Gemeente wil minder zwaar verkeer in binnenstad

22-10-2012

HOORN - Het college van B&W van Hoorn wil een oplossing voor de overlast van zwaar verkeer in de binnenstad. Het college heeft een notitie Zwaar verkeer in het uitvoeringsprogramma 2010-2014 opgenomen om een oplossing te vinden voor de overlast van zwaar verkeer in de binnenstad.
 
Hoorn heeft een historische binnenstad met smalle straten en een groot aantal oude gebouwen waarvan veel gemeentelijk en/of rijksmonument zijn. Deze gebouwen worden ouder en kostbaarder terwijl het verkeer zich blijft vernieuwen en ook blijft toenemen. De oude binnenstad in combinatie met het toenemende verkeer vormt een knelpunt.
 
Bevoorrading
 
De binnenstad heeft veel winkels en toeristische attracties zoals de havens met de horecagelegenheden. Door deze voorzieningen te bevoorraden blijft de binnenstad aantrekkelijk voor toeristen en winkelend publiek. Maar, zwaar (bevoorradings-)verkeer in de binnenstad leidt ook tot overlast, zowel fysiek (schade aan gebouwen en wegen) als mentaal (slapeloosheid van omwonenden). Er zijn veel klachten over trillingen in de woningen door langsrijdend (zwaar) verkeer. Dit was voor het college van B&W de reden om een notitie Zwaar verkeer in het uitvoeringsprogramma 2010-2014 op te nemen.
 
Startdocument
 
Tot nu toe is er een inventarisatie gemaakt van de objectieve gegevens, zoals ongevallen met bevoorradingsverkeer, meldingen van trillingsoverlast, de aanwezigheid van laad- en loshavens, enzovoort. Ook is een aantal oplossingsrichtingen verkend. Deze zijn gebundeld in een ‘gereedschapskist’. Dit is terug te vinden in het startdocument. Dit startdocument kunt u via deze link nalezen.
Inspraak
 
In november is er een bijeenkomst voor de inwoners en bedrijven van de binnenstad en andere geïnteresseerden. De datum wordt nog bekend gemaakt. Tijdens de bijeenkomst wordt de inventarisatie compleet gemaakt met de input van de aanwezigen. Er wordt ook gevraagd naar de punten waar de gemeente zich op zou moeten richten de komende tijd. De oplossingsrichtingen worden daarbij voorgelegd.
Wij willen uw mening!
 
Kunt u niet bij de bijeenkomst aanwezig zijn, maar wilt u wel aangeven wat u vindt van het zware verkeer in de binnenstad? Laat het weten! Stuur een e-mail naar de heer Evers via gemeente@hoorn.nl of stuur een brief naar het college van B&W, postbus 603, 1620 AR Hoorn.
•Ontbreken er volgens u nog gegevens uit de inventarisatie, bijvoorbeeld locaties waar overlast van zwaar verkeer voorkomt?
 •Welke oplossingsrichtingen zou de gemeente volgens u moeten aangrijpen, of ontbreken er nog andere oplossingsrichtingen?
Lean & Green
 
Onderdeel van de notitie Zwaar verkeer is verduurzaming van de stadsdistributie. De stichting Natuur & Milieu heeft de gemeente Hoorn benaderd over de Lean & Green Award. Het netwerk Connekt is een onafhankelijk netwerk van bedrijven en overheden dat partijen verbindt om te werken aan duurzame verbetering van de mobiliteit in Nederland. Het netwerk moedigt bedrijven en overheden aan om goederenvervoer van en naar steden op een efficiënte en duurzame manier te organiseren. Koplopende bedrijven en overheden worden onderscheiden met een Lean & Green Award. De stichting Natuur & Milieu heeft de afgelopen tijd veel inspanningen geleverd om de opzet van de notitie Zwaar Verkeer Binnenstad om te vormen naar een intentieverklaring waardoor de gemeente Hoorn tot de koplopers behoort.

Lees hier (http://www.hoorn.nl/Documenten/Internet/Actueel/Nieuws/2012/Startdocument%20Notitie%20Zwaar%20Verkeer%20Binnenstad.pdf) meer:

Reacties
Reactie: (nomen nescio)
23-10-2012, 22:06
@DMBonn: Wat dacht je van een vrachttram? Over de rails kan je op zaterdag/zondag/feestdag ook nog een (museum)toeristentram exploiteren: Exit electrisch rijden HTC!!

Reactie: (nomen nescio)
23-10-2012, 22:04
Je bedoelt die gelede bussen van EBS? @Rich. Jammer voor je, Connexxion en Hoorn moeten deze scholierenlijn volgens de concessievporwaarden NHN dulden. EBS is nl. een lijn van het ROA(Regionaal Overleg Amsterdam), binnen de Waterlandconcessie.

Reactie: (rich)
23-10-2012, 21:41
gelijk die grote bussen de stad uit

Reactie: (DMBonn)
23-10-2012, 10:12
Misschien is dit de oplossing: http://www.cargohopper.nl ?