Fractie Hoorns Belang: ”Galeries en antiekwinkels ook dicht op zondag?”

3-10-2012

HOORN - Hoorns Belang heeft in een publicatie van hedenochtend naar aanleiding van de raadsvergadering van gisteren flink uitgehaald naar aanleiding van de nieuwe verordening winkeltijden die is voorbereid.

In de publicatie valt het volgende te lezen;

Het strenge beleid in Hoorn op het gebied van zondagopenstelling van winkels kent tot nu toe enkele uitzonderingen. Zo mogen galeries en antiekwinkels nu nog op zondag open. Een aantal maakt daar ook gebruik van. Op die manier hebben de zo gewenste toeristen zondags toch nog iets te doen in een verder verlaten binnenstad. Pogingen van Hoorns Belang om ondernemers die dat willen de kans te bieden hun winkel vaker te openen zijn door de coalitiepartijen (VVD, D66, VOCvHoorn, Fractie Tonnaer en CDA) steeds geblokkeerd. Maar het kan nog erger…
 
In de raadsvergadering van 2 oktober werd de nieuwe winkeltijdenverordening van behandeld. Volgens deze nieuwe verordening moeten ook galeries en antiekwinkels voortaan op zondag gesloten blijven. Ze krijgen weliswaar een overgangstermijn, maar vanaf juni 2014 is het echt afgelopen, ook zij gaan op zondag dicht.

Wethouder Ruppert (VOC Hoorn) stelde dat het niet anders kon. Als deze winkels open mogen, kunnen andere winkels ook dat recht gaan claimen.
Uit onvrede met dit voornemen heeft Symen van der Meer van Hoorns Belang tijdens de raadsvergadering een voorstel ingediend om de nieuwe verordening zo aan te passen dat het voor antiekwinkels en galeries blijft zoals het is: als ze willen mogen ze op zondag open. Dit voorstel (amendement) is mede namens Groen Links, de HSP en de SP ingediend.

Tijdens de commissievergadering had D66 ook al gevraagd deze verslechtering te herstellen. Maar ondanks een toezegging van de wethouder toen, is dit niet gebeurd. Met het voorstel van Hoorns Belang cs krijgen antiekwinkels en galeries dezelfde positie als souvenirwinkels en de havenwinkel, die mogen ook op zondag open.

Na een levendig debat bleek een groot deel van de raad ontevreden met het voorstel van het college. Hierop besloot de gemeenteraad de stemming uit te stellen. Wethouder Ruppert zal eerst onderzoeken of er toch nog mogelijkheden zijn de galeries en antiekzaken toe te blijven staan op zondag open te gaan. Hij liet echter duidelijk doorschemeren dat het onwaarschijnlijk is dat ze toch open kunnen blijven. Vervolgens zal de gemeenteraad een beslissing moeten nemen. Hoorns Belang is van plan haar voorstel te handhaven en in stemming te brengen als het college bij hun voorstel blijft.

Tot slot een rare gewaarwording. Je denkt in de centrumstad van West-Friesland te wonen, een stad met ambitie, een stad waar het bruist, waar je moet zijn als je echt iets wil meemaken. En dan lees je de dag na deze raadsvergadering in de krant dat Enkhuizen besloten heeft om alle winkels in de gemeente toe te blijven staan elke zondag open te zijn.

Symen van der Meer - Fractievoorzitter Hoorns Belang

Reacties
Reactie: (Joepie)
9-10-2012, 10:37
Mooi toch, want eigenlijk vind ik dat wel heel leuk, dat alle winkels dicht zijn op zondag en dat deze zaken er dan uit springen en de volle aandacht zullen krijgen. Past ook wel bij zondagen. De romatiek en rust van antiek. Succes!

Reactie: (Harry)
9-10-2012, 10:28
Hoi @Joepie, fijn dat je nog even een reactie geeft. Het gaat hier inderdaad alleen om Galeries en Antiekzaken, Hoorns Belang maakt zich er sterk voor dat deze op zondag open mogen blijven.

Reactie: (Joepie)
9-10-2012, 10:18
Hoi Harry, Kunst, antiek, dat vind ik wel iets anders dan alle commerciele winkels openen op zondagen. Mijn excuses dat ik dat er niet meteen bij vermelde.

