Oplossing voor aantal ID-banen in Hoorn

1-6-2012

HOORN - Het Hoornse college van B en W heeft toch ruimte gevonden om een deel van de mensen met een ex-ID-baan te kunnen behouden. In januari van dit jaar maakte het college bekend dat zij zich genoodzaakt zag om de financiering van de ID-banen per 1 januari 2013 stop te zetten. Dit vanwege het wegvallen van budgetten van de Rijksoverheid.

In de gemeente Hoorn zijn nog 47 inwoners met een gesubsidieerde ID- of WIW-baan. Dit kost de gemeente jaarlijkse ruim 1,2 miljoen euro. De Rijksoverheid bezuinigt de komende jaren sterk op het re-integratiebudget van gemeenten. Het re-integratiebudget voor alle West-Friese gemeenten samen daalt van 6,1 miljoen euro in 2011 naar 2,6 miljoen euro in 2013 en 1,4 miljoen euro in 2015. Dat betekent dat het voor de gemeente Hoorn onmogelijk wordt om de ID-banen vanaf 2013 ongewijzigd voort te zetten.

Voornemen
Het college van B en W sprak in januari het voornemen uit om de gesubsidieerde banen met ingang van januari 2013 te beëindigen. Vervolgens heeft het college gesprekken gevoerd met alle instellingen, om zo een compleet beeld te krijgen van de impact van dit voornemen. Op basis hiervan heeft het college besloten een voorstel aan de raad te voor te leggen, waarin voor een groot aantal ID-medewerkers en instellingen een oplossing wordt gevonden voor het stopzetten van de ID-subsidie.

Voorstel
In totaal werken er in Hoorn nog 47 mensen in een gesubsidieerde baan. Inmiddels hebben 9 mensen een reguliere baan gekregen, waarvan 3 bij de gemeente Hoorn. Ook gaan er in 2012 nog 6 mensen met pensioen. Voor 15 mensen die bij 5 instellingen werken ziet het college mogelijkheden om vanuit een ander budget tot een oplossing te komen. Hiertoe behoren ook drie mensen die van eerdere colleges toezeggingen hebben gekregen over hun baan. Hierdoor kan het ontslag voor deze mensen voorkomen worden en komen de organisaties niet in de knel. Voor 17 mensen dreigt in januari 2013 ontslag.

Raadsbesluit
‘Iedereen begrijpt dat we met zulke bezuinigingen vanuit het Rijk gewoonweg niet uitkomen. Maar we zijn blij dat we voor een groot deel van deze mensen toch een oplossing hebben kunnen vinden,’ legt wethouder Aart Ruppert uit. ‘Daarom ook onze complimenten aan de organisaties die positief hebben meegedacht of zelfs iemand in dienst hebben genomen. De mensen voor wie ontslag dreigt, zullen we samen met de werkgevers begeleiden bij het vinden van werk of een geschikte vrijwilligersplek.’

Op 19 juni staat het voorstel op de agenda van de algemene raadscommissie. Op 10 juli neemt de gemeenteraad een besluit over het voorstel.