Hoornse kermis start met Lange Frans en Anita Meijer

72 attracties waaronder de nieuwe Xenox

HOORN - De binnenstad van Hoorn staat dit jaar van zaterdag 11 t/m maandag 20 augustus tien dagen lang in het teken van de kermis. 72 attracties waaronder de nieuwe Xenox, Impact, Wip de Kip en Angry Birds, een groot Funhouse en een nieuw Glazen Doolhof zorgen voor het nodige spektakel. Tijdens de opening van de kermis door wethouder Michiel Pijl treden rapper Lange Frans en zangeres Anita Meijer op.

Op de Roode Steen staan dit jaar weer spectaculaire kermisattracties zoals de Inversion XXL. De nostalgische kermis met zijn fraaie zweefmolen is net als vorig jaar te vinden in de Spoorstraat. Wethouder Pijl: ‘Die switch is bij iedereen goed gevallen.’

Website
Dit jaar beschikt de Hoornse kermis over een “eigen” website: www.kermis-hoorn.nl. Daar staat alle informatie over de attracties, de optredende artiesten, de verkeersmaatregelen enz. Ook kun je je op de website aanmelden om de kermis via Twitter te gaan volgen en vrienden met de kermis te worden op Facebook. Een leuke manier om informatie te verzamelen en andere kermisliefhebbers te ontmoeten.
Wie over foto- of filmmateriaal over de kermis in heden of verleden beschikt, moet beslist contact opnemen. De website biedt ruimte voor leuke en mooie foto’s en video’s.

Kermis als immaterieel erfgoed
B en W hebben vorig jaar al aangegeven dat zij de Hoornse kermis willen voordragen voor een plek op de UNESCO-lijst van immaterieel werelderfgoed. Nederland heeft de UNESCO-conventie voor immaterieel werelderfgoed nog niet geratificeerd. De verwachting is dat staatssecretaris Zijlstra van Cultuur nog dit jaar zijn handtekening zet.
Wethouder Michiel Pijl: “Wij zullen dan snel met onze voordracht komen. De kermis van Hoorn bestaat al eeuwen en is cultureel erfgoed dat bij Hoorn hoort. Erfgoed, dat we willen doorgeven aan de generaties die na ons komen en thuishoort op de erfgoedlijst. We hebben de deelnemers aan het digitale stadspanel gevraagd hoe zij hoe zij hierover denken en zij noemen kermis en lappendag Hoorns meest waardevolle traditie. Met dit onderzoeksresultaat kunnen wij onze aanvraag straks uitstekend onderbouwen.”
Tijdens de kermis zelf komt het historische aspect aan bod met een expositie in Het Huis Verloren en fotopanelen in de etalages van winkels op het kermisterrein.
Programma

* Zaterdag 11 augustus
Vanaf 13.00 uur is er muziek met DJ Niek Paniek en een optreden van Lange Frans en Anita Meijer. Om 13.30 uur is de officiële opening van de kermis door wethouder de heer M. Pijl. Locatie: Kerkplein.

* Zondag 12 augustus
Dit jaar voor de 6e keer: de drukbezochte kermismis met aalmoezenier Bernard van Welzenes (11.00 uur, locatie Autoscooter, Gedempte Turfhaven).

* Maandag 13 augustus
Seniorenmiddag. Met een optreden van de Hoornse zanger EJ Fillee bij de poffertjeskraam op het Dal vanaf 13.30 uur. Daarna gezellig een rondje over de kermis met bewoners van verzorging- en verpleeghuizen en hun vrijwilligers.

* Woensdag 15 augustus
Familiedag, met vanaf
12.00 uur: Gratis schminken door Stichting Netwerk op diverse locaties op het kermisterrein
15.00 uur: Clown Dessalles met zijn autoscooter en ballonnen. Natuurlijk zijn de vrolijke kabouters er dit jaar ook weer bij.

* Donderdag 16 augustus
20.00 uur: touwspringact van de formatie DDF Crew. Locatie: Vale Hen.

* Vrijdag 17 augustus
22.00 uur: Spectaculair vuurwerk op muziek vanaf het Hoorsnsche Hop. Ook te beluisteren via Radio Hoorn op 105.8.

* Maandag 20 augustus
Lappendag. Op deze dag zijn op het Grote Noord, het Kleine Noord, de Noorderveemarkt, een deel van de Veemarkt en de aanliggen de zijstraten zo’n 250 kramen en 40 standwerkers te vinden.

