Advocaat maakt gehakt van coffeeshop-procedure Hoorn80

19-4-2013 Schorsingsverzoek maakt pijnlijke fouten zichtbaar

HOORN - Namens maar liefst 65 bedrijven en rechtspersonen heeft Advocaat Wiljan Loomans bij de Rechtbank in Alkmaar een schorsingsverzoek ingediend voor het besluit van de Gemeente Hoorn voor een coffeeshop op de Neutronweg op bedrijventerrein Hoorn80. Er lijkt dan ook geen enkel begrip bij de ondernemers voor het besluit om één van de twee geplande shops in de voormalige snackbar De Clown te vestigen. Als Loomans gelijk heeft zijn er door de gemeente Hoorn veel fouten gemaakt.

In een uitgebreid betoog met vele bijlagen schetst advocaat Loomans aan de Voorzieningenrechter de geschiedenis en discussie rond de coffeeshops in Hoorn en ook de verwikkelingen rond de horecazaak op Hoorn80. Hij vertegenwoordigt in zijn bezwaar niet alleen kleinere en middelgrote ondernemingen, maar ook de twee grootste ondernemers supermarktketen Deen en BMG Vastgoed (o.a. Bomij) die respectievelijk met vele blauw en rood gekleurde gebouwen ‘grootaandeelhouder’ van het bedrijventerrein zijn. De geplande opening van de coffeeshop op Hoorn80 is 1 mei. Daar zijn door Loomans al bezwaren tegen ingediend, maar nu dus ook een schorsingsverzoek.

Verlening vergunning wereldrecord
Over de zeer recent, maar wel zeer snel, verstrekte Omgevingsvergunning voor snackbar De Clown schrijft Loomans in zijn brief aan de rechter: “Dat is waarschijnlijk een wereldrecord”. Burgemeester Van Veldhuizen gaf, toen duidelijk werd dat de horecazaak niet alle vergunningen bezat, op 9 april j.l. alsnog een Omgevingsvergunning zodat de vestiging van de coffeeshop toch door kon gaan. Volgens Loomans was de aanvraag voor de vergunning niet compleet en dus niet ontvankelijk. Ook blijkt uit de aanvraag niet voor welke horecafunctie deze bestemd is. “B&W hebben de grondslag van de aanvraag verlaten door te besluiten zoals ze hebben besloten.Om die reden is het aangevallen besluit onrechtmatig.”, schrijft de advocaat namens de ondernemers.

Foutje ontdekt door advocaat
Volgens de advocaat is er geen sprake van “fair play” door de gemeente Hoorn: “Door nu toch even snel de horecabestemming te formaliseren nadat al gezegd was dat de coffeeshop zal worden toegestaan, worden spelregels tijdens het spel veranderd.” Saillant is dat Hoorn het ontbreken van de, later dus snel geregelde, Omgevingsvergunning pas ontdekte nadat Loomans er naar informeerde!

Het besluit van B&W is volgens Loomans in strijd met de vaste jurisprudentie van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij verwijst daarbij naar zaken uit 2004, 2011 en 2012.

“Planologisch opportunisme van de hoogste plank.”
“Een coffeeshop is een winkel in wiet.” Schrijft Loomans ook in zijn bezwaar en volgens hem is detailhandel hier ook niet toegestaan en in strijd met het bestemmingsplan. Ook past een coffeeshop volgens de eigen Notitie Vestigingsbeleid Bedrijventerreinen, in 2011 door B&W vastgesteld, niet op een bedrijventerrein, aldus de advocaat. “Er is sprake van planologisch opportunisme van de hoogste plank.”

Extra verkeersdruk
Namens de tientallen ondernemingen op Hoorn80 stelt Loomans tevens dat de gemeente volkomen ten onrechte beweert dat er door de komst van de coffeeshop geen extra verkeersdruk of parkeerprobleem ontstaat. Ook is helemaal geen rekening gehouden met het gegeven dat de ondernemers de afgelopen jaren veel geld in de opwaardering van het bedrijventerrein hebben gestoken. Ook met de meerkosten voor beveiliging (camera’s e.d.) is geen rekening gehouden.

Geen noodzaak tweede coffeeshop
Loomans stelt verder dat er in zijn ogen geen noodzaak is voor een tweede coffeeshop in Hoorn. En dat de belangen van de ondernemers van Hoorn80 niet zijn meegewogen. De advocaat bestrijdt de stelling van de gemeente Hoorn dat inmiddels alle vergunningen zouden zijn verleend. Hij wijst er op dat de Overlastverordening Hoorn 1994 nog niet is ingetrokken en dus nog geldt. Een Exploitatievergunning had Hoorn niet mogen verlenen omdat die alleen aan natuurlijke personen, en niet rechtspersonen (zoals nu Blue Tomato BV), kunnen worden verleend.

