Verkeerslichten op kruising Strip / Bangert in werking

5-4-2013

HOORN - De verkeerslichten op de kruising De Strip/Bangert zijn vanaf 5 april in werking. De verkeerslichten op de kruising De Strip/Dorpsstraat kunnen naar verwachting op 15 april in werking worden gesteld. De plaatsing van deze laatste installatie heeft enige vertraging opgelopen door problemen met het leggen van kabels tijdens de aanhoudende vorst.

Het college van B en W besloot in februari verkeerslichten te plaatsen op de kruisingen van De Strip met de Dorpsstraat en de Bangert. Dit naar aanleiding van een reeks aanrijdingen vanaf het moment waarop de nieuwe weg voor het verkeer open ging, 21 december 2012.
Gewoonlijk vraagt een nieuwe verkeerssituatie om een periode van gewenning. Op De Strip daalde het aantal aanrijdingen niet. Daarom is de verkeerssituatie ter plekke goed onderzocht

Onoverzichtelijk
Het bleek dat automobilisten de dubbele kruising als onoverzichtelijk ervaren. Bij het aanleggen van De Strip is het uitgangspunt geweest dat het beeld van de dorpslinten niet te veel schade mag oplopen. Daarom is niet één grote kruising aangelegd, maar twee kleine naast elkaar. Hoewel volgens de richtlijnen aangelegd, blijkt de verkeersituatie in de praktijk onduidelijk. Ook tijdelijke voorzieningen, zoals waarschuwingslichten en borden hadden weinig tot geen effect op het aantal aanrijdingen en de ervaren onoverzichtelijkheid.
Vooruitlopend op de komst van de verkeerslichten zijn stopborden, stopstrepen en het woord STOP op het wegdek aangebracht.

Doorstroming
Het verkeer zal er nu iets langer over doen om de kruising met de Bangert te passeren, maar wel op een veilige manier. De verkeerslichten staan zo ingesteld dat het verkeer op De Strip goed blijft doorstromen en dat het verkeer op de Bangert niet opstroopt. Ook voor fietsers en voetgangers is de kruising een stuk veiliger geworden.

Reacties
Reactie: (S.Bakker)
6-4-2013, 22:35
Wat ontzettend overdreven! Mensen moeten gewoon borden leren lezen! 'Stop' betekent toch echt dat je moet stoppen! En nu wordt een prachtige, doorgaande weg belemmerd door 2 onnozele stoplichten. Hoe lang hebben ze het de kans gegeven om te wennen? Nog niet eens 4 maanden! Niet te geloven... Wat een geldverspilling!

Reactie: (H.Spaan)
6-4-2013, 14:54
Ging vanmorgen langs de Strip. Ik heb de stoplichten als een grote verbetering ervaren.Wat was het daar gevaarlijk.