Staatssecretaris Halbe Zijlstra geeft startsein voor nieuw Centrum Varend Erfgoed Hoorn

30-8-2012

HOORN - Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur, Onderwijs en Wetenschap komt donderdag 6 september naar Hoorn. Hij geeft op Oostereiland het officiële startsein voor de bouw van het nieuwe Centrum Varend Erfgoed Hoorn. Daarna brengt hij een werkbezoek aan het Westfries Museum.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra begint zijn bezoek aan Hoorn in de oude zagerij op de zuidoostelijke punt van Oostereiland. Hier komt het nieuwe Centrum Varend Erfgoed Hoorn. Het centrum omvat onder meer een bezoekerscentrum, museumhaven, werk- en opslagplaatsen en een werksteiger. Het werk is in het voorjaar van 2013 gereed.

Museumhaven
Hoorn telt zo’n 25 historische bedrijfsschepen, waaronder authentieke vissers- en vrachtschepen. Ze stammen uit de tijd van de zeilvaart en de geleidelijke overgang van zeil naar motor. Van de duizenden zeilschepen die ooit de Zuiderzee doorkruisten, is een klein aantal behouden. Ze zijn gerestaureerd of kregen een andere functie. Het varend erfgoed is een levende herinnering aan de Zuiderzeecultuur. Vanuit de museumhaven kunnen vaartochtjes worden gemaakt.

Bezoekerscentrum
Het bezoekerscentrum biedt historische documentatie en vaste en wisselende exposities over de schepen, de zeilvisserij en de maritieme geschiedenis van Hoorn. Van hieruit worden ook allerlei andere activiteiten georganiseerd.

Westfries Museum
Na zijn bezoek aan Oostereiland vertrekt de staatssecretaris per elektrische citybus naar het Westfries Museum. Dit museum van de Gouden Eeuw is gevestigd in een van de mooiste monumenten van Hoorn, met 27 zalen. In 2012 behaalde het Westfrie Museum een tweede prijs bij de uitreiking van de Artifax Awards 2012 voor cultureel ondernemerschap.

La Hollande pittoresque
De staatssecretaris zal in het Westfries Museum onder meer de expositie La Hollande Pittoresque bezoeken, geïnspireerd op het gelijknamige boek van de Franse reiziger en cultuurhistoricus Henry Havard. Rode draad is de romantiek van de Zuiderzee. Tijdgenoten van Havard uit de 19e eeuw brengen de “dode stadjes” van de Zuiderzee tot leven: van Marken tot Medemblik en vanzelfsprekend de Hoornse monumenten.

Reacties
Reactie: (Hoorn Citytours)
5-9-2012, 11:12
De staatssecetaris en zijn gezelschap zal door Hoorn citytours vanaf het Oostereiland naar het westfriesmuseum worden gereden.

Reactie: (Cato)
30-8-2012, 20:22
Is dit niet een dode koe wederom tot leven brengen? Het is wel grappig, dat er altijd weer mensen zijn, die zonder er verstand van te hebben een hoop eer naar zich toe weten te trekken en zichzelf op de borst slaan!!