Negatief advies politie
Bijzonder is dat de Politie op 8 januari 2013 voor de vestiging van een coffeeshop op Hoorn80 een negatief advies heeft gegeven. “Achteraf gelegen, slecht te controleren, veel autoverkeer, te ver om te fietsen, onder invloed achter het stuur, geen sociale controle, meer kans op overvallen dan OudeVeiling.” Aldus de politie over Hoorn80.

Meer coffeeshop-berichten lezen? Klik op deze link:

Reacties
Reactie: (Pieter)
26-4-2017, 12:40
Ps, inderdaad zouden meer shops voor een eerlijker concurrentieverhaal leiden. Het eerlijke verhaal zoals ik het zie: de prijs van wiet gaat de laatste jaren flink omhoog, waarbij per winkel de nodige variatie bestaat. Wanneer je als gemeente niet wil dat men zich richting goedkopere bronnen verplaatst (omdat het, vergeleken met alcoholprijzen simpelweg schandalig duur wordt de laatste jaren. Voor 1 grammetje wiet koop je soms bijna een fles sterke drank...?), waardoor de 'ongewenste' wietverkoop zal stijgen, is het koste-wat-het-kost zo beperkt mogelijk houden van het aantal shops niet zo handig. Iets meer concurrentie, een net beleid (zie ook de verschuivingen binnen het politieke verhaal) en goede controle. Of gewoon eerlijk zijn en alles proberen in het juiste perspectief te zien. Minder shops, minder kroegen :)

Reactie: (Pieter)
26-4-2017, 12:26
Ik vind het soms wel eens vreemd dat de binnenstad vol zit met kroegen (mijns inziens vloeibare drugs), te midden van kinderen, scholen e.d., terwijl er altijd zo moeilijk wordt gedaan over één of twee coffeeshops. Net als bij cafés heb je ook bij shops overlastgevers. Pak die inderdaad gewoon aan.

Reactie: (Juliette Schouten)
22-4-2013, 09:52
Dat is helemaal geen gek idee Mark. En je noemt hier denk ik als voorbeeld Deen op, goed voorbeeld, want bij de Deen in de Huesmolen is regelmatig overlast en deze supermarkt hoeft daar dus niet te verdwijnen. Maar ook goed nieuws, sommige gemeenten gaan nu zelf beginnen met kweken om eens te kijken hoe dat uit zal pakken, ben benieuwd.

Reactie: (Mark Wijman)
21-4-2013, 15:57
Zomaar een heel gek idee: plaats de coffeeshops lekker waar ze waren, en in plaats van nu de winkels aan te pakken, pak de overlastgevers aan. Hang er desnoods een camera op met live feed. Zet een zero tolerance beleid weg. Maar behandel een coffeeshop nou eens gewoon als een normale winkel. Als ik overlast veroorzaak bij de Deen, wordt de Deen ook niet verbannen naar één of andere uithoek. Zet die klagers maar lekker in die uithoek. Ga ergens anders maar zoeken naar redenen om te kunnen zeuren.

Reactie: (Brigitte van den Broek)
21-4-2013, 12:14
daarom is er ook zoveel criminaliteit, want ja, of het nou het jointje of het drankje is, het moet toch ergens van betaald worden...

Reactie: (Juliette Schouten)
20-4-2013, 18:44
Je weet niet waar je over praat Kees. De meeste armoedzaaiers of uitkeringstrekkers zoals jij deze mensen noemt, kunnen niet eens een stukje softdrugs betalen, de prijzen zijn namelijk behoorlijk en daarom zuipt o.a. onze jeugd zo veel. 2 blikjes grolsch nu voor 99 vent. Fles jenever zo een 11 euro, flessie wijn, al voor 2,99. Ik heb in de rij van de Boot mensen zien staan die leraar zijn, directuer van een basisschool, verschilldende ondernemers uit Hoorn, bouwvakkers, enz.enz.

Reactie: (kees der haven)
20-4-2013, 18:28
Heb je de hele dag op Hoorn80 gewerkt en op weg naar huis zie je die uitkeringstrekkers een beetje van jou centen feestvieren in zon stufhol als gewezen frietkot laat de politiek zijn eigen kinderen opofferen aan dufstuf ipv kinderen van armoedzaaiers.Het wordt tijd dat de socialisten en kerk wakker getrapt worden door de blauwe knoop

Reactie: (Juliette Schouten)
20-4-2013, 18:10
Kees, overdrijven is ook een vak apart. Maarre, als je een baantje weet voor mij voor achter de bar, laat het mij weten! Bij voorbaat dank. En alle tegenstanders van c.shops moeten eens ophouden met hun gezeur over c.shops.Zijn ook meestal de mensen die nog nooit een jointje gerookt hebben en geen stap in een c.shop hebben gezet. De wat de boer niet kent vreet ie niet types, bah! Ik promoot geen softdrug Dan, ik ben er alleen niet op tegen en net wat Paul zegt: leven en laten leven.En Dan, elke keer begin je maar over de jeugd, ik kan je zeggen: de jeugd van nu drinkt veel, een handje vol rookt een jointje en ik kan het weten want ik bevind mij veel onder jongeren. Dit gezuer over Hoorn 80 komt door al dat gezuer van die mensen over c.shops, dan wil de gemeente er dus 1 ver uit de bewoonde wereld hebben, maar weer niet goed he. En een advocaat die zegt dat een noodzaak voor een tweede c.shop niet nodig vind, mijn hemel, die vent moet toch weten dat concurentie zorgt voor betere zaken, dus ook hij snapt er geen bal van.

