijn gerestaureerde gevangenis.

Er zou inmiddels ook een formeel antwoord op de vragen van Groen Links en Hoorns Belang moeten zijn, maar die heeft onze redactie nog niet kunnen achterhalen. Steeds duidelijker wordt dat de ANWB vergevorderd is met de organisatie van het evenement Boot Hoorn, met naar verwachting 30 tot 40.000 bezoekers, en dat B&W hier graag zijn medewerking aan wil geven.

Overigens vindt er donderdag (21-3-12) spoedoverleg plaats tussen wethouder Ruppert en gebruikers van het Oostereiland. Officieel weten deze nog niets van de plannen en consequenties. Bewoners van het Havenkwartier hebben eerder in een brief aan de gemeente ook hun ongenoegen geuit over de gang van zaken en de grootschalige aanpak. Dinsdagavond praat de gemeenteraad over de kwestie.

Reacties
Reactie: (cyclone)
23-3-2012, 12:34
Wat een onnozel gezeur over drukte veiligheid etc. Bij de Hoornse kermis of lappendag hoor ik niemand zeuren over afgesloten straten, drukte in de stad en veiligheid, als er ergens tuig op afkomt is het daar wel. Wellicht omdat de paar nu zeurende typen zelf geen interesse in boten hebben en graag hun op azijn gelijkend vocht willen spuien op dit plan.

Reactie: (Niels)
23-3-2012, 07:57
@Derek the Fox, je kunt je beter afvragen wat er mis is met de communicatie tussen Ruppert en leden van de gemeenteraad. Vreemd toch dat hun vragen door de wethouder worden beantwoord of in een wijkoverleg of via de media. Arrogantie?

Reactie: (plies)
22-3-2012, 21:45
Op zich is dit positief voor Hoorn.

Reactie: (Alex)
22-3-2012, 19:11
@Koos, woon midden in het havengebied en kijk al uit naar de botenbeurs. Ben niet bang voor mensen voor de deur. Waar jij je druk om maakt is een beetje praktische onnozelheden. Er werken ook mensen op het Oostereiland. Je denkt toch niet serieus dat die een week niet kunnen werken? Dus Koos, zelf niet zo balken.

Reactie: (Derek the Fox)
22-3-2012, 18:41
Uit Hoorn Dichtbij: "De ANWB neemt alle kosten voor het organiseren van de botenbeurs voor zijn rekening. Dat liet wethouder Aart Ruppert weten bij het Overleg Leefbaarheid Binnenstad woensdagavond. De gemeente betaalt alleen voor personele kosten, zoals beleidsondersteuning en stadstoezicht. Ook werd duidelijk hoe de aanvoer voor de beurs mogelijk geregeld zal worden. Als de botenbeurs doorgaat, zal er een extra brug naar het Oostereiland worden aangelegd. Indien mogelijk zal de bevoorrading per schip vanaf de Schelpenhoek worden uitgevoerd. Ruppert kon daarmee een aantal vragen, onder andere ingediend door Fractie Tonnaer, beantwoorden." Wat is er mis met de communicatie tussen HG en de gemeente?

Reactie: (Koos)
22-3-2012, 16:58
@Lex, op zich ben ik dat wel met je eens, wat reuring in de haven is leuk zoals de tweedehands botenbeurs, prima. Waar het de meeste mensen om gaat en ook verschillende raads fracties is de locatie Oostereiland. Een week lang wordt het eiland afgesloten. De witte vloot wordt verbannen naar Enkhuizen, waar moeten de schepen van varend erfgoed naar toe? Zijn het museum en het filmhuis te bereiken? Weet jij dat?

Reactie: (Lex)
22-3-2012, 16:09
@Koos. Ik ben geboren en getogen in het havenkwartier en woon er nu nog. Nu wordt er eens iets georganiseerd en loopt iedereen weer te zeuren. Wees blij dat er iets gebeurt. Hoorn heeft een van de mooiste havens en wat doen wij ermee? Helemaal niets. Hoorn is gewoon een slaapstad geworden.

Reactie: (Koos)
22-3-2012, 14:40
Je woont zeker niet bij de haven/Oostereiland @Alex, je kletst als een kip zonder kop. Botenbeurd prima maar niet op het Oostereilnad daar gaat het om.

Reactie: (Alex)
22-3-2012, 13:36
Mensen, mensen wat een gezeur om een botenbeurs. Toch juist geweldig dat het Oostereiland wordt aangedaan voor deze beurs. En die 10000 bezoekers per dag, dat is niet veel. Beetje voetbalwedstrijd trekt al meer mensen en die komen nog allemaal tegelijk ook. Hoop koudwatervrees hier.

Reactie: (Niels)
22-3-2012, 10:51
Wel ja die botenbeurs moet en zal er komen. Ruppert de wethouder met Olympische ambities wil dit er persé doorheen drukken. Natuurlijk zijn er al keiharde afspraken gemaakt met de ANWB en is er voor Hoorn geen weg meer terug. Ruppert wringt zich in allerlei bochten richting die lastige raadsleden met hun kritische vragen. Ja daar is hij niet voor aangesteld, wat denken ze wel.

Reactie: (nomen nescio)
22-3-2012, 10:47
Ik raad het college aan nog eens te zoeken in de van Tonnaer overgenomen dossiers. Wie weet vindt men nog een snippertje waarop het wél staat vermeld!

Reactie: (OLB bezoeker)
22-3-2012, 10:39
Ruppert was gisteren bij het OLB ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat Hoorn niet meer terug kan wat die botenbeurs betreft. Waarom verteld deze wethouder dat niet gewoon?