Kermis en lappendag Hoorns belangrijkste tradities

12-7-2012

HOORN - Het Hoornse kermis met lappendag als afsluiter zijn de belangrijkste tradities van de stad Hoorn. Dat is de belangrijkste conclusie van het onderzoek dat I&O Research vorige maand heeft uitgevoerd naar de beleving van immaterieel erfgoed bij de inwoners van Hoorn. Bij immaterieel erfgoed kun je denken aan tradities, evenementen en rituelen die zijn overgeleverd uit het verleden en die we willen behouden voor de toekomst.

Het onderzoek is gehouden onder de leden van het digitale stadspanel van Hoorn. 495 van de 1.247 panelleden vulden de vragenlijst in, een respons van 40%.

2012 is het Jaar van het Immaterieel Erfgoed. De Rijksoverheid wil de Nederlandse bevolking laten nadenken over tradities die zij wil doorgeven aan toekomstige generaties. UNESCO heeft daarvoor een nationale en internationale lijst bedacht, waarvoor landen tradities kunnen aandragen die zij belangrijk vinden. Frankrijk heeft bijvoorbeeld de beroemde Franse keuken voorgedragen en Spanje de internationaal bekende Flamenco. Nederland heeft de
Sinterklaasviering voorgedragen.’

Aanvraag onderbouwen
Wethouder Michiel Pijl: “Wij willen vanuit Hoorn een bijdrage leveren aan de lijst en vroegen ons af welke lokale tradities de inwoners van Hoorn zo belangrijk vinden dat ze die door willen geven aan volgende generaties. Vorig jaar hebben wij al aangegeven dat we zelf denken aan de Hoornse kermis. Het stadspanel blijkt hier net zo over te denken. Met deze onderzoeksresultaten kunnen wij onze aanvraag straks uitstekend onderbouwen.”

Conclusies op een rij
• Twee op de drie inwoners van Hoorn is bekend met het begrip immaterieel erfgoed.
• De meerderheid van de inwoners vindt het een goed idee om een nationale lijst met immaterieel erfgoed vast te stellen. Er zijn geen opvallende verschillen op basis van leeftijd, wijk of geslacht.
• De inwoners vinden de kermis en lappendag de belangrijkste tradities. Zij konden kiezen uit een lijst en zelf opties aandragen. Op ruime afstand volgen de Hoornsche broeder, de Hoornse stadsfeesten, het carnaval in Zwaag en koetaai.
• Als bedreiging voor het voortbestaan van de kermis noemen panelleden de recessie, maar ook alcoholmisbruik en de bijbehorende overlast.
• De inwoners vinden het belangrijk dat de Hoornse kermis blijft bestaan vanwege de omvang van het evenement (regionale functie en landelijke bekendheid).  Zij hechten grote waarde aan de ligging in de binnenstad en de lange historie.

Reacties
Reactie: (Dennis)
6-8-2012, 15:33
Jammer alleen dat gemeente Hoorn een langdurig initiatief de nek om heeft gedraaid van de Dj's die op het kerkplein stonden! Werd betaald uit eigen zak en toch kiest de gemeente er weer voor om zoveel mogelijk house te verbannen uit de binnenstad (net als bij de stadsfeesten diverse initiatieven werden geweigerd want er werd house gedraaid). Gek he dat jongeren weinig tot niets meer op hebben met de slaapstad Hoorn!

Reactie: (okkie)
15-7-2012, 10:43
Die andere 60% interesseert het geen fuck dus.

Reactie: (nomen nescio)
15-7-2012, 07:55
Respons 40%! Wat denkt de overige 60% dan?