Reactie: (Cleo van Zetten)
20-4-2013, 17:42
Gelukkig, er zijn nog ondernemers die de energie, en niet te vergeten het geld, erin willen steken om de gemeente Hoorn te'recht' te laten wijzen. Ik ben heel benieuwd of deze 'record poging' van de brugemeester ook werkelijk gaat slagen !

Reactie: (paul jol)
20-4-2013, 17:03
een stad als Hoorn zou volgens de richtlijnen die de meeste gemeenten aanhouden 3 tot 4 kleine coffeeshops moeten hebben. Hoorn heeft zowel mbt de "natte"als "droge"horeca een regiofunctie. Helaas voor de tegenstanders van de coffeeshops; het hoort er nu eenmaal bij. Ik ben ook niet blij met bepaalde voorzieningen in Hoorn , waar anderen wel hun plezier uit halen. Leven en laten leven.....Uiteraard heeft de politie gelijk dat er veel betere plekken zijn in Hoorn voor een coffeeshop dan die op Hoorn 80 ( bv de snackbar op de Oude Veiling , zoals ze vermelden ), maar er zijn er nog wel meer. Als heer Loomans zegt dat één shop wel voldoet om Hoorn en omstreken te bedienen, slaat hij de plank mis en concentreert zich alle drukt op de Vale Hen. Zoveel drukte geeft inderdaad overlast; beter is het om 4 kleinere shops te plaatsen. Maar waar en wanneer er wel of niet shops komen, het gaat hier gewoon om het feit dat de overheid regels verandert, zodra het haar uitkomt. Dat mag niet en dat moet de rechter niet toestaan. "De clown" voldeed niet aan de regels , dus einde verhaal voor de clown. De gemeente Hoorn moet terug gefloten worden en haar huiswerk opnieuw doen. Ze vinden vast wel weer een nieuw stekkie , om in wietkwekers termen te blijven...

Reactie: (dan cohn)
20-4-2013, 16:20
juliette schouten de stuf promoter.voor de jeugd,iedereen aan de wiet alleen juliette niet..

Reactie: (kees der haven)
20-4-2013, 15:53
juliette schouten neem een baantje als barkeeper en ga daar lekker met de klanten kletsen ipv overal je adem over te laten gaan.

Reactie: (Dennis)
20-4-2013, 14:33
Ik kan de politie, de advocaat en een aantal anderen niet volgen. Wanneer je naar de slijter rijdt voor een fles genever , zit je toch ook niet dronken achter het stuur. Dat komt meestal daarna

Reactie: (Wolter Driesen)
20-4-2013, 13:28
Hoe moeilijk is het nou om geen coffeeshops te openen? Iedereen blij.

Reactie: (Juliette Schouten)
20-4-2013, 10:45
Tweede c.shop moet ook in het centrum, probleem opgelost. Waar de politie problemen voorziet op Hoorn 80 en daar hebben zij gelijk in, die problemen zijn er niet in het centrum.

Reactie: (Constance Velthuijs)
20-4-2013, 10:43
M. Iedema,deze lieden gaan onder invloed van de wiet en( de wel zeker gerelateerde cocaïne) autorijden!Trouwens de vele ophef over de wietkoffieshops is verloren tijd, de politie kan en moet achter de cocaïnedealers aan! Want ik heb de indruk, dat daar veel te weinig aan gedaan wordt! Ik lees nooit in de krant, dat er in Hoorn cocaïnedealers gepakt zijn of worden! Deze harddrug is vele malen gevaarlijker dan wiet!

Reactie: (M. Iedema)
20-4-2013, 09:12
Wat willen de mensen nou liever. Een coffeeshop tussen de huizen met alle overlast van dien OF een coffeeshop op een al bewaakt industriegebied? En wat heb je trouwens aan een coffeeshop waar maar 500 gram wiet in voorraad mag worden gehouden?

Reactie: (YvetteD)
20-4-2013, 08:28
Hoornse bestuurders zijn goed in het buigen van regeltjes en het naar hun hand zetten van wetgevingen die niet in orde zijn blijkbaar. Goede les voor ieder die zich bezig houdt met de toekomstige en huidige plannen van de gemeente die op veel weerstand stuiten bij de bevolking: Ga op onderzoek uit!!

Reactie: (Constance Velthuijs)
20-4-2013, 08:12
HA,HA,HA, DE BOOT GEMIST??? Wat krom is, recht proberen te praten lukt lekker niet!!! Al bij voorbaat gefeliciteerd Wiljan Loomans!