Kermisteam
Tijdens de opbouw van de kermis en tijdens de kermis zelf zijn de medewerkers van brandweer, politie en gemeente die samen het kermisteam vormen, telefonisch bereikbaar voor alle vragen en zaken die met de kermis te maken hebben. Zij zijn herkenbaar aan hun oranje T-shirt. Het team is vanaf maandag 6 augustus tot en met maandag 20 augustus (Lappendag) bereikbaar op het telefoonnummer 06 20000255.
Opbouw
De opbouw van de grotere kermisattracties gaat op dinsdag 7 augustus op een deel van de Vale Hen van start. De opbouw van de andere attracties start op woensdag 8 augustus vanaf 18.00 uur.
Openingsuren
De kermis gaat iedere dag om 14.00 uur open; alleen op woensdag 15 en zaterdag 18 augustus om 12.00 uur. De kermis stopt om 24.00 uur. Op vrijdag 17 augustus en beide zaterdagen draait de kermis een uur langer, tot 01.00 uur. Voor Lappendag telt een afwijkende openingstijd: van 10.00 tot 16.00 uur.
Kermiskrant
Ook dit jaar komt er een speciale kermiskrant. Deze krant wordt op zondag 29 juli in heel West-Friesland verspreid als bijlage van het huis-aan-huisblad Zondag. De krant bevat ook dit jaar prijsaanbiedingen van alle kermisexploitanten.
Ritprijzen
Op maandag en dinsdag gelden maximum ritprijzen. Het grootvermaak mag op deze dagen voor maximaal € 2,50 draaien en het kindervermaak voor maximaal € 1,50.
Op woensdag (familiedag) gelden tussen 12.00 en 19.00 uur gereduceerde prijzen, te weten: groot vermaak € 2,00. en kindervermaak € 1,00. Alle andere attracties komen die dag met aanbiedingen.
Beheerde fietsenstallingen
Er zijn gratis beheerde fietsenstallingen op de kop van de Veemarkt en aan het eind van de Gedempte Turfhaven. Er zijn beheerders aanwezig op de kermisdagen van 9.00 tot 01.00 uur, op Lappendag van 7.00 tot 17.00 uur.
EHBO
Vrijwilligers van het Rode Kruis bemannen de EHBO-post op het Dal. De post is geopend wanneer de kermis open is.
Pendeldienst
Een gratis pendelbus maakt het aantrekkelijk om op vrijdagavond (vuurwerk) en maandag (Lappendag) op het terrein van Hof van Hoorn aan de Van Aalstweg te parkeren. Vanaf de Provincialeweg worden automobilisten op dit terrein geattendeerd.
De pendelbus rijdt op vrijdag 17 augustus van 19.00 tot 01.00 uur en op maandag 20 augustus (Lappendag) van 7.00 tot 16.00 uur tussen Hof van Hoorn en het Stationsplein.
De bus vertrekt dit jaar dus niet vanaf de Blauwe Berg. Dit in verband met werkzaamheden aan de entree van het gebied.
Stadhuis dicht
Op Lappendag is het stadhuis de gehele dag gesloten. De afdeling Burgerzaken is geopend van 9.00 10.00 uur, uitsluitend voor het aangeven van geboorte en overlijden.
Het bureau Stadstoezicht, het Westfries Museum en Schouwburg het Park zijn de gehele dag gesloten. Schouwburg het Park is ook ’s avonds gesloten.
Toiletten, afvalbakken en verlichting
Op de Dubbele Buurt, de Gedempte Turfhaven, het Dal, het Kerkplein en de Roode Steen worden toiletwagens geplaatst. Eén invalidentoilet staat op het Dal naast de EHBO-post. De gemeente voorziet een aantal donkere plekken op de kermis van extra verlichting. Ook de bekende afvalbakken staan over het gehele kermisterrein.
Verplaatsing zaterdagmarkten
Vanwege de kermis verhuizen de wekelijkse zaterdagmarkten op 11 en 18 augustus naar het Grote Noord.

Veiligheid
Bij grootschalige evenementen hanteert de gemeente draaiboeken, waarin staat welke maatregelen nodig zijn voor een veilig en ordelijk verloop van het evenement. Voor de kermis en Lappendag gelden de volgende maatregelen:

Cameratoezicht
De politie maakt voor de handhaving van de openbare orde gebruik van cameratoezicht. Vóór de kermisperiode zullen de vaste camera’s op het Kerkplein, Roode Steen en de Dubbele Buurt zijn geplaatst. Beelden waarop strafbare feiten zijn vastgelegd blijven tijdelijk bewaard om een verdachte eventueel strafrechtelijk te kunnen vervolgen. Cameratoezicht geeft de politie bovendien de mogelijkheid om beter en sneller te kunnen ingrijpen op het moment dat een ordeverstoring dreigt te ontstaan. Strafbare feiten en andere wanordelijkheden kunnen zo worden voorkomen.

Controle op gebruik gasinstallaties
Om de veiligheid van de bewoners, omwonenden en bezoekers te vergroten vindt dit jaar wederom controle plaats op het veilig gebruik van de aanwezige gasinstallaties in woonwagens en attracties. Ook wordt nauwlettend toegezien op de complete brandveiligheid en bereikbaarheid voor brandweer, politie en ambulance.

