HISWA vreest oneerlijke concurrentie Boot Hoorn

23-3-2012 Brief aan B&W en Raad over organisatie botenbeurs

HOORN - De directie van de bekende HISWA botenbeurs in Amsterdam wil meer duidelijkheid over de organisatie van ANWB Boot Hoorn, een evenement dat gepland staat eind augustus in het Hoornse havengebied. Het steekt de HISWA dat een vergelijkbare beurs een week voor de Amsterdamse beurs wordt gehouden. Men wil weten of er sprake is van paracommercie.

In de brief stelt de HISWA: ”U begrijpt dat beide ’hieuwe boten beurzen’ een vergelijkbaar concept hebben, zich grotendeels richten op dezelfde doelgroep bezoekers en exposanten en in dezelfde provincie en periode plaatsvinden.” En: ”Als belanghebbende partij zouden wij graag van het College antwoord willen hebben op een tweetal vragen die van belang zijn om ons zo er van te vergewissen dat er sprake is van een gelijk speelveld.”

Hoorn wordt er op gewezen dat er ook rekening moet worden gehouden met de Natuurbeschermingswet 1998. Ook wil de HISWA weten welke steun de ANWB krijgt: ”Kunt u aangeven wat de huursommen en andere kosten zijn die de organisator van ANWB Boot Hoorn betaalt voor de huur van de ruimte, kades, ligplaatsen en andere faciliteiten die de gemeente ter beschikking stelt?”

Komende dinsdagavond praat de Hoornse gemeenteraad ook over de organisatie van ANWB Boot Hoorn. Er is van verschillende kanten kritiek gekomen op de omvang en aard van het evenement. Ook voelen veel partijen zicht overvallen omdat zij niet geinformeerd zijn over de botenbeurs met 500 boten en tussen de 30 en 40.000 bezoekers in 5 dagen.

Lees hier de brief van de HISWA:

Verzoek om informatie over ANWB Boot hoorn

Geacht college,

HISWA multimedia BV heeft kennis genomen van het initiatief voor ANWB Boot Hoorn die van 23 tot en met 27 augustus zal plaatsvinden. Uit de website www.anwbboothoorn.nl blijkt dat deze beurs zich richt op de beginnende watersporters en de liefhebbers die zich oriënteren op de koop van een ebruikte of nieuwe boot. De ANWB verwacht rond de 25.000 oplopend tot 40.000 bezoekers en 500 exposerende schepen.

HISWA Multimedia BV is exploitant van de HISWA te Water die dit jaar zal plaatsvinden van 4 tot en met 9 september in Amsterdam Marina. Deze haven in ontwikkeling wordt na de zomer opgeleverd als jacht- en evenementenhaven en is eigendom van Amsterdam Marina BV. HISWA Multimedia BV huurt tegen marktconforme prijzen de haven ten behoeve van de boot show. De HISWA te Water 2012 rekent op 400 tot 450 exposerende schepen, 25 tot 30 duizend bezoekers en vindt één week later plaats dan ANWB Boot Hoorn.

U begrijpt dat beide ’hieuwe boten beurzen’ een vergelijkbaar concept hebben, zich grotendeels richten op dezelfde doelgroep bezoekers en exposanten en in dezelfde provincie en periode plaatsvinden.
HISWA multimedia heeft al vele jaren ervaring met het organiseren van beurzen in het algemeen en in water boot shows in het bijzonder. De HISWA te Water werd in 28 edities opgebouwd met veel kennis van de (internationale markt. Evenementen op deze schaal zijn professionele bedrijfsmatige activiteiten in een concurrerende internationale markt. Dat betekent dat de opzet, bereiding, uitvoering en exploitatie gebaseerd moet zijn op duurzaamheid continuïteit maar voor vooral ook een gelijk economisch en juridisch speelveld.

