Ideeënprijsvraag Grote Kerk en Kerkplein Hoorn

14-10-2013

HOORN - De Grote Kerk op het Kerkplein neemt een belangrijke positie in onze stad. In 1985 werd deze kerk herbestemd en huisvest sindsdien 32 woningen (in de kap en aan de achterkant) en 2 winkelvloeren (begane grond en verdieping). Het Architectuurcentrum Hoorn doet een oproep aan alle geïnteresseerden, om een plan te maken dat voor zowel de kerk als het omliggende plein een kwaliteitsimpuls geeft aan de stad.

Een plan dat er toe bijdraagt dat ook deze plek in de stad een bruisende plek wordt. Gevraagd wordt :

Suggesties voor een eventueel andere invulling van de kerk (het hele volume met uitzondering van de appartementen);
Een ingreep doen aan de buitenkant van de kerk om de kerk beter bij de stad te betrekken;
Het kerkvolume en de openbare ruimte er omheen, zowel aan de noord/west en zuid kant een kwaliteitsimpuls geven door dit gebied meer leven in te blazen. Zowel voor de kerk als voor de openbare ruimte.

Deelname
De oproep voor deze ideeënprijsvraag is voor iedereen; Inwoners van Hoorn, stadsliefhebbers, architecten, ontwerpers en geïnteresseerden;
Het Architectuurcentrum Hoorn daagt deelnemers aan deze prijsvraag uit om de opgave vrijelijk te benaderen. Het gebouw is een rijksmonument maar in de prijsvraagopgave is het mogelijk om vrij met het gebouw om te gaan. Er is alle speelruimte om buiten de gebaande paden te treden.
Alle inzendingen zullen gebundeld aangeboden worden aan de gemeenteraad en Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoorn  ter inspiratie.

Als u een mailtje stuurt naar info@archicentrumhoorn.nl met daarin de vraag om een plattegrond en gevelaanzichten, krijgt u die van ons toegestuurd.

Deelname regels:
Het Architectuurcentrum Hoorn roept iedereen op om minimaal één schets, fotocollage, tekening, foto’s van maquette; digitaal in te leveren, op  A4 formaat, waarop in beeld wordt aangeven aan welke oplossing de inzender denkt. Naast de beeldende inzending, minimaal 1 A4 met een tekstuele toelichting op het ontwerp.

Alle drie de punten moeten in het ontwerp geadresseerd worden:
- suggesties voor een eventueel andere invulling van de kerk (het hele volume met uitzondering van de appartementen);
- ingreep aan de buitenkant van de kerk om de kerk beter  bij de stad te betrekken;
- een impuls voor de omliggende openbare ruimte (het kerkplein aan alle zijden van de kerk);

Uw inzending digitaal versturen naar: info@archicentrumhoorn.nl onder vermelding van PRIJSVRAAG Kerkplein met uw naam/telefoonnummer, adres en mailadres; Het ontwerp of idee aanvullen met een of meerdere referentiebeelden.

Als u plan bij de top 5 beste plannen hoort, zullen wij u vragen om middels een power point uw plan toe te lichten op 21 november (de avond van de prijsuitreiking). Geïnteresseerden die ideeën hebben over de Grote Kerk en het Kerkplein kunnen hun ontwerpen/ideeën inzenden voor 14 november 2013. Voor alle inzendingen geldt dat er geen rechten kunnen worden ontleend aan de plannen. De inzendingen worden na afloop van de prijsvraag gebundeld en aangeboden aan de gemeenteraad van Hoorn. Bekendmaking van de winnaar op 21 november 20:00 in Cinema Oostereiland.

Beoordeling  Ideeënprijsvraag

Een vakkundige jury zal de ontwerpen  toetsen op creativiteit  en op inventiviteit.  Er wordt daarbij gekeken naar zowel een inhoudelijk als creatief antwoord op de genoemde problematiek.

Op donderdag 21 november zal een vakkundige jury oordelen over de ingezonden ontwerpen. Daarnaast wordt er op deze avond een lezing gegeven over het onderzoek dat de gemeente al heeft gedaan naar deze plek.

Planning en inzending
inzenden prijsvraag: 
tot  donderdag 14 november 2013
datum lezing / bekendmaking winnaar prijsvraag:
donderdag 21 november 2013

tijd: aanvang 20:00 uur
plaats:Cinema Oostereiland
kosten entree:€ 7,50
info:coördinator Gytha Heeren
t:0229.216757
e:info@archicentrumhoorn.nl
w:       www.archicentrumhoorn.nl