OM eist voorwaardelijke celstraf gynaecoloog

11-9-2012

HOORN / ALKMAAR - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdagmiddag voor de rechtbank in Alkmaar één maand voorwaardelijke celstraf geëist tegen gynaecoloog Maarten B. uit Hoorn. Justitie eiste een eveneens voorwaardelijke ontzetting uit zijn beroep voor een jaar.

Volgens het OM is de voormalig gynaecoloog van het Westfriesgasthuis in Hoorn schuldig aan de dood van het baby’tje Biendya Rangoelam. Zij overleed kort na haar geboorte in mei 2009 als gevolg van fouten bij de bevalling.

Het OM wil bovendien dat de verdachte 5000 euro overmaakt aan de stichting: Make a Memory. Deze organisatie maakte laatste foto’s van Biendyja. Vyjantie, de moeder van de overleden Biendiya, mocht tijdens de zitting haar slachtofferverklaring voorlezen. Ze vertelde over de laatste 45 minuten met haar ”perfecte prinsesje”.  En de dagen er na. Geen geboortekaartjes maar rouwkaarten.

De rechtbank en het Openbaar Ministerie wilden dinsdag in de eerste uren van de strafzaak vooral van B. weten waarom hij bij de geboorte was afgeweken van behandelafspraken die de ouders van Biendiya met hun vaste gynaecoloog hadden gemaakt. Die waren opgetekend in het medisch dossier van de moeder.

B. noemde die afspraken vaag. Daarom koos hij in strijd daarmee niet voor het toepassen van een keizersnee maar verstrekte hij weeën-opwekkende middelen, om een normale bevalling in gang te zetten.

Een hoogleraar, die als deskundige tijdens de zitting werd gehoord, meldde dat een keizersnee niet gelijk nodig was.  Volgens deskundigen is het gebruikelijk dat verloskundigen veel zelfstandig doen. Ze zijn de ogen en oren van gynaecoloog.

Verdachte B. was regelmatig emotioneel en zei dat hij dit nooit gewild had. ”Was ik maar niet thuis gaan eten, had ik maar een andere afweging gemaakt...”

Maarten B. werkt al geruime tijd niet meer in het Westfriesgasthuis. Na een tijdelijke baan in een ziekenhuis in Leiden is hij nu werkloos. Volgens hem is het moeilijk om een baan te vinden.

Reacties
Reactie: (plies)
14-9-2012, 13:55
denkt = dekt.

Reactie: (plies)
14-9-2012, 13:51
Men denkt elkaar altijd in die brance, één pot nat met de OM, rechters en overheid.

Reactie: (Diana)
14-9-2012, 13:23
Alleen voorwaardelijke straf??waar slaat dat op? Er is een kindje dood en ouders zijn kapot schande. Nalatigheid juist van een arts moet echt gestraft worden niet voorwaardelijk. Boete van minimaal 100.000 en twee jaar de cel in. Sterkte ouders en haal jullie recht!