Het Park is blij met BTW-verlaging

6-5-2012

HOORN – Schouwburg het Park in Hoorn is blij met de plannen vanuit de tweede kamer om het BTW-tarief op toegangskaarten van theaterbezoek te verlagen. Het publiek dat al een kaartje heeft gekocht voor een voorstelling na 1 juli hoeft zich geen zorgen te maken dat het kaartje later goedkoper zal zijn, zij zullen gecompenseerd worden.

De verlaging van de BTW is een voorstel dat is gedaan door een aantal partijen in de Tweede kamer, dat is opgenomen in een pakket bezuinigingsmaatregelen. Een definitief besluit is er nog niet genomen. Het voorstel behelst een verlaging van het BTW tarief op toegangskaarten voor voorstellingen van 19% naar 6%. Dit is in feite een herstel van de omstreden maatregel om de BTW te verhogen.

Dit is goed nieuws voor de gehele sector! Theaters, artiesten en gezelschappen proberen immers zoveel mogelijk mensen te laten genieten van de podiumkunsten, dus ook de entreeprijs van de theatervoorstellingen zo toegankelijk mogelijk te houden.

Dat is ook de belangrijkste reden waarom het Park bij de verhoging van de BTW, een jaar geleden, in veel gevallen de kosten op de theaterbezoeker niet heeft doorberekend. Sommige voorstellingen zijn wel duurder geworden, sommige niet. De prijzen van een groot aantal theaterkaartjes hebben we zelfs verlaagd. Ook ten opzichte van de prijzen die het Park twee seizoenen geleden hanteerde. De prijzen voor de theatertoeslag, waarin onder meer de kosten voor een (pauze)drankje en garderobe, is ondanks de BTW stijging ook dit seizoen niet verhoogd.

Het is te voorbarig om te kunnen stellen dat we alle toegangsprijzen met 13% kunnen verlagen. Dat vergt overleg tussen verschillende theaters en met de artiesten en producenten. We moeten dus afwachten of de BTW verlaging definitief wordt. Op basis daarvan kunnen we bepalen óf en voor welke voorstellingen we een compensatie kunnen toepassen. Een eventuele compensatie geldt voor de betreffende voorstellingen die spelen na 1 juli 2012, ongeacht of de kaartjes voor of na 1 juli worden gekocht. Het publiek hoeft dus niet te wachten met het bestellen van de toegangskaarten omdat ze mogelijk nog goedkoper worden. Bezoekers die voor die tijd kaartjes gekocht hebben, worden niet benadeeld. Bij een compensatie zal men persoonlijk bericht van het Park krijgen.

Reacties
Reactie: (plies)
9-5-2012, 18:05
Voorstellingen waar ze geen geld voor mogen vragen kosten niets, daar ga je niet heen.

Reactie: (okkie)
9-5-2012, 17:25
korting of niet er zijn soms voorstellingen waar ze geen geld voor zouden mogen vragen

Reactie: (plies)
9-5-2012, 11:42
Ook hier zal de burger wel bestolen worden dag 13 % daar kun je naar fluiten, ach kan best dat het doelbewust is opgezet.

Reactie: (horinees)
8-5-2012, 10:22
Ach, Willem, bij de zogenaamde verlaging voor kappers en schoenmakers, inmiddels jaren geleden (van het hoge- naar het lage BTW tarief) ging het zogenaamde voordeel ook niet naar de consument. Inderdaad: als het de consument niets scheelt, laat dan alles maar bij het oude.

Reactie: (Willem)
8-5-2012, 10:18
Als je het begin van de laatste alinea leest kan ik je al voorspellen waar het grootste deel van die 13% BTW-verschil heen gaat: het theater en de producenten. En het publiek krijgt een marginale prijsverlaging. Als het zo moet, laat dan de BTW maar op 19%.

Reactie: (hans)
7-5-2012, 09:38
Wordt het nu (eindelijk)ook niet eens tijd voor een veilige fietsenstalling bij het Park?

Reactie: (rana)
6-5-2012, 21:08
Nee, dat restaurant gaat open omdat bij de sluiting eerst de 'te dure' krachten de laan uit konden worden gestuurd. Nu niemand het meer over die sluiting heeft kan de boel wel weer open met krachten die vele malen goedkoper zijn. Dat heet dus economisch plannen. BTW op drank valt gewoon onder het hoge tarief.

Reactie: (nomen nescio)
6-5-2012, 14:47
O, dus daarom gaat in september ook weer het restaurant open? Ik las ergens dat het restaurant ook weer open gaat.