Drankverstrekking op Lappendag
De cafébedrijven zijn op Lappendag tussen 16.00 en 20.00 uur gesloten. Dit ter voorkoming van ernstige verstoring van de openbare orde. Het is de bedoeling dat de drankver strekking om 16.00 uur wordt gestaakt en de zaak vervolgens is ontruimd. De burgemeester heeft de slijterijen, afhaalpizzeria’s en supermarkten in de binnenstad ver zocht op Lappendag na 16.00 uur geen (zwak-)alcoholhoudende drank te verkopen. Tevens geeft de burgemeester in overweging om deze winkels van 16.00 tot 20.00 uur te sluiten.

Verkeersmaatregelen
Er worden van 6 t/m 21 augustus diverse verkeersmaatregelen genomen om het verkeer zo goed mogelijk te geleiden:

De parkeerterreinen Pelmolenpad en Nieuwe Wal worden met ingang van maandag 6 augustus afgesloten om ruimte te maken voor de woonwagens van de kermisexploitanten.
Op het parkeerterrein Noorderveemarkt kan men met uitzondering van zondag 19 augustus en maandag 20 augustus (betaald) parkeren.
De volgende straten zijn van 6 t/m 21 augustus geheel of gedeeltelijk afgesloten: Dal, Gedempte Turfhaven, Gouw, Kerkplein, Kerkstraat, Nieuwland-Oost, Nieuwstraat, gedeelte Breed, en Spoorstraat.
Het parkeerterrein Vale Hen is van 7 t/m 21 augustus afgesloten.
De Roode Steen wordt ook dit jaar tijdens de openingsuren van de kermis afgesloten voor het verkeer.

Breed en Achterom zijn van 7 t/m 21 augustus afgesloten voor grote voertuigen.

Eén rijstrook van de Hoge Vest, aan de zijde van het parkeerterrein Vale Hen, wordt zo nodig op 7, 8, 9 en 10 augustus afgesloten ten behoeve van het lossen van de pakwagens. Het verkeer wordt dan geregeld door verkeersregelaars.
Vanaf zaterdag 11 t/m maandag 20 augustus is er een extra parkeermogelijkheid op de Westerdijk tussen de Lambert Meliszweg en de Hulk. Daartoe wordt eenrichtingsverkeer ingesteld. Verkeer op de Westerdijk is dan uitsluitend mogelijk vanaf de Vale Hen in de richting van De Hulk/Venneweg. Er komen afzettingen ter hoogte van de Westersingel en de Hulk. Omleidingen staan aangegeven.
Op zondag 19 augustus is het Doelenplein de hele dag niet beschikbaar als parkeerterrein in verband met het barbecue-evenement van Showband Hoorn.


Extra verkeersmaatregelen tijdens de vuurwerkavond
Op de vuurwerkavond (vrijdag 17 augustus):

zijn de Hoge Vest, de Westerdijk (ter hoogte van de Hulk en in de binnenstad), de Wijdesteeg en het Achterom van 21.00 tot 23.00 uur afgesloten voor het verkeer.
geldt tijdens het vuurwerk op de Westerdijk tussen de Lambert Meliszweg en De Hulk éénrichtingsverkeer richting De Hulk.


Extra verkeersmaatregelen op Lappendag
Op Lappendag (maandag 20 augustus) is:

de Veemarkt westzijde, de Noorderveemarkt (inclusief het parkeerterrein) afgesloten voor het verkeer.
de Westerdijk ter hoogte van het Breed tussen 6:00 en 14:30 uur afgesloten voor voertuigen, uitgezonderd aanwonenden en bestemmingsverkeer. Van 14:30 tot 18:00 uur geldt de afsluiting voor al het verkeer.
de Wijdesteeg afgesloten voor het verkeer.
de Achterstraat afgesloten voor het verkeer.

Foutparkeerders
Parkeerders die hun auto op plaatsen neerzetten waar dat tijdelijk verboden is, lopen de kans dat hun auto wordt weggesleept. De kosten hiervoor zijn aanzienlijk en komen voor rekening van de overtreder. Tijdens de kermis is het verboden te parkeren op het kermisterrein.

Afsluiting havengebied op Lappendag
Ter vergroting van de bereikbaarheid en de veiligheid wil de gemeente de toestroom van verkeer naar het havengebied zoveel mogelijk weren door dit deel van de binnenstad af te sluiten. Naast het plaatsen van afzettingen zullen medewerkers van het bureau Stadstoezicht toezien op het naleven van deze maatregel.
Binnenstadsbewoners kunnen op vertoon van hun parkeervergunning de afgesloten gebieden inrijden. Ook eigenaren van boten krijgen toegang.
De enige uitzondering is de Westerdijk. De Westerdijk richting haven is vanaf het Breed tussen 14.30 en 18.00 uur op Lappendag voor alle verkeer afgesloten.



Hoorn, 18 juli 2012