10 jaar fitness voor ouderen

14-5-2012

HOORN - Het project ‘Fitness voor ouderen’ dat de gemeente Hoorn in samenwerking met een aantal woonzorgcentra en de Stichting Ouderen in Beweging Westfriesland is aangegaan om beweging bij ouderen te stimuleren, bestaat dit jaar 10 jaar. Inmiddels is het aantal ouderen dat meedoet aan het project verviervoudigd.

Dankzij het project ‘fitness voor ouderen’ kunnen ouderen vanaf 70 jaar uit de gemeente Hoorn meedoen aan een speciaal vaardigheidsprogramma. Meerdere malen per week kunnen ouderen in de woonzorgcentra Kersenboogerd, Westerhaven, Perelaar, St Jozefpark en Avondlicht terecht voor fitness en vaardigheidstraining. De afgelopen tien jaar is het aantal deelnemers gegroeid van 43 naar 200 personen waarvan de oudste deelnemer 97 jaar oud is. Wethouder Aart Ruppert is trots op het succes van het project: “De stijging van het aantal deelnemers laat zien dat ook ouderen de behoefte hebben om te blijven bewegen. ‘Fitness voor ouderen’ leidt tot een betere conditie bij de deelnemers en heeft daarnaast ook een sociale waarde.”

Samenwerking
Het succes van het project is mede te danken aan de goede samenwerking tussen de gemeente Hoorn, de Stichting Ouderen in Beweging en de woonzorgcentra in Hoorn die hun accommodatie ter beschikking stellen. De fitnessapparatuur in de diverse woonzorgcentra is beschikbaar gesteld door de Stichting Ouderen in Beweging Westfriesland. Zij hebben er onder leiding van orthopedisch chirurg Dr. Tetteroo voor gezorgd dat de ouderen gebruik kunnen maken diverse trainingstoestellen. De begeleiding van de lessen wordt geregeld door een fitnessinstructeur vanuit de gemeente en de algemene coördinatie is in handen van het gemeentelijke Sportopbouwwerk.

Meer informatie over “fitness voor ouderen” is te vinden bij de rubriek ouderen op de website van Sportopbouwwerk: www.sportopbouwwerkhoorn.nl.