Reactie: (Harry)
5-10-2012, 18:07
@Joepie dat je het snapt is wel duidelijk. En om te genieten kunst in een galerie of van antiek en dat lekker op zondag wil doen hoef je echt nog niet koopziek te zijn. @Okkie inderdaad klopt wat je zegt van die Tonnaer dat is ook mijn ervaring.

Reactie: (Joepie)
5-10-2012, 11:08
Wat zeurt iedereen toch over ook zondagen de winkels open. 6 dagen per week kunnen jullie kopen, kopen, kopen en vaak nog wat avonden ook. 1 dagje per week rust, dat is alleen maar goed voor de mens. Op zondag kun je ook het centrum in en eens de mooie gebouwen beter bekijken dan al die spullen. Het is ook nooit genoeg, mensen zijn behoorlijk koopziek. En op zaterdag kun je toch ook winkelen? Snap echt niet dat mensen zich hier druk om maken.

Reactie: (okkie)
5-10-2012, 11:00
@ Hans,ik heb trouwens die Tonnaer een keer gesproken, een gladjakker meer niet. Waarom zou je juist die man een hand boven het hoofd houden? Vreemd..

Reactie: (okkie)
5-10-2012, 10:55
@Harry, wat een zielig verhaal.Dus NN Risdammer Evert speelt dus eigenlijk een beetje een vies spelletje? Foei

Reactie: (Harry)
5-10-2012, 09:46
@Okkie dat klopt Evert is onder verschillende pseudo's actief op Hoorngids. Is fractievolger bij fractie Tonnaer vandaar zijn uithalen naar de PvdA, ach de man moet toch wat.

Reactie: (Harry)
5-10-2012, 09:42
@Hans Langbroek helemaal mee eens. Hoorn wil centrumgemeente zijn en een echte stad maar is in feite een tuttig dorp. En dat nog wel met de VVD in het college.Galeries en Antiekzaken moeten open zijn op zondag en niet door een gedoog constructie maar officieel. We weten waar gedoogbeleid toe kan leiden.

Reactie: (Hans Langbroek)
4-10-2012, 21:50
Voor een stad die tracht centrumgemeente van West-Friesland én verder te worden, is het wel wat raar dat zelfs winkelnering in de binnenstad op zondags gesloten is. Het geeft toch wat bredere allure om in ieder geval de binnenstad voor bezoekers en toeristen aantrekkelijker te maken. Je bindt daarmee mensen aan je stad.

Reactie: (okkie)
4-10-2012, 20:42
@harry, dus Risdammer is Nomen en Nomen is weer Evert van Bunnik? Ingewikkeld allemaal, daarom hebben zijn reacties zoveel inhoud, hij predikt voor 3.

Reactie: (Harry)
4-10-2012, 20:23
@Risdammer je reageert onder het verkeerde pseudoniem, moet @NN zijn. Oh oh Evert toch ben je weer eens de weg kwijt.

Reactie: (risdammer)
4-10-2012, 15:38
Vergaderingen die jij leidt @Paul, zullen dan zeker ook gaan uitlopen door de vele details met ja mits en nee tenzij? Ook ik heb me -opgevoed zijnde mét de PvdA- van die partij afgekeerd, Nieuw Links heeft de partij geen goed gedaan. Ik stem nu SP! Ook landelijk. Mijn OR ben ik uitgestapt: Te veel FNV-leden, lid van de PvdA en (omdat het Amsterdam is, ook nog "gestaalde" oude CPN-kaders) die álles tot in detail willen regelen. Opschrijven konden ze het niet. Hadden ze mij en de ambtelijke ondersteuning voor nodig. Dat gaf mij "macht", macht die mij niet smaakte.

Reactie: (Björn)
4-10-2012, 14:39
@Gerard, dit college bestaat al uit (zogenaamde) liberalen, VVD,D66 en tja wat zijn dat eigenlijk die van VOCH? Die zouden toch voor de ondernemers zijn weten ze dat zelf nog wel?. Welke zekerheid hebben we dat er in 2014 na de verkiezingen daadwerkelijk iets verandert.Genoemde partijen beloofden bij de verkiezingen van 2010 verruiming van de winkeltijden en zie eens wat daar van is gekomen, NIETS.Kijk hun verkiezingsprogramma's er maar eens op na.

