Stoeptegel vertelt historie van Hoorn

12-4-2012

HOORN - Op vrijdag 13 april onthult wethouder Peter Westenberg de eerste QR-stoeptegel in Hoorn. Er komen 23 tegels in de binnenstad van Hoorn met daarachter een verhaal over de historie van Hoorn. De informatie is bedoeld voor inwoners en bezoekers van de stad.

Hoorn heeft een binnenstad met prachtige monumentale panden. We hebben veel informatie over de geschiedenis van deze panden. Het is zonde om dit niet met elkaar te delen. Daarom zijn we gestart met het gebruik van QR-codes. Hiermee willen we de informatie aan een breed publiek beschikbaar stellen.’, aldus wethouder Peter Westenberg. In deze proef werkt de gemeente samen met Oneindig Noord-Holland (een initiatief van de provincie Noord-Holland), het Westfries Museum en Westfries Archief.

QR-codes
Op 23 plaatsen in de Hoornse binnenstad zijn vanaf vrijdag 13 april stoeptegels te vinden met daarop een QR-code. QR staat voor Quick Response. Het is een tweedimensionale barcode. Met de camera van een mobiele telefoon, een smartphone, kan men de code scannen. Op de mobiele telefoon verschijnt dan de website met achterliggende informatie.

Verhalen
Achter deze QR-codes schuilen verhalen over monumenten, met uitleg over de architectuur. Maar ook verhalen over bijzondere gebeurtenissen die op de locatie hebben plaatsgevonden. Sommige locaties zijn onderdeel van een route: Napoleonroute, Hollanders Overzeeroute (met filmpjes) of de Taartarrestroute.

Het Westfries Museum, Westfries Archief en Oneindig Noord-Holland werken al samen om historische routes via www.onh.nl aan een breed publiek beschikbaar te stellen. De gemeente Hoorn sluit hierbij aan en heeft een uniforme stijl laten maken voor de QR-codes in Hoorn. Hiermee is er een herkenbaar uiterlijk voor de QR-codes die over de historie van Hoorn gaan.

Hoe verder
Na de zomer bekijkt de gemeente hoe het gebruik is geweest. De bedoeling is dat het aantal QR-tegels wordt uitgebreid. Hierbij houdt de gemeente ook rekening met andere digitale mogelijkheden en ontwikkelingen.