Als belanghebbende partij zouden wij graag van het College antwoord willen hebben op een tweetal vragen die van belang zijn om ons zo er van te vergewissen dat er sprake is van een gelijk speelveld.

Verkeer, veiligheid en effecten
Een dergelijk grootschalig evenement vergt een uitgekiend verkeers- en veiligheidsplan, zeker in een dichtbebouwd gebied als het historisch centrum van Hoorn. Uit de media hebben wij begrepen dat het College voornemens is om een studie te verrichten naar de mogelijkheden in de kader van verkeers- en veiligheidsmaatregelen in het evenementengebied. Wij hebben ook begrepen dat het College voornemens is om te beoordelen of het initiatief past in het bestemmingsplan dan wel in de vergunningen die zijn verstrekt voor de in gebruik te nemen locaties. In dat kader is het ook van belang nadrukkelijk de Natuurbeschermingswet 1998 mee te nemen in de afweging.

HISWA Multimedia BV heeft op dringend advies van de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland ook op dit gebied haar verantwoordelijkheid genomen. Wij hebben uitgebreide effectanalyses uitgevoerd naar de mogelijke externe werking van het Evenement en de toename van het vaarverkeer van expositieschepen op de kwetsbare vogelsoorten op het N2000 gebied Markermeer dat zeven kilometer is gelegen van Amsterdam Marina in hartje Amsterdam.

Kunt u ons informeren of de gemeente Hoorn en/of organisatoren van het evenement ook de verantwoordelijkheid nemen gelet op het feit dat dit nieuwe project plaatsvindt direct aan het N2000 gebied Markermeer? Op basis van uw antwoord kunnen wij als belanghebbende beoordelen of er sprake is van een gelijke behandeling van procedures en vergunningen.

Concurrentie in een economische markt
Een evenement van deze schaal is een economische activiteit in een steeds meer concurrerende markt. Level playing field is een randvoorwaarde om gelijke economische omstandigheden te scheppen zodat bedrijven transparant, marktconform en eerlijk kunnen concurreren. Bedrijven dienen zich te houden aan spelregels uit de mededingingswet. Ook overheden mogen geen marktverstorende activiteiten uitvoeren die leiden tot paracommercie.

Kunt u aangeven wat de huursommen en andere kosten zijn die de organisator van ANWB Boot Hoorn betaalt voor de huur van de ruimte, kades, ligplaatsen en andere faciliteiten die de gemeente ter beschikking stelt? Op basis hiervan kunnen wij als belanghebbende beoordelen of er sprake is van een exploitatie waarin er in ieder geval geen sprake is van indirecte subsidie of bevoordeling met gemeenschapsgeld of middelen door de gemeente Hoorn.

Wij zien graag uw spoedige reactie op onze twee vragen tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Faroûk Nefzi, directeur HISWA

Reacties
Reactie: (C.Velthuijs)
27-3-2012, 15:30
Beste Lex, in principe ben ik niet tegen de botenbeurs, maar chantage ,zoals hier gebeurt, is verderfelijk! De nieuwe botenbeurs is heel moeilijk te verwezelijken op dit moment en dat valt de ANWB en Yachtfocus bar tegen!!! Vandaar hun wat minne houding!!!

Reactie: (Lex)
27-3-2012, 14:26
@Velthuis je begint een beetje op dhr. van Beek te lijken. Je standpunt is duidelijk maar het begint nu een beetje op drammen te lijken. Jammer voor Hoorn als dit evenement niet doorgaat. Hoorn blijft een slaapstad. Ik zeg nogmaals de beste toeristische atractie op dit moment in Hoorn is de laatste trein naar Amsterdam.

Reactie: (C.Velthuijs)
27-3-2012, 10:06
De volgende chantage is daar! CHANTAGE NO1: Van der Valk,geen ligplaats Oostereiland(zuid)voor het party bootje, dan geen hotel! CHANTAGE NO2:ANWB en YACHT FOCUS, geen nieuwe botenbeurs op het Oostereiland, dan helemaal geen beurs, dus ook geen 2e hands botenbeurs! 4e jaar!

