Verbijstering bij ouders de Blokkendoos

26-4-2012 Reactie van verbolgen Oudercommissie

HOORN – De voorzitter van de Oudercommissie van kindercentrum de Blokkendoos in Hoorn, Tina Hayema, heeft verbijsterd gereageerd op het definitieve rapport van de GGD Noorden. Het rapport komt als donderslag bij heldere hemel voor de ouders. Zij zijn vooral teleurgesteld over de manier waarop de GGD hen de mogelijkheid van wederhoor heeft ontzegd. Ondanks meerdere positieve reacties van ouders en medewerkers die aan het GGD gestuurd zijn, is het rapport bijna alleen gebaseerd op 8 negatieve verklaringen van oud-medewerkers.

Tina Hayema is sinds 1,5 jaar voorzitter van de Oudercommissie van de Blokkendoos, en sinds 8 jaar klant bij het kindercentrum. In die tijd zijn er volgens haar nooit signalen geweest van ouders die geklaagd hadden over misstanden in de emotionele opvoeding bij het kindercentrum. Het huidige team van de Blokkendoos en de ouders zijn zeer aangeslagen en verdrietig, zij zitten vol ongeloof dat de GGD, zonder de huidige medewerkers of ouders iets te vragen, een vernietigend rapport heeft geschreven. Met de positieve reacties die ouders en medewerkers zelf hebben neergelegd bij de GGD is volgens hen niets gedaan.

Emotioneel gekleurd
Tina Hayema noemt het rapport zeer emotioneel gekleurd, omdat het is geschreven op basis van verklaringen gedaan door oud-medewerkers die de Blokkendoos kennelijk op een onprettige manier verlaten hebben. ‘Doorgaans zijn oud-medewerkers geen objectieve kwaliteitsmeters van een bedrijf’, zo constateert zij.

Kiwi-incident
Tina Hayema zegt de eigenaresse niet te herkennen in de aantijgingen. Ook is zij van mening dat er geen aantoonbaar bewijs is tegen de eigenaren. Beschuldigingen zoals het dwingen van kinderen een kiwi met schil te eten zijn volgens haar uit zijn verband gerukt. Haar zoon was bij het kiwi-incident aanwezig maar vertelde daarover een heel ander verhaal: Maaike had voor de grap een kiwi opgegeten zonder die te schillen.

Wennen
De eigenaresse van de Blokkendoos is een vrouw die zegt wat ze denkt, ‘Ze is een forse verschijning en heeft een harde stem. Dat is voor sommige kinderen soms wel even wennen, dat heb ik bij mijn eigen kinderen gezien, maar zij heeft het hart op de juiste plaats en mijn kinderen kunnen alles tegen haar zeggen’, aldus Tina Hayema in haar brief aan de GGD. Zij benadrukt dat er geen sprake is van een angstcultuur zoals die in het rapport is beschreven.

Vertrouwen
De ouders waren eind maart al van het GGD-rapport op de hoogte gesteld door het kindercentrum, maar volgens Tina Hayema heeft geen van de ouders het vertrouwen in de Blokkendoos verloren. Zij vinden dat de veiligheid van hun kinderen voldoende gewaarborgd is, en geen van hen heeft naar aanleiding van het rapport de opvang stopgezet.

Tegen het besluit van het Hoornse college om de leidinggevenden van het kindercentrum te vervangen wordt een bezwaarschrift ingediend. Advocaat Jasper de Boer van De Blokkendoos heeft ook laten weten de rechtbank in Alkmaar te gaan vragen het besluit te schorsen.

Reacties
Reactie: (Tim)
8-5-2012, 10:14
@Poppelegein, was ik er maar bij geweest.... Dan had er een hoop leed voorkomen kunnen worden.... Deze kinderen zijn voor het leven getekend, en waarom?! Machtsmisbruik noem ik het, WALGELIJK!! Weerloze kinderen mishandelen, hopelijk gaan de eigenaren hier flink voor boeten. Zo zie je maar, uiteindelijk zal het recht altijd zegevieren.

Reactie: (poppelegein)
7-5-2012, 15:15
tim je geloofd ook alles wat de media schrijven ben je erbij geweest zo niet mond je dicht

Reactie: (nomen nescio)
29-4-2012, 17:00
En 1-2 voor Ajax! @Plies.

Reactie: (plies)
29-4-2012, 15:00
1 - 0 voor dan

Reactie: (dan)
29-4-2012, 14:20
gewoon er zelf zijn voor je kind,en niet dumpen op de creche,en in handen geven van een stel vreemde.die je eigelijk niet kent.iets minder materie zal helpen!

Reactie: (Fancy)
27-4-2012, 10:44
Die angstcultuur zit mij ook enorm dwars. Hoe is het mogelijk dat mensen ervan wisten en hun mond hielden al die tijd? Het zijn ook nog eens verdorie jonge kinderen, die moet je altijd helpen en niet je mond gaan houden. En zoveel vaker zien we dat in ons land, gewoon je hoofd omdraaien en doorlopen als je iets ergs ziet, het komt steeds vaker voor. Dat kan echt niet!We moeten er zijn voor elkaar en zeker voor de kinderen! De mensen die er bij staan en ervan wisten verdienen ook zeker straf.

Reactie: (Lydia uit Hoorn)
27-4-2012, 08:30
Laten ze maar naar de rechter gaan. Maar dan heb je de kans dat de rechter ook zegt dit moet grondig onderzocht worden. Dus wie moet er nu bang zijn? Zij met hun idiote praktijken of de ouders en hun kinderen. Nou ik zou me er niet druk om maken,laten ze maar gaan als het maar niet zo,n lulletje is als hun advocaat die zijn kop in het zand steekt.

