Nieuwjaarstoespraak Van Veldhuizen: Hoorn got Talent!

7-1-2013

HOORN - De nieuwjaarstoespraak 2013 die burgemeester Onno van Veldhuizen hield tijdens de receptie in Schouwburg het Park, is hieronder in volledigheid te lezen.

Nieuwjaarstoespraak 2013 Onno van Veldhuizen, burgemeester Hoorn

Waarde stadsgenoten,

Fijn dat u er allemaal weer bent en een heel gelukkig Nieuwjaar. U heeft een mooie uitnodiging gekregen: ons talent staat op de kaart. Tweeënveertig keer. Hoorn got Talent. Sport, cultuur, culinair, ondernemen. Probeer thuis maar eens wie de meeste mensen op de uitnodiging kent. De goede antwoorden publiceren we op onze Facebookpagina. Eén gezicht heeft u natuurlijk gemist…….  dat van uzelf.

Nu is daar met wat plak- en knipwerk eenvoudig wat aan te doen. U hoort er namelijk gewoon bij. U bent het talent van 2013. Gefeliciteerd!

Kennen wij uw talent? En wie zou u er zelf nu nog meer opzetten? Heeft u talent voor talent? Let u erop? Zoekt u ernaar? Laten we eerlijk zijn:  talent herkennen staat, ondanks alle talentenshows, helemaal niet zo bekend als een goede eigenschap.

We – ik ook – zijn, behalve bij onszelf, meesters in het herkennen van alles dat fout gaat. Het goede zien we minder. De duimpjes gaan meestal omlaag en alleen de middelvinger gaat regelmatig omhoog. Dat helpt niet, weten we uit de marketingwetenschap. Slechte verhalen reizen twaalf keer verder dan goede. Als je voortdurend de kachel aanmaakt met je eigen organisatie, de politiek en je stad,  hoef je  ook geen budget meer vrij te maken voor city-marketing. Het aangeboren talent sterft onder onze handen: shitty marketing. 

Waar staat die uitnodiging dus voor? In ieder contact op zoek gaan naar het talent in de ander – ja, juist ook bij degene waarvan u denkt ’laat maar zitten’ - en daarover ruimhartig te vertellen. Omgekeerde roddel. We zetten elkaars talent op de kaart.

U moet eens opletten hoeveel ruimte er dan ontstaat voor mooie dingen en goede resultaten. Dan wordt het echt een goed jaar. Ook voor kritiek. Die zal altijd welwillend en opbouwend zijn en nooit de zaken onbenoemd laten die goed of beter gaan. Dat schept spijkerhard vertrouwen.
En dat mag ook wel. Voor het zien van de crisis heb je geen talent nodig;  pensioen, werk, zorg; verdampend huizenbezit, groeiende schulden, minder zekerheid. We zitten midden in enorme veranderingen. Het wordt niet meer zoals het was…… Maar wij hebben talent voor de toekomst. 

We maken een snel en te kort rondje Talent 2013 door West-Friesland. We beginnen in onze goede stad Hoorn. Een relatief klein en mooi talent is de creatieve broedplaats aan de Bierkade. Zij zit in twee oude monumentale kaaspakhuizen, die na het vertrek van het Museum van de Twintigste Eeuw zo weer een hele goede nieuwe bestemming hebben gevonden als betaalbare kantoor- en bedrijfsruimten voor starters en doorstarters. Bijzonder vind ik ook dat naast de gemeente ook particulieren dit initiatief sponsoren. Die creatieve broedplaats is een gemeenschapje van mensen die elkaar proberen te versterken met hun kennis, kunde en netwerk als goede buren. Er zitten nu meer dan tien van zulke ondernemers. Waarom vind ik dit nu zo´n mooi voorbeeld?.  Het laat het talent zien om op oude plekken vernieuwend en verrijkend door te gaan. Eigenlijk kun je er daar niet genoeg van hebben.

We blijven als Hoorn ook in het grote opvallend investeren. Je spreekt daardoor maar zo over vierhonderdduizend bezoekers meer aan de stad en honderden banen extra, bij een gezamenlijke investering van honderden miljoenen.

Wat kwam er af en waar werd aan begonnen? Ik noem ze snel en laat wat foto’s zien.(foto’s)De brandweerkazerne Oude Veiling, Oostereiland, het Centrum Varend Erfgoed, het centrum voor radiotherapie en oncologie, multifunctioneel activiteitencentrum De Kreek,  Wijkcentrum de Zaagtand, hotel- en bioscoopcomplex de Blauwe Berg, verbindingsweg De Strip en ja ….ook de Poort van Hoorn, waar in 2013 zeker nog over gesproken gaat worden.

Het talent van West-Friesland is dat er? Vorig jaar sprak ik over besturen met de buren. De colleges van de zeven West-Friese gemeenten zullen hun gemeenteraden voorstellen het Pact van Westfriesland  te sluiten. We willen ons gezamenlijk talent gebruiken om als regio tot de top van Nederland te gaan behoren. Ambitieus? Reken maar! Maar zonder duidelijk doel kom je nergens en we hebben talent. Met de Greenport horen we tot de topsectoren die wereldwijd echt aan de BV Nederland bijdragen. Het gaat om miljarden omzet en duizenden banen.