Reactie: (Niels)
25-3-2012, 17:39
@Matty "een ANWB boot"? Je begrijpt duidelijk niets van het verhaal, wat roeptoeteren zonder dat je weet waar het over gaat. Het gaat niet om een ANWB boot mijn beste maar om een botenbeurs van 300 nieuwe boten op het Oostereiland. Er zijn inmiddels heel veel mensen die zo'n groot gebeuren op het Oostereiland niet willen. Het zal mij een zorg zijn waar mensen hun boot willen kopen en of ze dat kunnen, allemaal niet relevant.Het college wil dit plan er door drukken en zonder dat er goed is over nagedacht.Gebruikers van het Oostereiland wisten van niets pas vrijdagmiddag is er met hun een gesprek geweest. Maar het werd duidelijk dat er geen weg meer terug is, die botenbeurs moet en zal doorgaan.

Reactie: (Matty)
25-3-2012, 17:15
Man o man, wat kunnen mensen die niets te doen hebben toch zeuren over een of andere ANWB-boot. Wat hebben we het toch slecht in Nederland dat we ons over dit soort dingen druk mogen maken.

Reactie: (niek)
24-3-2012, 18:56
Geen Paniek Hiswa, het gaat toch niet door dus kalm blijven komt allemaal goed!

Reactie: (Joris)
24-3-2012, 17:31
@ Sebas; er is door B en W geen GO gegeven voor het evenement, maar een GO gegeven aan de ANWB om te onderzoeken of het evenement voor hen te organiseren is. En er is een GO gegeven aan de brandweer en veiligheidsdiensten om uit te zoeken of het Oostereiland een goede plek is om het te organiseren. Een GO op het definitief door laten gaan van het evenement heeft het College niet gegeven en kon het College ook niet geven....

Reactie: (Gerard)
24-3-2012, 17:11
Hoe zit het met de HISWA gebruikte botenbeurs in Lelystad, meneer Nefzi? heeft deze invloed op het Natura2000-gebied in het Markermeer? Wordt er voor de faciliteiten aan de gemeente Lelystad een kostendekkende vergoeding gegeven?

Reactie: (Sebas)
24-3-2012, 16:23
Zoals ook blijkt uit de weergave van het Collegebesluit elders (bij een ander artikeltje over dit evenement) blijkt dat het College de keus kreeg om "Go of No Go" te zeggen. Waarschijnlijk op basis van onvoldoende gegevens en te weinig zicht op de juridische randvoorwaarden. Er staat ook in het Collegebesluit dat er nog een heleboel uitgezocht moet worden. Er werd dus een tweede "Go of No Go" moment ingebouwd in april. Maar dat is een beetje naïef: de ANWB heeft de eerste Go van eind februari uitgelegd als dat de gemeente Hoorn alles al rond heeft, cq. geregeld heeft. Kijk naar bijvoorbeeld wielrennen (weet Aart Ruppert ook veel van) of schaatsen. Na de start van een wedstrijd zegt men halverwege toch ook niet: nu gaan we allemaal weer bij elkaar stil staan en doen nog een keer een startschot? Het is van harte toe te juichen als er leuke evenementen naar Hoorn komen of - nog beter - vanuit de Hoornse samenleving en bedrijven georganiseerd worden (denk bijvoorbeeld aan EI-pop, of de Stadsfeesten). Maar met evenementen alleen kan je de stadseconomie niet draaiende houden, of de binnenstad aantrekkelijk maken. Daar is méér voor nodig, waaronder een goede visie op de ontwikkeling van de binnenstad (winkelplezier, kwaliteit horeca, aabod cultuur) en de haven.

