Renovatie wijkcentrum op TSH-locatie afgerond

4-5-2012

HOORN - Na de zomer zal op de plek van de voormalige TSH (Technische School Hoorn) in Hoorn een nieuw wijkcentrum geopend worden. Het monumentale “zaagtandgebouw”, dat door woningcorporatie IntermarisHoeksteen is overgenomen van de gemeente Hoorn, is het afgelopen jaar in samenwerking met Thunnissen uit Alkmaar gerenoveerd. Op maandag 7 mei wordt de gebruikersovereenkomst tussen IntermarisHoeksteen en de gemeente Hoorn ondertekend en worden de sleutels van het wijkcentrum aan de gemeente overhandigd.

Het karakteristieke gebouw op de hoek van de Liornestraat en Sint Eloystraat biedt vanaf september ruimte aan het nieuwe wijkcentrum voor Hoorn-Noord, Venenlaankwartier en de binnenstad. De gemeente geeft het wijkcentrum in gebruik aan Stichting Netwerk. Die gaat het gebouw de komende maanden inrichten. In het wijkcentrum zijn naast meerdere cursusruimten ook twee peuterspeelzalen, een grote zaal, een groepskeuken, een grote ontmoetingsruimte, een tienercentrum en kantoren ondergebracht. Daarnaast is het gebouw voorzien van bergingen voor het appartementencomplex Het Kroonwerk, dat in aanbouw is. In het bestaande gedeelte aan de Johannes Poststraat is de school OPDC gehuisvest. Er staat nog een klein gedeelte leeg. Hiervoor wordt spoedig een huurder gezocht.

Monumentaal wijkcentrum
Het voormalige schoolgebouw met het zaagtanddak is een gemeentelijk monument. “Dat betekent dat wij de gevel en daken in de oorspronkelijke staat hebben gehouden. Bij de realisatie van de binnenruimtes hebben we goed geluisterd naar de toekomstige gebruikers, die er uiteindelijk voor zorgen dat onze bewoners goed gebruik kunnen maken van deze maatschappelijke functie”, vertelt Martin Hoiting, directeur IntermarisHoeksteen. “We vinden het als actieve corporatie belangrijk dat maatschappelijk vastgoed in de wijken aanwezig is en we zijn trots op het eindresultaat”.

Overeenkomst met gemeente Hoorn
Het realiseren van het wijkcentrum is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Hoorn. De gemeente heeft de TSH-locatie verkocht voor een symbolische € 1,- en de renovatie van het “zaagtandgebouw” deels gefinancierd. Een voorwaarde was dat er in het “zaagtandgebouw” een nieuw wijkcentrum gerealiseerd zou worden ter vervanging van de wijkcentra De Schoor en Slot. Wethouder Michiel Pijl is blij met het nieuwe wijkcentrum. “Vooral de huisvesting van wijkcentrum De Schoor liet te wensen over. De bewoners kunnen nu weer terecht in een pand dat aan de eisen voldoet. Extra speciaal is de locatie. Zo krijgt een gemeentelijk monument een mooie nieuwe bestemming”.

Nieuwe naam
Het nieuwe wijkcentrum heeft nog geen naam. Wijkbewoners kunnen hiervoor ideeën aandragen. Later deze maand volgt hierover meer nieuws. De jury, die onder andere bestaat uit wethouder Michiel Pijl, directeur van Stichting Netwerk Anky Weiland en Martin Hoiting, zal een keuze uit de inzendingen maken.

Feestelijke opening
De gemeente Hoorn, Stichting Netwerk en IntermarisHoeksteen organiseren na de zomervakantie in september een feestelijke opening van het wijkcentrum.


Reacties
Reactie: (Dirk de Vries)
7-5-2012, 10:49
"De Zaag" Kort en duidelijker kan niet.

Reactie: (Michel)
6-5-2012, 08:19
Even voor de goede info het zaagtand gebouw is verbouwd door "visser en mol" uit hoogkarspel. De nieuwbouw van omliggende appartementen zijn gebouwd door thunnissen uit Alkmaar.

Reactie: (nomen nescio)
5-5-2012, 20:47
Gelet op de bouwvorm, lijkt me "Wijkcentrum de Zaagtand" ook geschikt.

Reactie: (W.teeuw.jr.)
5-5-2012, 17:52
Vele jaren werd er dit gebouw zowel overdag als sávonds laslesen gegeven. Daarom lijkt mij de naam "de Verbinding"hier zeer geschikt