Opening eerste kraanwatertappunt in Hoorn

14-3-2013

HOORN - Op woensdag 20 maart wordt het eerste kraanwatertappunt in Hoorn geopend. De tap staat op de Stationsweg, bij de uitstaphalte van de bussen langs het Noorderplantsoen. Het is een initiatief van de gemeente Hoorn in samenwerking met waterleidingbedrijf PWN.

Om 15:30 uur nemen wethouder Michiel Pijl en Harry Buyten van PWN de tap officieel in gebruik. Vanaf dat moment kunnen alle inwoners en bezoekers van de gemeente Hoorn gratis hun waterflesje vullen. De eerste 100 watertappers krijgen een bidon aangeboden door PWN.

Iedereen is van harte welkom om aanwezig te zijn bij de opening.
In steeds meer steden komen openbare watertappunten. De Fractie Tonnaer heeft om een tappunt gevraagd. Het college wil graag ook in Hoorn een kraanwatertappunt in de openbare ruimte.

Kraanwater is gezond
Het drinken van kraanwater is gezond. Daarnaast stimuleren de gemeente en PWN met een watertappunt het navullen van bidons of flesjes. Dit is goed voor het milieu. Er hoeven minder flesjes te worden gekocht, waardoor er minder afval is. Wethouder Michiel Pijl wijst op dit milieuaspect: ‘Dagelijks gooien we in Nederland 500.000 plastic flesjes weg, terwijl het kraanwater in Nederland tot het beste van Europa behoort. Met het kraanwatertappunt laat de gemeente zien dat ze een bijdrage levert aan een beter milieu.’

De plaatsing van het tappunt past dan ook goed bij het duurzaamheidprogramma ‘Puur Hoorn’ van de gemeente Hoorn.
Het tappunt is in bedrijf van maart tot en met november. In de vorstperiode haalt PWN het tappunt weg, controleert het en slaat het op tot de volgende lente.