Hoornse sportschoolhouder Clyde Petres is negatief imago zat

26-11-2012 Metro: Kickbokswereld wil zelf schoon schip maken

HOORN - De dodelijke schietpartij bij een kickboks-gala in Zijtaart was de druppel. De kickbokswereld wil nu zelf schoon schip maken. Dat staat maandag in het openingsartikel van Metro van de Hoornse journalist Robert Vinkenborg. Kickbokser Clyde Petres, van Petres Gym in Hoorn, is één van de initiatiefnemers die de sport wil vrijwaren van het criminele imago. Petres heeft veel last van het incident in Zijtaart: De Telegraaf plaatse zijn foto op de plek van die van het dodelijke slachtoffer.
 
Metro: De dodelijke schietpartij bij het kickboksgala in Zijtaart vormt de bekende druppel. De kickbokswereld is het zat door dit soort incidenten en associaties met de onderwereld door het slijk te worden gehaald. “Wat eens een mooie en waardige sport was, is verloederd tot een sport die een bedreiging voor de samenleving vormt en daardoor op steeds meer weerstand stuit”, klinkt het nu. En: “Mensen van onbesproken gedrag moeten schoon schip maken.”
 
In een manifest roept de kickbokswereld op de sport vrij van agressie en geweld te maken. De verklaring is al ondertekend door topsporters Clyde Petres, Faldir Chabahri, Ernesto Hoost, Ali Boukhari, Yucel Fidran, Ali Gunyar, Ellen Bruins en Mousid Akamrane. Initiatiefnemer is het Eindhovense CDA-raadslid (beoefenaar en liefhebber) Ibrahim Wijbenga: “De verschrikkelijke incidenten staan haaks op de internationale topprestaties en onze waarden waarin zelfbeheersing en respect voor de tegenstander centraal staan. Het dieptepunt is de moord in Zijtaart, twee weken geleden, nota bene in het bijzijn van tientallen kinderen. Kickboksen wordt hierdoor gezien als een tweederangs sport van en voor asociale en criminele figuren.”
 
De kickbokswereld steekt de hand in eigen boezem. Kickboksen is onder jongeren uitgegroeid tot een zeer populaire sport. Internationaal staan de Nederlandse kickboksers in hoog aanzien, maar organisatorisch is de sport niet meegegroeid: “We zijn nooit het niveau ontstegen van groezelige clubjes en bondjes waarop geen of nauwelijks controle was’, stelt het manifest.
 
De ondertekenaars willen onder meer een transparante structuur geleid door de Nederlandse Muay Thai-MMA Bond met een onpartijdig bestuur van onbesproken gedrag, dat de met veel bravoure en (onderwereld)geld omgeven kickboksgala’s plaatsmaken voor toernooien waarbij sportiviteit en respect voorop staan, een verbod op alchohol, drugs, doping en andere stimulerende middelen, een verbod op sponsoring door coffeeshops of andere bedrijven met (mogelijke) banden met (soft-)drugs of criminaliteit, een verbod op agressieve symbolen en kleding bij wedstrijden en speciale aandacht voor jeugdige kickboksers: adequate begeleiding en bestraffing van elke vorm van wangedrag.
 
Het manifest wordt ook bezorgd bij de burgemeester van Hoorn, waar vorig jaar een gala uit de hand liep, en bij burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam die in 2010 zei dat “vechtgala’s netwerkbijeenkomsten zijn voor criminelen” en daarop de algemene plaatselijke verordeningen aanpaste. “De discussie moet zich niet meer beperken tot de veiligheid maar ook gaan over de plek van de sport in de samenleving en die is vooral positief. Beperking tot veiligheidsaspecten levert vooral bestuurlijke discussies op, over de hoofden van de sporters en de bonden heen, terwijl we juist met elkaar in gesprek moeten komen”, aldus Ibrahim Wijbenga.
 
 “Oneerlijk dat sport wordt vereenzelvigd met criminelen”
Wat een schitterend afscheid moest worden, ontaardde voor voormalig Europees kampioen Clyde Petres vorig jaar in een nachtmerrie. Bij zijn afscheidsgala in Hoorn werd er geschoten, er vielen gewonden en Clyde zou de ring niet eens betreden. Door de schietpartij in Zijtaart beleeft hij alles opnieuw: “Wat daar is gebeurd, kan totaal niet door de beugel. Steeds weer wordt Hoorn erbij gehaald en mijn naam genoemd. Het dieptepunt is dat mijn foto in De Telegraaf stond; ik zou zijn doodgeschoten. Denk je eens in hoe dat voor mijn familie is. Het is oneerlijk dat de kickbokssport continu wordt vereenzelvigd met criminelen. Alleen al het woord vechtgala kan ik niet meer horen. De media willen die sensatie. In mijn sportschool zijn we positief bezig met kinderen en jongeren. Die leren juist hun agressie onder controle te houden of weerbaar te zijn als ze worden gepest. En ze zijn gezond bezig, maar daar hoor je niemand over.” 
  
Bron: Metro – Robert Vinkenborg

Reacties
Reactie: (Joop der Walt)
11-10-2013, 19:03
Die Clyde heeft boter op zijn hoofd want anderhalf jaar geleden heeft hij zijn buurman een gebroken jukbeen en gescheurde wenkbrauw geslagen. Vreemd genoeg kwam hij ervan af met een boete van 350 euro

Reactie: (Robert Vinkenborg)
26-11-2012, 19:41
Clyde Petres is vanavond te gast bij Pauw en Witteman.