Wereldleiders in glas, bollen en zaadveredeling. Ik denk ten slotte dat de nieuwe provincie  ons goed zou kunnen helpen bij het verwezenlijken van die ambities. In onze gesprekken met buurgemeente Lelystad blijkt dat er veel is waar we elkaar kunnen versterken. Ook daar komen we nog over te spreken.

Ik wil eindigen met het talent van uw gemeente: de gemeentelijke organisatie en de politiek. Zit daar talent? Nou en of. De West-Friese mentaliteit houdt niet op bij de deur van het stadhuis. Er wordt heel hard gewerkt. En dat merk je. Onze ambtenaren zijn correct en vriendelijk, snel en vakkundig. In het laatste vergelijkend onderzoek onder  Nederlandse gemeenten  springen onze ambtenaren er op die punten opvallend uit. 

De gemeente Hoorn is ook een Great place to work. We behoren tot de beste Nederlandse werkgevers en op jacht naar  talent hebben we uit 600 sollicitanten elf  fantastische trainees aangetrokken. En onze  gemeentesecretaris behoorde tot de laatste zeven genomineerden voor overheidsmanager van het jaar. En ja, ondanks dat deze burgemeester niet twittert, staat we toch met stip op 1 wanneer het om het gebruik van sociale media gaat. Na Finland natuurlijk voor wie de Nieuwjaarsconference van Erik van Muiswinkel heeft gezien.

Ook de Hoornse politiek beschikt  absoluut over talent. Wij hebben een relatief jonge raad. Dat is leuk. Wij hebben veel vrouwen. Dat is goed. En ook de tweede generatie Nederlander heeft zijn weg gevonden. Dat is mooi.

De twaalf partijen in de raad werken hard. Tussen de 15 en 20 uur per week vaak naast het gewone werk. Jaarlijks  neemt de raad honderden besluiten. Onze raadsleden werken met hart en ziel integer aan de stad. Gewoon omdat zij geloven dat het beter kan. Ieder op hun manier. En dat is natuurlijk een beetje het probleem. Wij hebben twaalf manieren in Hoorn. Hoe zorg je er dan op een goede manier voor dat de discussie niet stokt in praten. U kent mijn definitie van politiek; dat is als dansen met een partner, zonder maatgevoel, op muziek die je niet leuk vindt. Ik heb waardering en respect voor hoe onze raad dat tracht te doen. Het gaat niet vanzelf en we werken er hard aan om elkaar ook op de sociale media respectvol te bejegenen.

Bij al die ernst relativeert humor en maakt humor het grote klein. Fanatici ontbreekt het daaraan. Daar is alles altijd groot. Onze raadsleden hebben gelukkig humor. Ik gun u voor één keer – zonder toestemming van betrokkenen - een blik in onze veelbesproken achterkamertjes en wat daar gebeurt. U ziet een heel ander en toch herkenbaar college van B en W, een griffier die accuraat de minimale meerderheden bijhoudt en een burgemeester die juist zijn Bharmitswa heeft gevierd.

Waarde stadsgenoten en vrienden van Hoorn, we mogen concluderen dat  we overlopen van talent als stad en samenleving. U bent het Talent van 2013. Gaat u in vertrouwen op zoek naar talent, koester en ontwikkel het bij uzelf en de ander en zet daarmee Hoorn mooi op de kaart. Veel geluk in onze goede stad.

Reacties
Reactie: (Sebastiaan Hol)
7-1-2013, 22:26
Een duim omhoog voor deze toespraak van Onno van Veldhuizen. Omdat Omdat onze burgemeester, zonder zijn naam te noemen, de filosofie van Emanuel Levinas uitdraagt! "(...) Waar staat die uitnodiging dus voor? In ieder contact op zoek gaan naar het talent in de ander – ja, juist ook bij degene waarvan u denkt ’laat maar zitten’ - en daarover ruimhartig te vertellen. Omgekeerde roddel. We zetten elkaars talent op de kaart." Want de filosoof Levinas stelt: je kan alleen zingeving aan je eigen bestaan geven in de ontmoeting met de Ander. Dat doe ik ook graag (alleen deze maandagavond had ik daar even geen zin in). De Ander is ook iemand, een schepsel, dat aanspraak kan doen op mijn verantwoordelijkheid voor die Ander. Dat is een essentiële kritiek op het westerse denken. Het westerse denken is er steeds op uit om dat wat anders is te reduceren tot iets beheersbaars (of het zelfs te vernietigen). Kijk maar naar de houding van enkele voorstanders van de autotunnel jegens degenen die er een andere opvatting op na houden (zelfs de vraag stellen of die tunnel nu wel nodig is, kan fanatieke vijandigheid opwekken). De boodschap van Van Veldhuizen is duidelijk: we moeten het in onze mooie stad samen doen, in een goede dialoog met elkaar. Dus bij deze mijn respect voor álle 35 (of waren het er 33, of 37, ik ben even de tel kwijt) hardwerkende leden van de Gemeenteraad en de extra burgercommissieleden. Het is toch een hele verantwoordelijkheid, die vaker vijandigheid opwekt dan waardering. Ik wens onze lokale politici een gezond, integer en inzichtelijk 2013!