Reactie: (Nico van Dijk)
24-3-2012, 15:08
Dag Chris Uithoorn, Wat vind jij oneerlijk aan het feit dat in Hoorn de botenbeurs wellicht veel interessanter uitpakt voor zowel consument, bezoeker als verkoper van boten? De markt doet zijn werk toch gewoon? Het is oneerlijk voor de exploitant van de beurs, als je dat vindt, omdat die nu zijn handel ziet 'wegvaren' naar Hoorn. Maar dat is het risico, Chris. Daar is die ondernemer voor. Moet hij scherper offreren aan de participanten, zorgen voor betere voorzieningen. Gewoon zorgen voor een beter evenement. De ANWB springt in een gat, ik geef ze groot gelijk. Als die HISWA exploitant een ultiem evenement had neergezet, was de ANWB er ook niet aan begonnen. Maar helaas is dat niet het geval en dus is er niets oneerlijks aan. It's as simple as that.

Reactie: (Rob)
24-3-2012, 14:51
Wat leuk dat de organisatie van de HISWA zich drukker maakt om andere evenementen dan om haar eigen evenement. Uitgaan van eigen kracht, is dat misschien een goed idee, meneer Farouk? Ik zou uw tijd en energie lekker in uw eigen evenement steken. Hoorn redt het prima met haar mooie BootHoorn van de ANWB, u zult zien dat evenementen prima naast elkaar kunnen functioneren en dat we in deze wereld geen Monopoly spelen! Welkom in Hoorn, waar de gemeente probeert de nek uit te steken en pro actief bezig te zijn met het op de kaart zetten van de stad.

Reactie: (Niels)
24-3-2012, 14:24
@Chrisuithoorn prima reactie waar ik mij bij aansluit. Het college lijkt maar wat te doen. En wat te denken van de witte vloot die gedurende 1 week in het hoogseizoen moet uitwijken naar Enkhuizen. En stichting Varend Erfgoed die worden verbannen. Te gek voor woorden dat er over zo veel zaken niet goed is nagedacht. En ja dat gaat ons gemeenschapsgeld kosten.

Reactie: (Chris Uithoorn)
24-3-2012, 12:36
Beste Bloggers. Ik adviseer eerst een goed te lezen wat er nu echt in de brief staat. Het betreft de HISWA te water en dat heeft niets met de HISWA in de Rai te maken. Dat is een heel andere beurs en ook een ander bedrijf die dit organiseert. De vergelijking met (de prijzen) van de HISWA binnenbeurs en met Boot Leeuwarden slaan dus kant nog wal. Het is terecht dat een bedrijf als HISWA Multimedia vraagt of de gemeente Hoorn niet de haven gratis weggeeft aan de ANWB waardoor de prijzen in Hoorn vele malen lager zijn. Dat is gewoon oneerlijk. Een het kost in feite de inwoners van onze gemeente ook nog geld omdat ze wellicht enkele tonnen inkomsten missen uit verhuur van de haven voor het evenement. Hoe leuk is dat?

Reactie: (Koos)
24-3-2012, 10:50
@Wim, eens, deze brief zal juridisch dicht getimmerd zijn. Helaas heeft de gemeente Hoorn op jurisch gebied vaker blunders gemaakt die de gemeenschap veel geld hebben gekost c.q. kosten. Dat botenbeurs verhaal gaat ook die kant uit m.i. Ben het met @ Niels eens dat het plan niet goed doordacht is, lijkt meer op het kost wat kost door willen drukken van het college.

Reactie: (nomen nescio)
24-3-2012, 09:38
't Probleem van de HISWA is natuurlijk dat hun opbouw in het RAI-gebouw nóg duurder uitvalt dan botenbeurzen in het water. HISWA bv. moet de boten per trailer/exceptioneel transport aanvoeren vanuit de Amstel en moet dat betalen, zelfs het tijdelijk verwijderen en weer aanbrengen van de bovenleiding van de tram. En omdat dat allemaal nachtwerk is, kost dat extra geld. Het (Hoornse) probleem is, denk ik, dat de ANWB nog niet weet wie bootjes willen verkopen en hoe groot die bootjes zijn en of die nieuwe bootjes wel door een sluis kunnen. Dan kiest men de "makkelijke vaarroute": Af laten meren aan/bij het Oostereiland. Zo'n botenbeurs moeten we willen, maar of het nou vwerstandig is op deze manier?

