Oppositie lanceert aanval op tunnel

25-5-2012 “Miljoeneninvesteringen in ondoordacht plan onwenselijk”

HOORN - De oppositiepartijen in Hoorn willen dat de aanleg van een tientallen miljoenen kostende tunnel onder het spoor wordt uitgesteld of helemaal wordt afgeblazen. Ze vinden de benodigde miljoeneninvesteringen in deze tijd van bezuinigingen onwenselijk: “Stel de aanleg van de tunnel in ieder geval uit. En als het mogelijk is: blaas het plan helemaal af”, is de eensgezinde boodschap van de oppositie aan de coalitiepartijen en B&W. 

GroenLinks, PvdA, SP, HSP, Hoorns Belang en fractie Assendelft lanceren de aanval op de tunnel deze vrijdagmiddag. Volgens de oppositie zijn de huidige plannen van het college ondoordacht. 

De partijen presenteren hun eigen, alternatieve visie op de bereikbaarheid van de binnenstad en de ontwikkeling van het stationsgebied in Hoorn: “Wij maken korte metten met de enorme investeringen die Hoorn voor een tunnel uittrekt en de ondoordachte uitvoeringsvolgorde. Met de tunnel wordt alleen maar extra verkeer de binnenstad ingetrokken, terwijl er aan die kant geen parkeergarage is gepland. Ondoordacht”, luidt de kritiek van de samenwerkende oppositiepartijen. 

In plaats van investeren in een tunnel wil de oppositie dat onderzocht wordt of er een parkeergarage aan de noordkant van het station kan komen. Ook het bestaande busstation zou volgens de partijen beter naar de andere kant van het spoor kunnen worden verplaatst “om zo de autoluwe binnenstad te borgen.” 

Het zit de oppositie dwars dat Hoorn alleen voor de tunnelkosten moet opdraaien omdat cofinanciering uitblijft. “Wij zijn er van overtuigd dat landelijke en provinciale subsidies voor de ontwikkeling van het transferium (parkeergarage) en de verplaatsing van het busstation wél haalbaar zijn,” stellen ze: En: “De oppositiepartijen zijn ook zelf bereid geld vrij te maken voor de ontwikkelingen aan de noordzijde van het station, indien sprake is van een verantwoorde cofinanciering.”

Volgens de vijf partijen zou de komst van een parkeergarage aan de noordzijde en de verplaatsing van het busstation de tunnel helemaal overbodig kunnen maken. Indien bezoekers hun auto aan de noordzijde kwijt kunnen, dan is de toegangsweg hoofdzakelijk voor bestemmingsverkeer (bewoners en vracht): “Afgewacht zal moeten worden of de tunnelbak in zijn geheel nog nodig zal zijn. Dat betekent dat de plannen voor de tunnel in ieder geval uitgesteld dienen te worden en mogelijk zelfs helemaal afgeblazen kunnen worden.”

GroenLinks, PvdA, SP, Hoorns Belang, HSP en fractie Assendelft bieden hun visie op de Poort van Hoorn aan het college en de gemeenteraad van Hoorn aan. Ze willen hierover een debat in de gemeenteraad en hopen “de coalitiepartijen aan het denken te zetten.” De oppositie wijst op de verhoudingen in de huidige gemeenteraad: “Nu de coalitie slechts één zetel meerderheid heeft, moet het debat op basis van argumenten worden gevoerd. We hopen dat alle partijen hiervoor open staan. De tunnel, die opgenomen staat in het coalitieakkoord, mag wat ons betreft niet ‘in beton gegoten zijn’ “.

Later een verslag van de presentatie van het alternatieve tunnelplan.

Robert Vinkenborg, freelance journalist

klik op onderstaande link voor alternatief van oppositie inzake Poort van Hoorn:

Reacties
Reactie: (Jos Kamminga)
27-5-2012, 11:34
@ Erik Luiken. Eens. De gepresenteerde visie zit niet op het niveau van verkeersstromen. Kan me echter niet voorstellen dat de kruising koepoortsweg johan poststraat open blijft voor auto verkeer. De koepoortsweg is immers de hoofd toegangsweg van de binnenstad voor fietsers. Hoorn noord voor auto's ontsluiten via de liornestraat lijkt de beste optie.

Reactie: (Erik Luiken)
26-5-2012, 14:08
meneer Wagemaker woont zeker niet in Hoorn-noord; Allemaal wel leuk bedacht die plannen op de Van Dedemstraat maar er wordt blijkbaar niet gedacht aan de verkeersoverlast en drukte die dat meegeeft voor de bewoners van de Koepoortsweg en Joh. Poststraat. Ook hier; het autoverkeer zo veel mogelijk beperken.

Reactie: (ed wagemaker)
26-5-2012, 09:13
Mijn complimenten voor de samenwerking tussen de oppositiepartijen. Het zal jullie niet verbazen dat ik de uitgangspunten van het gepresenteerde plan ondersteun. Groet EdW.

Reactie: (Jacques Wester)
25-5-2012, 18:31
Enkele maanden geleden kwam de heer Luiken met het idee om een station te realiseren op de volkstuintjes. Tussen de splitsing van de sporen naar Alkmaar en Amsterdam een op- en uitstapmogelijkheid en daarbij een parkeerplaats te realiseren in de directe omgeving. De heer Luiken was waarschijnlijk te bescheiden over de benodigde ruimte die daarvoor nodig is want de politiek heeft "het plan" naar mijn mening niets eens willen lezen. Meneer Luiken, hierbij het advies om uw plan nogmaals onder de aandacht te brengen van de Hoornse Politiek met als extra optie; het opruimen van het volkstuinencomplex en op die plek een parkeergarage te realiseren. Ik daag de politiek uit, het lef te hebben om het terrein tussen het spoor Alkmaar en het Dampten aan te wenden om de parkeerproblematiek aan de van Dedemstraat op te lossen door de gevestigde bedrijven weg te saneren en op die plek, één op één het P&R terrein over te zetten! Welke partij neemt deze uitdaging aan? U scoort zeker met dit plan. Al is het alleen maar om te realiseren dat men het onzalige plan laat vallen om een "veel te dure" tunnel te graven.