Hoorns Belang pleit voor algemeen parkeren bij oplaadpunten

8-7-2012 Bord zou niet geldig zijn

HOORN - Oplaadpunten voor elektrische auto’s worden nog weinig gebruikt en daarom zouden deze parkeerplekken ook beschikbaar moeten zijn voor ’gewone’ auto’s. Dit vindt de fractie van Hoornse Belang die de kwestie aankaart bij B&W van Hoorn omdat er bij de Grote Beer en de Huesmolen vaak te weinig parkeerplekken zijn.

”Het is erg jammer dat er twee plekken de hele dag open leeg staan, terwijl er omheen een nijpend ruimtetekort is.” Aldus Hoorns Belang in een brief aan het College. Volgens de fractie heeft het verkeersbord, waarop staat dat alleen elektrische auto’s daar mogen parkeren, geen juridische status.

Lees hier de brief:

Aan het College van Burgemeester en Wethouders
van de gemeente Hoorn

Hoorn, 6 juli 2012

Betreft: vragen ex artikel 43 over oplaadpunten

Geachte college,

De gemeente Hoorn gaat voor een Puur Hoorn! Onder dit motto neemt de gemeente extra maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en naar meer klimaatvriendelijke vormen van energie en producten over te gaan. Eén van die maatregelen bestaat uit het aanleggen van oplaadpunten t.b.v. elektrische auto’s, bijvoorbeeld bij het winkelcentrum de Grote Beer in de Grote Waal.

Hier zijn twee parkeerplaatsen bij een oplaadpunt gerealiseerd. Bij beide plaatsen staat een paal met een blauw bord met daarop een ‘P’, ten teken dat het hier gaat om een parkeerplaats.
Onder dit blauwe bord is op 11 juni jl. een wit bord geschroefd, met daarop de tekst: ‘Laadpunt, uitsluitend parkeren voor elektrische voertuigen die zichtbaar worden opgeladen’.

We hebben hier enkele vragen over:

-Naar verluidt is het blauwe bord aangebracht door het bedrijf van het oplaadpunt. Het witte bord zou zijn aangebracht door de gemeente. Klopt dit?
-Volgens ons heeft het witte geen enkele juridische waarde, er wordt ook niet verwezen naar een artikel, reglement of de APV. Hoe ziet u dit?

Zoals bekend, is het zeker bij de Grote Beer altijd krap met parkeerplaatsen. Nu worden er voor het opladen van elektrische auto’s twee plaatsen aan de reguliere ruimte onttrokken. Er zijn nog maar heel weinig elektrische auto’s in verhouding tot auto’s die op een andere manier aan hun energie komen. Ook zal niet iedere elektrische auto onmiddellijk moeten worden opgeladen bij het boodschappen doen. Het lijkt ons redelijk dat de plaatsen die nu gereserveerd lijken voor het opladen van elektrische auto’s, ook gebruikt kunnen worden voor niet-elektrische auto’s. Het is erg jammer dat er twee plekken de hele dag open leeg staan, terwijl er omheen een nijpend ruimtetekort is. Graag horen we uw visie hierop.

De bovengeschetste problemen doen zich trouwens niet alleen bij de Grote Beer voor, maar ook op andere plekken zoals bv. Winkelcentrum De Huesmolen. We verzoeken u deze plekken ook bij uw antwoord te betrekken.

Ter verduidelijking heb ik enige foto’s bijgevoegd.

Hoorns Belang hoopt een snel en duidelijk antwoord van u te ontvangen!

Met vriendelijke groet,
namens Hoorns Belang,

José Kamphuis
(nu nog!) fractievoorzitter Hoorns Belang

Reacties
Reactie: (Peter)
9-7-2012, 18:12
In blokker bij Deen staan 2 oplaatpunten als ik wil opladen staan er vaak genoeg al gewone auto's op deze punten, dus om te over wegen om ook andere auto's toe te laten op deze plekken dat.hoef niet meer.

Reactie: (pino)
9-7-2012, 15:54
precies @meneer Aart kom niet aan invaliden dat roept emotie op. Voor die mensen willen wij wel plekken afstaan. Maar mensen die durven te rijden in een schone auto, wat voor ons allen beter is. Die mogen niet op onze plekken staan. Dus over wie zegt wat nou eigenlijk. Begrijp je de metafoor nu wel?

