Culturele Prijs Noord-Holland voor Museum 20e Eeuw en Cinema Oostereiland

22-9-2012 Remkes: “Van grote culturele betekenis voor Hoorn en regio”

HOORN - De Culturele Prijs Noord-Holland 2012 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland werd zaterdag uitgereikt aan het Museum van de Twintigste Eeuw en Cinema Oostereiland in Hoorn. Commissaris van de Koningin J.W. Remkes complimenteerde de instellingen en noemde ze van “grote culturele betekenis voor Hoorn en West-Friesland”.

Remkes zei zaterdag op het Oostereiland: “We schieten met de prijswinnaars de hele provincie door. De prijs is al op veel plaatsen geweest in Noord-Holland, maar nog niet in Hoorn. Dus dat is een noviteit.” Samen met bestuursleden van het Prins Bernhard Cultuurfonds en genodigden werd hij in zaal 1 van Cinema Oostereiland ontvangen. Daar overhandigde hij de prijs, bestaande uit twee oorkondes en een gezamenlijk bedrag van € 7.500,-. aan Piet van Kranenburg van Cinema Oostereiland en Hans Stuijfbergen van Museum van de Twintigste Eeuw.

Lef en visie
De Commissaris van de Koningin Remkes was heel enthousiast over het Oostereiland waar hij tijdens de  restauratie al eens had rondgekeken: “Inmiddels heeft het Oostereiland een schitterende nieuwe bestemming. Onder andere de gemeente heeft zich daar sterk voor gemaakt. Met die nieuwe bestemming heeft Hoorn er in één klap een toeristische attractie bij.” Hij complimenteerde de twee prijswinnaars: “Het getuigt van lef en visie om je oude locatie vaarwel te zeggen en de stap te zetten naar het Oostereiland. Beide  instellingen verwachten hier meer bezoekers te mogen ontvangen.”

Die extra bezoekers kon bevestigd worden: Piet van Kranenburg van Cinema Oostereiland meldde dat de bioscoop uitstekend  draait, met veel voorstellingen per dag, veel nieuwe doelgroepen en ook arrangementen als privé-voorstellingen. Met drie professionele zalen, met digitale projectie en zelfs de mogelijkheid van 3D, scoort Cinema Oostereiland extra bezoekers.

Belangstelling voor cultuur van belang
Directeur Hans Stuijfbergen van het Museum van de Twintigste Eeuw zei “zeer prettig verrast te zijn met de ontvangst van de Culturele Prijs Noord-Holland. Die verrassing was er niet vandaag, dat zult u snappen, maar wel toen één van de bestuursleden van uw fonds ons enige tijd geleden het goede nieuws meldde. Dit was voor ons geen onbekende, want het was Jaap Schaper, die zich jarenlang als wethouder in onze stad voor culturele zaken heeft ingezet. Voor instellingen als de onze was, en is, zo’n wethouder met hart voor cultuur van groot belang. En dat geldt ook voor fondsen als het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland. Zeker in deze tijden, waarbij soms zelfs over linkse en rechtse hobby’s wordt gesproken, is belangstelling voor cultuur van belang.”

Gebruikers blij met Oostereiland
Mede namens Cinema Oostereiland meldde de directeur van het museum: “Nu, eind september 2012, kunnen we terugkijken op een eerste jaar. Ik kan u geruststellen: We hebben geen spijt van onze sprong naar De Krententuin, naar deze voormalige gevangenis. En onze medewerkers, voornamelijk vrijwilligers, ook niet. En -dat blijkt uit de enthousiaste reacties- de bezoekers aan Cinema en Museum zeker ook niet. We kunnen veel meer aanbieden op een hoger niveau en ook nog eens in een attractieve entourage. We zitten in een prachtig gerestaureerd monument op een mooie locatie en met diverse partijen die elkaar versterken om ons heen. En wat in deze tijd misschien nog wel het belangrijkste is: Onze exploitatie op het Oostereiland verloopt prima. Cinema en Museum kunnen zich verheugen in een veel groter publiek dat ook nog eens tevredener is.”

LED-scherm voor promotie
Voor het geldbedrag van € 7.500 hebben de instellingen al een bestemming: “Om bezoekers aan de mooie haven van Hoorn op onze aanwezigheid te attenderen is deze week een groot videoscherm opgehangen bij de entree van het Oostereiland. Daar kan Cinema Oostereiland de actuele films op aankondigen en het Museum van de Twintigste Eeuw de lopende tentoonstellingen. We zijn heel blij met deze promotie-uitingen en kunnen de bijdrage van het Fonds daar heel goed voor gebruiken.” Aldus Hans Stuijfbergen.

Remkes enthousiast over museum
Na het bekijken van een film over de restauratie van het Oostereiland werden Remkes en andere genodigden door het Museum geleid. Hans Stuijfbergen leidde de Commissaris van de Koningin  en de genodigden door alle zalen van het nostalgische museum. Remkes was zeer enthousiast over de aansprekende wijze waarop het museum opereert. “Ik vind het heel goed hoe jullie hier allerlei ontwikkelingen in de twintigste eeuw laten zien.” Hij werd ook bijgepraat over de gratis AudioTour die het museum bezoekers aanbiedt en de presentatie waar die historie van de oude gevangenis te zien is. Men nam ruim de tijd om door het museum te wandelen en alle verschillende facetten te bekijken.

Over de restauratie van het complex was de heer Remkes zeer te spreken. Zoals oud en nieuw gekoppeld waren, met bijvoorbeeld zwart staal en glas voor nieuwe onderdelen, sprak hem zeer aan. Hij uitte dat ook nog naar één van de architecten van Architectenbureau THPGA, dat alle plannen tekende en ook zelf in het Alkovengebouw kantoor houdt.

Reacties
Reactie: (Joke van der Meij)
23-9-2012, 14:58
Van harte gefeliciteerd en volkomen verdiend.

Reactie: (Michiel)
22-9-2012, 19:40
Van harte gefeliciteerd met deze mooie erkenning!