Kinderopvang Blokkendoos failliet

12-4-2013 Overgenomen door TintelTuin

HOORN - Kinderopvang De Blokkendoos in de Kersenboogerd is failliet. In april vorig jaar greep de gemeente na allerlei misstanden in en werd de leiding aan de kant geschoven. Inmiddels is surceance van betaling uitgesproken en is het kindercentrum na onderhandelingen overgenomen door TintelTuin die in de regio Amsterdam actief is.

TintelTuin, met ruim 70 locaties in de regio Amsterdam, heeft de ouders inmiddels geïnformeerd over een doorstart van kindercentrum De Blokkendoos. De kinderen kunnen daardoor gewoon gebruik blijven maken van opvang op het centrum in de Kersenboogerd.

De gemeente Hoorn had in april 2012 besloten een zware sanctie op te leggen aan de leiding van kindercentrum De Blokkendoos in Hoorn. De twee leidinggevenden van de kinderopvangorganisatie moesten binnen twee weken een locatiemanager aanstellen, die de dagelijkse leiding en de bedrijfsvoering op zich moest nemen. Daarna mochten zij geen leiding meer geven aan het kindercentrum en moesten zij zich beperken tot de rol van aandeelhouder. Het kindercentrum stond enige tijd onder verscherpt toezicht van de GGD. Aanleiding voor het besluit was een vernietigend rapport van de GGD over de kinderopvangorganisatie.

De gemeente Hoorn maakte in 2012 bekend dat de leiding bij deze kinderopvang vervangen moest worden vanwege ’emotionele mishandeling’.
Lees hier een deel van het GGD-rapport over De Blokkendoos:

De GGD Hollands Noorden heeft 8 verschillende oud-medewerkers van de Blokkendoos en een oud oudercommissielid benaderd en onafhankelijk van elkaar geïnterviewd om hun ervaringen tijdens hun werkzame periode op deze locatie te bespreken. Het betreft oud-medewerkers die in de afgelopen jaren, deels recent nog, bij het kindercentrum hebben gewerkt. De interviews geven een zelfde beeld door de tijd heen, waardoor geconcludeerd kan worden dat het om een patroon gaat en niet om incidenten.
 
De oud-medewerkers en de ouder hebben aangegeven alleen hun verklaring te willen afgeven als zij anoniem kunnen blijven. De reden hiervoor is dat zij angst hebben voor bedreigingen door of pesterijen van de houder en de mannelijke leidinggevende van De Blokkendoos.
In 2009, toen er ook verscherpt toezicht bij De Blokkendoos plaatsvond, hebben zich meerdere oudmedewerkers bij de gemeente en de politie gemeld in verband met bedreigingen en zwartmaking van een oud-medewerker bij een nieuwe werkgever. Ook is er toen een anonieme brief bij de gemeente bezorgd. Deze bedreigingen waren niet bewijsbaar terug te voeren op de houder en de mannelijke leidinggevende, maar waren wel zo serieus, dat de politie melding in het systeem heeft gemaakt.