Reactie: (bezorde ouder uit Hoorn)
27-4-2012, 08:14
Ik maak me hier lekker kwaad over! Er zijn wel degelijk ouders die deze ervaring ook hebben en die met hun kinderen bij psychologen lopen omdat hun hier schade hebben opgelopen. nu hoor ik net op 538 dat de eigenaren van de blokkendoos naar de rechter stappen, omdat hun bedrijf nu schade oplopen. geloof me, zij hebben er zelf voor gezorgd en hebben meerdere malen waarschuwingen gehad van de GGD. wij waren gisteren ook bij die bijeenkomst, en er waren ouders die niet wisten of ze hun kind er af moesten halen. daar begrijp ik echt helemaal niks van. haal je kind eraf en breng je kind elders onder. aan de leidsters lag het niet. dat begrijp ik. maar door je kind daar te brengen help je en steun je Maaike en Robert gewoon om hun onderneming door te zetten en beloon je haar hier ook voor!! niet doen, gewoon je kind eraf halen is de beste optie.

Reactie: (Coen)
26-4-2012, 22:39
De meeste mensen hebben toch wel een ex-werkgever? Ik heb totaal geen behoefte mijn ex-werkgever zwart te maken. Soms loopt een contract af of je vindt een leukere baan. Derhalve, waarom zouden ex-werknemers geen goede getuigen zijn? De kleur van iemands mening is mogelijk afhankelijk hoe iemand weg gaat bij zijn werkgever. Dit staat volgens mij niet in het rapport.

Reactie: (uit Hoorn)
26-4-2012, 22:15
@Lydia : Helemaal mee eens, dit moet heel goed onderzocht worden,dat is ook precies mijn punt, maar het doel heiligt niet de middelen. Als het doel is om de misstanden aan het licht te brengen en om te zorgen dat deze misstanden niet meer voor kunnen komen, moet men een onafhankelijk onderzoek starten en met alle betrokkenen spreken: werknemers, ex-werknemers, ouders,kinderen etc. Als een rapport de schijn heeft van "horen zeggen" en niet op feiten gebaseerd lijkt te zijn, omdat deze niet nagetrokken kunnen worden, schiet het zijn doel voorbij en zorgt het alleen voor meer vragen en ongerustheid.

Reactie: (Lydia uit Hoorn)
26-4-2012, 21:56
Uit berichten is te lezen dat de werknemers leefden in en angstcultuur.Misstanden durfden ze niet te melden.Snapt u nu misschien hoe de sfeer daar moet zijn? Dat je niet eens misstanden bespreekbaar kunt maken. Ze werden gepest en geintimideerd zelfs bedreigd.Nou dat gaat wel heel ver en dan zijn er nog mensen die zeggen dat het daar zo goed is? Laat het maar eens goed onderzoeken ,niet alleen voor de ex-werknemer en werknemers maar vooral voor de kinderen die hier niet goed zitten als dit de gewoontes zijn die daar gebruikt worden.

Reactie: (uit Hoorn)
26-4-2012, 21:03
In het rapport kan ik nergens vinden dat er met ouders is gesproken, of dat er iets aan de kinderen is gevraagd, het enige dat ik lees is het verhaal van ex-werknemers die niet 5 jaar terug maar opeens nu met allerlei zaken naar buiten komen. Het lijkt mij dat als je iemand beschuldigd van ernstig emotioneel misbruik van kinderen, dat je getuigen hoort, de ouders van de betrokken kinderen inlicht, en aangifte gaat doen van ernstig emotioneel misbruik, of dat in ieder geval de ouders van de betrokken kinderen dat zouden doen? Daar heb ik niets over gelezen, of misschien heb ik iets gemist? Mijn kind komt al 5 jaar bij de Blokkendoos en als die een van de betrokken kinderen is geweest had ik dat wel graag gehoord van de GGD, elke ouder neem ik aan. Ik ken de beschuldigde, ik ken de beschuldigers, ik ken mensen die bij de incidenten aanwezig zijn geweest. Niet alles is altijd zoals het lijkt. Je baas kan niet zo aardig zijn, of zelfs heel erg vreemd,je werk of de werksfeer kan niet zo leuk, of zelfs verstoord zijn, allemaal waar, is niet goed, moet iets aan gedaan worden, maar om dat nu over de ruggen van kinderen te doen en de emoties die dat bij ouders opwekt, ik weet het niet, lijkt me niet de juiste weg. Wie van jullie zou toestaan dat zijn baas kinderen zwaar emotioneel mishandeld zonder daar iets van te zeggen,of tegen op te treden ook al zou het je baan kosten? Ex-werknemers worden meestal niet als de meest objectieve getuige beschouwd, en wrok is een raar iets. Er is iets mis bij de Blokkendoos, dat zal met leidinggeven, relaties tussen mensen, zakendoen en regelgeving te maken hebben. Als alles toch blijkt te zijn zoals het in het GGD rapport is opgemaakt, dan vraag ik me af wie de ex werknemers gaat aanspreken op het onder hun ogen toestaan van ernstig emotioneel mishandelen van kinderen die onder hun toezicht waren.

Reactie: (Tim)
26-4-2012, 19:02
Kans op kans hebben ze gehad. Goed dat de GGD keihard ingrijpt voordat er meer kinderen het slachtoffer worden van deze praktijken. Ook medewerkers zijn sexueel geintimideerd etc. van wat ik uit diverse media heb begrepen.