Reactie: (Mariebel)
9-7-2012, 11:57
Het oplaadpunt hoeft wat mij betreft niet zó dichtbij de winkels als de invalideplekken.De gebruikers van elektrische auto's zijn milieubewust genoeg om de auto "iets" buiten het winkelcentrum op te laden toch? En ze mogen er trouwens niet parkeren en moeten de auto dus toch al ergens anders parkeren.Wat ik bedoel : Laat de Gemeente een of twee plekken net buiten de winkelcentra maken , dan is iedereen blij ??

Reactie: (Meneer Aart)
9-7-2012, 10:28
Denk dat je het niet helemaal begrijpt @Pino,de belangrijkste vraag is of het nodig is om 2 plekken te reserveren.Je moet ergens beginnen dat kan ook met één. Dat jij de invalideplekken erbij haalt zegt iets over jouw.

Reactie: (Dogwalker)
8-7-2012, 23:18
De Grote beer en de Huesmolen hadden allang al een ondergrondse parkeerplaats moeten hebben. Maar dat kan alsnog hoor, goed voor de werkgelegenheid in de bouw en dan kan er eens normaal geparkeerd worden. Maar niet met van die rare vakkenindeling zoals de Korenbloem, daar hebben ze 3 vakken tussen de pilaren terwijl er krap aan 2,5 auto tussen zouden kunnen. Ik heb liever geen deuren tegen m'n lak.

Reactie: (nomen nescio)
8-7-2012, 19:18
Ach Pino, wij hebben bij mij voor de deur op 9 woningen 9 parkeerplaatsen. Voldoende zou je zeggen? Vergeet het maar! Er gaan 3 plaatsen af voor invaliden op kenteken en op de overige is het 's avonds een "run", want 6 anderen in een naastgelegen blok woningen hebben al helemaal geen parkeerplaatsje voor de deur. En met een half plaatsje neemt niemand genoegen, waar nog bijkomt dat er van tijd tot tijd (in de weekends!) ook nog eens bedrijfs-wagens geparkeerd staan!

Reactie: (elelde)
8-7-2012, 16:29
Het gaat volgens mij om het normale parkeerbord E4, met onderbord. Hier de juiste tekst omtrent het gebruik van de bijbehorende parkeerplaats volgens ministerie van infrastructuur en milieu: d. op een parkeergelegenheid: 1. voorzover zijn voertuig niet behoort tot de op het bord of op het onderbord aangegeven categorie of groep voertuigen; 2. op een andere wijze of met een ander doel dan op het bord of op het onderbord is aangegeven; Zou m.i. niets verkeerd aan het bord c.q onderbord zijn. Of er bij elk winkelcentrum inderdaad 2 van deze plaatsen nodig zijn lijkt me overdreven. een zou denk ik voorlopig wel voldoende zijn. Je moet inderdaad ergens beginnen. Uitbreiden kan later alsnog.

Reactie: (Pino)
8-7-2012, 16:27
Goed gezegd Okkie. Bovendien wat zijn nou 2 plekken op zeg maar 350 plekken. Denk aan de toekomst.

Reactie: (okkie)
8-7-2012, 15:58
groen, duurzaam, milieu het is nog niet zo eenvoudig in de praktijk. haantje de voorste zijn wel

Reactie: (Pino)
8-7-2012, 15:53
Onzin deze muggenzifterij. Je moet ergens beginnen. Als je anderen op deze plekken toelaat kunnen mense met een electrische auto het wel vergeten. Misschien kan hoorns belang ook een klacht indienen over de invalide plekken die er overal zijn. Die worden ook niet altijd gebruikt. O nee natuurlijk, als er dan een keer een invalide aankomt heeft ie meteen een plek, dat is dan toch ook zo met electriche wagens. Lekker bezig met het mileu hoor Hoorns Belang. Vooral zorgen dat het moeilijker wordt, weet je zeker dat niemand electrisch gaat rijden. Stelletje sukkels.

Reactie: (Rinske)
8-7-2012, 15:30
Hier heeft Hoorns Belang zeker een punt. Bij ons in de Grote Waal is er al gebrek aan parkeerplekken bij Winkels Grote Beer, vooral op de drukke koopdagen. Wat een onzin dan om 2 plekken vrij te houden voor electrische auto's hoeveel rijden er daarvan in Hoorn? 1 plek beschikbaar houden voor het opladen zou toch ook kunnen.

Reactie: (nomen nescio)
8-7-2012, 14:44
Hier heeft José (en HB) wel een punt.Bord is-ondanks onderbord- inderdaad niet juist. Een P met een stekker/stopcontact + onderbord met deze tekst zou juister zijn.