West-Friese gemeenten wachten met herstructurering Wsw

14-5-2012

HOORN - De gemeenten in de regio West-Friesland hebben besloten om de plannen voor de herstructurering van de sociale werkvoorziening even stop te zetten. De gemeenten willen wachten totdat er meer zeker is over de vorm en toekomst van de Wet Werken naar Vermogen (WWnV), waarvan deze plannen onderdeel uitmaken.

De gemeenten in de regio West-Friesland hebben het initiatief genomen om samen invulling te geven aan de Wet Werken naar Vermogen (WWnV). Invoering van de WWnV stond gepland op 1 januari 2013. Maar door de val van het Kabinet Rutte is het onduidelijk geworden of het wetsvoorstel in de huidige vorm in stand zal blijven.

Het nieuwe ‘Kunduz-akkoord’ dat op 26 april jongstleden is gesloten tussen VVD, CDA, D66, CU en GroenLinks voegt aan het regeerakkoord een aantal extra bezuinigingsmaatregelen toe en er worden een aantal maatregelen ingetrokken. De WWnV behoort tot de maatregelen uit het regeerakkoord waarover nog geen besluit is genomen. Omdat de Tweede Kamer eerder de wens uitsprak om de WWnV controversieel te verklaren, onderzoeken de demissionaire bewindslieden op dit moment of de WWnV in aangepaste vorm alsnog kan worden aangenomen door de Tweede Kamer.

Een belangrijk aspect van de invoering van de WWnV is de herstructurering van de Wsw (sociale werkvoorziening). Daarvoor hebben de colleges van de West-Friese gemeenten samen een voorlopig herstructureringsplan opgesteld, op basis waarvan behandeling en besluitvorming in de gemeenteraden kan plaatsvinden.

Omdat inhoudelijke en financiële kaders in de komende periode kunnen wijzigen is de kans aanwezig dat de West-Friese gemeenten het herstructureringsplan zullen moeten aanpassen. Daarom hebben zij besloten om het voorleggen van het herstructureringsplan aan de gemeenteraden uit te stellen. Dit totdat vanuit het Rijk meer duidelijkheid ontstaat over de inhoudelijke en financiële kaders van de WWnV, en er officieel is gecommuniceerd op welke manier het herstructureringsplan zal worden behandeld.


Reacties
Reactie: (nomen nescio)
16-5-2012, 00:24
Tja @Sebas: Krijgen we Tofik als lijsttrekker, is dat hele Kunduzakkoord(o nee, Lenteakkoord moeten we zeggen)na 12/9 misschien van de baan. Voer je nu al voor GL campagne? Jouw fractievz. in de Raad schuift al aardig op richting D66. De ARC vanavond gevolgd op Internet? :-) En die glimlach @allen is sarcastisch bedoeld. Verder evt.commentaar mijnerzijds morgen, 'k ga nou slapen. Truste allemaal.

Reactie: (Sebas)
15-5-2012, 23:06
Het laatste wat je moet doen in de ontwikkelingen in het sociale domein - zoals rond de WWnV, de sociale werkvoorziening en decentralisatie AWBZ naar de WMO, alsmede ook hervorming sociaal werk - is stoppen met denken. Luiheid leidt tot stilstand, stilstand leidt tot achteruitgang. Ook in het sociale domein!