Hoornse kust maakt ook gelukkig

22-4-2012

COLUMN

HOORN - We worden pas écht gelukkig van uitwaaien aan de waterkant. Dit blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Exeter en Plymouth. Voor deze studie werden 2750 mensen van 8 tot 80 jaar ondervraagd. Daaruit blijkt dat mensen van alle leeftijden die onlangs een bezoekje aan de kust, het platteland of een park in de stad brachten, zich beter voelden. Maar een tripje naar de zee leidde tot de meeste positieve gevoelens, deze mensen voelden zich daarna herboren.

Volgens mij maakt onze Hoornse kust inwoners en bezoekers ook erg gelukkig. Het is weliswaar een voormalige zee, en een echt volwaardig strand is er nog steeds niet, maar even lekker langs het Hoornse water wandelen doet een mens goed. Daarom laten zovelen graag hun hond langs het water van het Julianapark uit, lopen velen op zondagmiddagen een stukkie Westerdijk, waaien velen even uit op het Oostereiland of Houten Hoofd. En dan hebben wij nog die mooie mix van een prachtige oude stad én die heerlijke waterkant. Daar kan toch geen Zandvoort of Bergen aan Zee tegenop! Daar zie ik voornamelijk half vervallen betonnen bouw aan de kust.

Om onze water-wethouder maar eens aan te halen: ”Hoorn heeft goud in handen.” En dan kan onze prachtige gelukkig-makende-kust natuurlijk nog aantrekkelijker worden met goed georganiseerde evenementen... En of we dan met een centimeter de breedte van terrassen moeten checken of juist niet moeten zeuren over kleine overschrijdingen? Ik denk niet dat we daarmee onze stad en bezoekers gelukkiger maken.

Wel hoop ik dat er een keer een einde komt aan de vele opbrekingen en stapels stenen in onze stad. Vandaag zag ik dat, in tegenstellingen tot alle borden (”t/m 15 april”) en aanwijzingen, er nog steeds geen verkeer over de Italiaanse Zeedijk kan rijden. Gelukkig kon er heden, met uitzicht op stapels stenen weliswaar, al een beetje terrasgezeten worden op de Oude Doelenkade.

Nu nog de 1 % Kunstregeling met meen ik een kleine ton Oostereiland-centjes gebruiken voor bankjes en verlichting (en dus niet 2 beelden!) op de Westerdijk zodat we eindelijk de 20 jaar geleden al beloofde ’boulevard’ een beetje kunnen realiseren. En natuurlijk die lullige HoornMoetJeVoelen-bordjes met foto’s van peren, appels en kersjes bij onze entrees van de stad verwijderen ((Haal andere rommelbordjes van bv niet meer bestaande stedenbanden dan ook direct weg.). Tenslotte nog bepaalde evenementen opkrikken (zoals iets wat vandaag als Straatspeeldag op de Rode Steen werd betiteld) en levensgevaarlijke fietsraces door ons oude centrum (ook vandaag) direct stoppen. Dan worden we allemaal nog gelukkiger aan het Hoornse Hop.

Hans Stuijfbergen

PS:
Er is een nieuwe POLL (rechtsonder):
”Waarmee maken we onze waterkant nog aantrekkelijker?”
Vertel onze bestuurders hoe we onze kust kunnen versterken en nog gelukkiger kunnen worden...

Reacties
Reactie: (Frnk)
23-4-2012, 11:31
h gut, kunstbankjes. Alleen om naar te kijken en niet om op te zitten. Ik vrees het ergste. Arme vergrijsden.

Reactie: (niek)
22-4-2012, 22:11
:-) Volledig eens!

Reactie: (Wim Mul)
22-4-2012, 21:21
@Hans, mee eens mooie vandaalbestendige kunstzinnige bankjes (prijsvraag?) die duurzaam verlicht gaan worden door zonne energie en/of wind energie. (Zie Floriade Venlo entree)

Reactie: (Dirk)
22-4-2012, 21:05
Een bankje kan ook tevens kunst zijn.... Maar gezien de vergrijzing is meer bankjes en ook pubers gebruiken ze wel eens. Even rusten en zitten wil iedereen wel dus prima om geen kunst maar Kunst banken te plaatsen. Niet de leuke banken uit de Kersenboogerd maar net iets meer, hoewel die ook prima zijn natuurlijk. Ik denk aan de Eenhoorns in diverse kleuren die we enkele jaren terug hadden. Een Eenhoorn bank waar je met 2 personen op schoot kunt zitten... Gegoten beton dus eenmaal een dure mal en we hebben echte Een"HOORN"bankjes... Ik weet al Ezels dus die zijn er al en die zitten prima. Maar voor Hoorn dus geen goedkoop ezeltje maar ons eigen wapen...

Reactie: (Fancy)
22-4-2012, 20:51
Het vele water is de enige reden dat ik hier zo graag wil wonen. Ik hoop dan ook van harte dat het vele water blijft en geen land zal gaan worden.