Hoorn krijgt derde Cruyff Court

27-4-2012

HOORN - Naast de wijken Kersenboogerd en de Grote Waal krijgt nu ook Risdam-Noord eind dit jaar een eigen Cruyff Court. De gemeente legt het kunstgrasvoetbalveld aan in samenwerking met de Johan Cruyff Foundation op het huidige trapveldje bij het Hoefblad en de Klaproos.

Het Cruyff Court is een openbaar kunstgrasvoetbalveld waar de jeugd uit de wijk kan voetballen. De nabijgelegen scholen kunnen hier ook gebruik van maken. Door de hoge kwaliteit van het veld kan er het hele jaar worden gespeeld. Om de voetbalsport en de verbroedering in de wijk te stimuleren, organiseert het Sportopbouwwerk van de gemeente er samen met de jeugd, voetbalverenigingen en scholen meerdere activiteiten per jaar. Deze zijn voor jeugd uit de wijk en speciaal voor kinderen met een handicap.

Prioriteit college
De aanleg van een Cruyff Court past in de prioriteit die het college legt bij de jeugd en bij Hoorn als speelstad. Wethouder Michiel Pijl: ‘Met de komst van een Cruyff Court krijgt de jeugd in Risdam-Noord een prachtig speelveld. Het biedt een veilige plek om te sporten en het geeft de mogelijkheid om elkaar op een positieve en actieve manier te ontmoeten. We zijn er trots op dat we nog zo’n mooie voorziening in Hoorn gaan bieden. Met een Cruyff Court in de Kersenboogerd, Grote Waal en Risdam is er een goede spreiding over de stad. Hoorn is tot nu toe de enige middelgrote gemeente in Nederland waar een derde Cruyff Court komt.’

Waardering
Van de 116 Courts in Nederland behaalde het Cruyff Court in de Kersenboogerd in 2009 de derde prijs in de verkiezing Cruyff Court van het Jaar. Het veld zorgt voor verbroedering en minder overlast in de wijk. Dit blijkt ook uit een onderzoek dat I & O Research vorig jaar hield onder de direct omwonenden van de Cruyff Courts in de Kersenboogerd en Grote Waal. Volgens 70 procent van de direct omwonenden is de overlast afgenomen sinds de komst van het Court. En 86 procent van de direct omwonenden vindt het Cruyff Court een aanwinst voor de buurt.

Cruyff Court Risdam-Noord
Op het huidige trapveldje bij het Hoefblad en de Klaproos komt het Cruyff Court. Het wordt een veld van ongeveer 40 bij 26,5 meter. Bij de afmeting is rekening gehouden met zoveel mogelijk behoud van het aanwezige groen. Naar verwachting is het veld uiterlijk november 2012 klaar. Veel kinderen kijken uit naar de komst van het Court. Eerder ontving de wethouder honderden handtekeningen van kinderen uit de Risdam die graag een Cruyff Court in hun buurt willen.

Overlast
Niet iedereen is echter enthousiast. Een aantal omwonenden vreest voor overlast door de komst van het kunstgrasvoetbalveld. De gemeente zal zich inzetten om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Zo komen er geen bankjes en lichtmasten bij het veld. Verder heeft de gemeente afspraken gemaakt met de jongerenwerker, de toezichthouders van stadstoezicht en de wijkagenten om vanaf het begin de gebruikers te wijzen op de spelregels die gelden op en rondom een Cruyff Court. Samen met de medewerkers van het Sportopbouwwerk zullen zij het gebruik van het veld reguleren. Na 22.00 uur mogen er geen activiteiten meer plaatsvinden.


Reacties
Reactie: (conny nannings)
2-10-2014, 00:15
Wij wonen naast het johan cruijff court in de kersenboogerd en nog noooit ergens geen last van gehad.. ze zijn gewoon heerlijk aan het voetballen.. en dat ligt mede aan het ontbreken van lantaarnpalen omdat ze dan waarschijnlijk zouden kunnen blijven " hangen " Zolang er geen lantaarnpalen omheen staan is er ABSOLUUT geen overlast!!! Gewoon leuk en gezellig en geen hang jongeren of overlast.. nooit gehad! !! Dus de oplossing is volgens mij. . Zonder lantaarnpalen geen overlast.