Mara Telkamp nieuwe Hoornse Kinderstadsdichter

23-5-2013

HOORN - De stad Hoorn heeft een nieuwe Kinderstadsdichter! Na een spannende finale is de elfjarige Mara Telkamp tot nieuwe Kinderstadsdichter gekozen voor een periode van twee jaar. Mara zit op OBS De Zonnewijzer en heeft als hobby’s: klimmen, koken, knutselen en natuurlijk gedichten maken. Maar liefst vijftig kinderen hebben een gedicht ingestuurd voor de wedstrijd ’Wie wordt de nieuwe Hoornse Kinderstadsdichter’. Vijf jonge dichters hebben zich voor de finale geplaatst: Anouk Roest (9 jaar), Rosanna Holscher (11 jaar), Bente ten Haaf (10 jaar), Silver Binkhorst (11 jaar) en de uiteindelijke winnares Mara Telkamp (11 jaar). Naast het gedicht ’Mooi Hoorn’ hebben de vijf finalisten nog een gedicht in opdracht geschreven met als thema ’Koningsdag 2014’.  De finale is woensdagmiddag 22 mei gehouden in jeugdafdeling Babel van Bibliotheek Hoorn.

De vijf finalisten zijn aan elkaar gewaagd. Mooie gedichten en een sprekende performance. De jury was zeer te spreken over de voordrachten en de invulling van de opdrachten. Iedere deelnemer heeft een passend en bijzonder gedicht geschreven. Bovendien was de jury onder de indruk van de manier van voordragen, want het is niet niks om voor een groot publiek te spreken. De jury bestond uit wethouder Peter Westenberg, Sylvia Woudstra van basisschool De Hoeksteen, Kinderstadsdichter Lieke Koen, Stadsdichter Hedwig Baartman en Marije Molthoff van Bibliotheek Hoorn.

De finalisten werden aangemoedigd door familie, vrienden, klasgenoten en juffen en meesters. Montessorischool De Flierefluiter had maar liefst twee finalisten: Anouk Roest en Silver Binkhorst. Juf Els Weiffenbach was net als twee jaar geleden een poëzieproject gestart en zij wist veel kinderen enthousiast te maken voor de wedstrijd.

Hieronder het gedicht ‘Mooi Hoorn’ van winnares Mara Telkamp:

HET MOOIE HOORN
Toen ik hoorde dat we verhuisden,
balde ik mijn vuisten.
En helemaal naar Hoorn!
Het stak me als een doorn.
In mijn gedachten was het er guur,
er was daar amper natuur.
En de stad,
was een zwart gat.
Maar nee, dat viel hartstikke mee.
En nu ik hier eenmaal ben,
en de stad goed ken,
vind ik het top!
Nee, Hoorn is geen flop.
Je kunt er met velen
lekker buiten spelen.
Of even in de stad gaan kijken,
en lopen over de dijken.
Heerlijk die natuurgeuren.
Maar er is één ding om over te zeuren.
Dan opeens is hij er weer, die doorn:
Zoveel geschiedenisles over Hoorn!
Bijvoorbeeld de V.O.C.
helpt daar goed aan mee.
Het heeft echt een prachtige geschiedenis,
dat kun je wel zien aan onze gevangenis.
Dus, kort samengevat,
ben ik erachter dat ik helemaal fout zat.

Reacties
Reactie: (Sebastiaan Hol)
25-5-2013, 19:59
Mara, gefeliciteerd. En een mooi gedicht. Maar vind je geschiedenisles nu wel of niet leuk? Sebastiaan, stadsgids te Hoorn.

Reactie: (Saskia Ott)
24-5-2013, 10:13
Knap verwoord Mara!!! Supergefeliciteerd met deze titel!

Reactie: (Juliette Schouten)
23-5-2013, 18:35
Mara, ik ken je als een heel lief meisje, met een hartje van goud. Ik zie je vaak waar jij en ik wonen, buiten in de natuur genieten. En bent ook stoer en zo ook nu weer met je mooie gedicht Dat doe jij maar weer even kanjer. Van harte gefeliciteerd Mara!

Reactie: (Stella Visser)
23-5-2013, 17:12
Geweldig gefeliciteerd topper !!