Reactie: (Paul)
4-10-2012, 14:33
@Nonsens N. probeer je eens bij het onderwerp te houden ipv interessant te doen over een raadsvergadering en uit te halen naar de door jou en je voorman (Tonnaer) gehate PvdA.

Reactie: (Sbb)
4-10-2012, 10:02
Toen ik met mijn ouders in de jaren 70 in hoorn kwam wonen ,verbaasde het mij dat er alleen ruring was bij de bioscoop en smidje op het grote noord, de rest was uitgestorven. In de opvolgende jaren kwam er meer leven in de brouwerij , hoorn begon ook op zondag te leven, nu met dit besluit gaan we weer terug in de tijd. Welterusten hoorn

Reactie: (Ron)
4-10-2012, 09:01
Tip voor slimme ondernemers die op zondag open willen. Viswinkels mogen blijkbaar open. Claim dus hetzelfde recht en ga open. Mediamarkt wil graag. Hoorn op zondag is inderdaad heel doods. Zeker voor toeristen niet echt uitnodigend.

Reactie: (Joepie)
4-10-2012, 08:53
Misschien is het wel goed dat 1 dag per week mensen wat meer rust hebben.Beetje tuinieren, autootje wassen, wat wandelelen, enz. We zijn behoorlijk koopziek geworden. Toch niet zo heel erg als je eens een dag niets kunt kopen?

Reactie: (Alie)
4-10-2012, 07:45
waren er maar meer winkels elk weekend open dat zou de stad tenminste weer wat leven inblazen in het weekend, als je op en zondag eens door de stad rijd kan je er en kanon afschieten en raak je geen mens, alles zo dooddddddddddddddd, en inderdaad in plaatsen om hoorn heen kan het allemaal wel in hoorn kan niks allemaal van die azijnpissers daar in de gemeenteraad

Reactie: (nomen nescio)
4-10-2012, 02:45
Licht es toe waarom? @Okkie. En de Raad moet één ding niet doen: Er nachtwerk van maken. Het was dinsdag ook weer "raak". Met telkens zeurend vragen door Piet Bruins (voor de PvdA is de raadscampagne 2014 dus kennelijk al begonnen) en ellenlange schorsingen en punten van de B- naar de A-lijst brengen(w.o. dit winkeltijdenverhaal)bewijs je de belangstellende burger m.i. beslist geen dienst. Van het spreekrecht voor de Raad maakt menig burger al geen gebruik. Dames en heren Raadsleden: Bespreek nou eens gewoon hoofdlijnen, ga niet over details als 'ja maar' en 'nee tenzij' praten en daarvoor schorsen. Schorsen is een teken van zwakte)ook van collegepartijen die heel goed weten dat dat het college nog steunt op een eigenlijk minieme meerderheid in de Raad. Daardoor is het college te karakteriseren als ´zwak´ Lange schorsingen van minstens een kwartier zijn al traditie aan het worden in het Hoornse. Of schorst u graag omdat gelijktijdig in de hal de Chamions League opstaat en u even de tussenstand wil zien?

Reactie: (okkie)
3-10-2012, 23:18
Het wordt tijd voor de Pvv in de raad.

Reactie: (gerard)
3-10-2012, 22:25
Tja, die twee CDA' ers in de raad en die ene wethouder maken blijkbaar de dienst uit. Toch is het voorstel van een overgangsregeling tot juni 2014 niet zo slecht: in maart 2014 zijn de nieuwe verkiezingen, en dan zijn we van dit college verlost. De nieuwe raad kan deze beslissing dan weer terugdraaien.

Reactie: (marcel)
3-10-2012, 16:24
Tijd voor vrijheid van ondernemen laat alle ondernemers zelf uitmaken wanneer men hun eigen winkel open wil hebben zonder betutteling van de gemeente

Reactie: (okkie)
3-10-2012, 15:44
Plies staphorst 2? Beetje overdreven denk je niet? Je benadering tot dit onderwerp is wel heel bot

Reactie: (plies)
3-10-2012, 14:58
Staphorst 2, Hoorn moet je voelen, maar niet op zondag. Zitten er alleen maar een zooi oude sokken in de raad ? Wordt eens wakker pluche (be)zitters, elke plaats om ons heen hebben winkels open op zondag. Wel een heel gemakkelijke weg Ruppert, het ja maar.............