Sfeerbeheer in Hoornse horeca

29-6-2012

HOORN - Er komt een proef met sfeerbeheer in de horecagebieden in Hoorn. De proef duurt twee maanden en vindt plaats in juli en augustus. Dat zijn de gemeente Hoorn en ruim 25 horecaondernemers in Hoorn overeengekomen. Sfeerbeheer is bedoeld om de sfeer in het horecagebied rustig en gemoedelijk te houden en uitgaanspubliek rustig uit de binnenstad te geleiden. Dit om overlast, vernielingen en andere ongeregeldheden zoveel mogelijk te voorkomen.

De gemeente Hoorn heeft al langer de wens om sfeerbeheer in te zetten in de horecagebieden. Tijdens het stappen zorgt uitgaanspubliek in de binnenstad en op weg naar huis regelmatig voor overlast, vernielingen en andere ongeregeldheden. Sfeerbeheer zou er mede voor moeten zorgen dat uitgaanspubliek zich op een rustige en gemoedelijke manier gedraagt en het horecagebied ook weer rustig verlaat. Daarbij werken zij nauw samen met het Horeca Interventie Team van de politie.

Sfeerbeheer
Sfeerbeheer bestaat uit drie beveiligers, die met name op de fiets zullen surveilleren bij de Dubbele Buurt, het Kerkplein, de Roode Steen en het havengebied. Sfeerbeheer is vanaf 6 juli als proef voor negen weekenden actief. Zij zijn op vrijdag en zaterdag van 24:00 tot 05:00 uur aanwezig in en rond de horecagebieden.

De horecaondernemers van Cafe Viera, Grand Cafe Sante en Huis Verloren hebben zich ingespannen om andere cafe-eigenaren uit de binnenstad mee te laten doen aan de proef. Meer dan 25 horecaondernemers uit de binnenstad betalen mee aan sfeerbeheer. Koninklijke Horeca Nederland afdeling Hoorn en de gemeente Hoorn leggen ook ieder een derde van het bedrag in. Na de proef zullen de partijen verder praten over een eventueel vervolg op de proef met sfeerbeheer. De wens is om het budget voor sfeerbeheer uiteindelijk via de reclamebelasting vrij te spelen.

Reacties
Reactie: (Jaro)
23-7-2012, 16:35
Van mij mogen ze per direct stoppen met dat sfeerbeheer. De afgelopen 2 weekenden wordt er meerdere keren per nacht nu op de bel geramd en in sommige gevallen drukken ze de bel klem en moet je naar beneden om de bel weer los te trekken. Voorheen hoorde je alleen wat schreeuwen op de Nieuwe Noord, maar sinds die proef is het niet zo leuk meer in het weekeind.