Kamermuziekfestival Hoorn - muziek in historische panden

2-10-2012

HOORN – Het Kamermuziekfestival Hoorn – opgericht ter gelegenheid van de Hoornse stadsfeesten in 2007 – biedt van 1 en 4 november weer bijna twintig opvallende concerten in historische panden. Het startsein wordt dit jaar gegeven door artistiek leider violiste Birthe Blom met haar strijkkwartet Holland Strings! samen met bandoneonist Carel Kraayenhof en pianist Juan Pablo Dobal.

Violiste Birthe Blom heeft ook voor deze zesde editie van het kamermuziekfestival een gevarieerd programma samengesteld. Jonge ensembles en gerenommeerde musici komen naar Hoorn. Er wordt gemusiceerd in huiskamers, het Affichemuseum, De Doelen, de voormalige Krententuin op het Oostereiland en natuurlijk in de Oosterkerk. Daar is voor de tweede maal ook het concours voor kamermuziekensembles die zijn samengesteld uit jonge musici die een opleiding volgen aan één van de Nederlandse conservatoria.

Voorzitter Marianne Gouwetor: “Wij zijn er ook dit jaar in  geslaagd om onze educatieve doelstellingen te realiseren. Het concours wordt weer gehouden en voor de zesde keer zijn er twee schoolconcerten voor leerlingen van Hoornse basisscholen. Daar komen toch altijd een kleine 500 kinderen in contact met muziek”. Overigens: de concourswinnaars van vorig jaar (violiste Amarins Wierdsma en pianiste Didel Bish) komen nu naar Hoorn voor een huiskamerconcert.

Combinatie
Het openingsconcert op 1 november komt dus voor rekening van Carel Kraayenhof en Juan Pablo Dobel. Maar ook Holland Strings onder leiding van Birthe Blom speelt ‘een tangootje mee’. Opvallend in het programma is verder de combinatie van muziek en schilderkunst op zaterdagavond 3 november. In de Oosterkerk kan het publiek niet alleen genieten van muziek van het Fresco Trio, maar ook zien hoe drie Hoornse kunstenaars (Boxie, Peter de Rijcke en Randy Vettewinkel) samen met sneltekenaar Edgar Jansen uit Amsterdam die muziek ‘live’ verbeelden.

Trouwens: ook het publiek mag een penseel ter hand nemen. Op vrijdagavond 2 november is in de Oosterkerk het traditionele dinerconcert met het Bulgaarse duo Panteleev en violiste Birthe Blom en het slotconcert op zondag 4 november komt van Holland Strings! en flamencogitarist Eric Vaarzon Morel. Hier ook laat jong talent (12, 14 en 16 jaar) zich duidelijk horen in combinatie met Eric Vaarzon Morel, violiste Birthe Blom en pianist Christopher Devine 

Op de koffie
Verder biedt het uitgebreide programma een aperitiefconcert, verschillende dubbelconcerten (op twee locaties met tussentijds een korte wandeling), koffieconcerten (door oa. de juryleden van het concours: violist Christiaan Bor, cellist Godfried Hoogeveen en pianist Yoram Ish-Hurwitz) etc. Alle concerten worden ‘aangekleed’ met koffie en wat lekkers, een drankje en een hapje.

Het uitgebreide programma wordt toegezonden na telefonisch aanvraag: 06-23148855 en is ook op www.kamermuziekfestivalhoorn.nl te vinden. Kaartverkoop eveneens via 06-21348855 (tussen 16 en 19 uur; andere tijden via de voicemail).  

Reacties
Reactie: (rana)
22-10-2012, 23:32
Gauw kaarten kopen voor een geweldig muzikaal festijn.

Reactie: (hans hoornsman)
2-10-2012, 21:26
Een aanrader van jewelste.