Reactie: (cyclone)
24-3-2012, 08:43
Wat een stumperds die Hiswa gasten, laat ze nu eerst maar eens naar hun eigen ten onder gaande schip kijken. Door de arrogantie en hoge prijzen hebben zij zichzelf helemaal uit de markt geplaatst. Tijden veranderen en zo ook het publiek dat niet meer met de pet in de hand ja en nee meneer Hiswa zegt. Die laatste Hiswa van een paar weken geleden was werkelijk een belediging voor het publiek. Voor een toegangsbewijs en parkeerkaart was ik 32,50 euries kwijt (71,50 florijnen) en was je binnen een half uur klaar. Waar bemoeien ze zich eigenlijk mee, ik verwacht dan ook niet dat de gemeente ze uberhaupt antwoord gaat geven.

Reactie: (C.Velthuijs)
24-3-2012, 07:42
Niels, ik denk ook, dat het college de nieuwe botenbeurs op het Oostereiland flink onderschat heeft! Faroûk Nefzi,directeur vd Hiswa, is bepaald niet dom!! Hij zal alles doen om deze botenbeurs tegen te houden!De problemen, die zich voordoen op het Oostereiland, zijn van dien aard, dat de beurs in ieder geval,dit jaar waarschijnlijk niet doorgaan! In 2013 denk ik ook niet!

Reactie: (Wim)
24-3-2012, 00:52
De HISWA komt echt niet zomaar met deze vragen, daar hebben juristen aan gewerkt. Van de antwoorden zal afhangen of zij stappen gaan ondernemen. Het is te hopen dat B&W van Hoorn alles goed hebben dichtgetimmerd! Laat het wettelijk aub allemaal kloppen anders kan dit Hoorn veel geld gaan kosten!

Reactie: (Bart)
24-3-2012, 00:24
@Niels Zo achterlijk is ons college toch ook weer niet... Ze hebben het prima doordacht, alleen de HISWA wil geen concurent hebben en denkt als grote jongen: ik zet die gasten in Hoorn wel even aan de kant... Zoiets als recht van de sterkste... Zo heeft de HISWA ook in het verleden geprobeerd (maar dan met een andere klaagzang) de Boot beurs in Leeuwarden tegen te houden... En zie wat er iedere jaar weer in het hoge noorden word gehouden... de Boot beurs..

Reactie: (Niels)
24-3-2012, 00:11
Niet zo hoog van de toren blazen @ Maarten, de directeur van de HISWA weet echt wel waar hij over spreekt. Al met al heeft het college van Hoorn de zaak niet goed doordacht.

Reactie: (Maarten)
23-3-2012, 22:41
Ze hebben wel lef die HISWA gasten. Allereerst mag Hoorn toch zelf wel bepalen hoe en met welke voorwaarden ze een bootshow willen organiseren. In Hoorn spelen hele andere belangen zoals de profilering van Hoorn als watersportstad. Amsterdam heeft die ambitie niet. Doordat Amsterdam gemiddeld veel zwaardere (en meer) evenementen heeft zal de bedreiging voor het Markermeer dan ook heel anders uitpakken. Hiswa heeft gekozen voor de A-locatie Amsterdam, moeten ze zich aan de regels daar houden. ANWB kiest voor Hoorn op de voorwaarden die hier gesteld worden. Als blijkt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie lijkt het me eerder iets voor de NMA dan voor de concurrent om deze gegevens zomaar vrij te geven. (binnen de WOB regels uiteraard)