1,2 miljoen euro in Centrum Varend Erfgoed geinvesteerd

5-6-2013

HOORN - Het Centrum Varend Erfgoed Hoorn op Oostereiland gaat op zaterdag 8 juni open voor publiek. Op vrijdag 7 juni wordt het centrum officieel geopend door de initiatiefnemers en de directeur van het Maritiem Museum Rotterdam, Frits Loomeijer.

Met de komst van het Centrum Varend Erfgoed Hoorn is de restauratie en herbestemming van het voormalige gevangeniseiland Oostereiland voltooid.

Herinnering aan Zuiderzeecultuur

Van de duizenden zeilschepen die ooit de Zuiderzee doorkruisten, is een klein aantal behouden. Ze zijn gerestaureerd of kregen een andere functie. Het varend erfgoed is een levende herinnering aan de Zuiderzeecultuur. Hoorn telt zo’n 25 historische bedrijfsschepen. Het Centrum voor Varend Erfgoed Hoorn omvat onder meer een bezoekerscentrum, museumhaven, werk- en opslagplaatsen en een werksteiger.

Samenwerking beroeps en vrijwilligers

Wethouder Peter Westenberg (Cultuur) vindt het Centrum Varend Erfgoed Hoorn een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen de beroepsvaart (charters) en vrijwilligers die de schepen restaureren, het ambacht in stand houden en overdragen aan een nieuwe generatie en de gemeente.

Toeristische trekker

Met de opening van het Centrum Varend Erfgoed Hoorn en de museumhaven heeft het eiland er een nieuwe culturele en toeristische trekker bij. Zo vult Oostereiland zijn ambitie van bruisend cultuureiland waar het fijn werken, wonen en recreeren is, verder in, aldus wethouder Westenberg.

Dat het centrum er is gekomen is mede te danken aan de onvermoeibare inzet van de initiatiefnemers en vrijwilligers van het eerste uur: Peter Dorleijn en Anita Muller. Zij zijn dan ook uitgenodigd op vrijdag 7 juni de officiele opening te verrichten, samen met de directeur van het Maritiem Museum Rotterdam, Frits Loomeijer. Daarnaast heeft ook de gemeente flink geinvesteerd in het centrum.

Subsidies

De gemeente heeft circa 1,2 miljoen euro in het nieuwe Centrum Varend Erfgoed geinvesteerd, waarvan bijna een half miljoen aan subsidies. De rest van de gemeentelijke investering wordt terugverdiend uit huur en liggelden. De provincie Noord-Holland heeft EUR 377.000 subsidie gegeven voor de gehele westelijke oever van Oostereiland, die is bestemd voor historische schepen. Stichting Varend Erfgoed Hoorn heeft 150.000 euro in de nieuwbouw gestoken en heeft zelf de inrichting van het centrum voor haar rekening genomen. De Stichting is nog op zoek naar bijdragen voor een
scheepshelling.