Deel gemeenteraad wil overgangsjaar alcoholverbod

25-11-2013

HOORN - De Hoornse fracties van GroenLinks, Fractie Tonnaer en D66 roepen op tot een overgangsjaar met betrekking tot de handhaving van het alcoholverbod voor jongeren onder de 18.

Vanaf 1 januari 2014 mogen jongeren onder de 18 wettelijk geen alcohol meer consumeren. De fracties van GroenLinks, Fractie Tonnaer en D66 constateren dat met strikte handhaving van die wet, ook die jongeren worden geraakt die momenteel al uitgaan en alcohol consumeren, omdat zij dat onder de huidige wet- en regelgeving mogen.

Horecaondernemers zullen bovendien, om het risico voor een boete te voorkomen, vanaf januari geneigd zijn jongeren die jonger zijn dan 18 jaar de toegang te weigeren. Dit betekent dat de huidige uitgaanders onder de 18 dan niet alleen alcohol, maar tevens de toegang zou worden ontzegd tot cafés waar zij wellicht al anderhalf jaar komen.
Door de weigering bij de toegangsdeur zullen deze jongeren waarschijnlijk meer thuis drinken, op straat gaan rondhangen en drinken of het illegale circuit (zuipketen) opzoeken.

Onze fracties ondersteunen het dat jongeren onder de 18 niet zouden moeten drinken en zijn voorstander van de maatregel. Niettemin zien wij onevenredige consequenties voor de zgn. ‘bestaande gevallen’. Daarom roepen wij ertoe op om (zoals onder meer ook de gemeente Katwijk van plan is) het jaar 2014 als overgangsjaar te beschouwen en bij overtreding de jongeren of de horecaondernemers in eerste instantie een waarschuwing en in tweede instantie pas een boete te geven.

Reacties
Reactie: (Daniel de Boer)
29-11-2013, 23:39
Begrijp ik dit nou goed? Wij moeten niet raar opkijken als jullie geen bier meer mogen kopen of geen kroeg in mogen na 1 jan. Dat het dan maar normaal gevonden moet worden dat er dan spullen gesloopt gaan worden? Waar haal je het lef vandaan, snotneus! Als er iets is wat gesloopt moet worden dan is het wel die domme denkwijze van de jeugd van tegenwoordig!Ga je maar met school of je werk bezig houden in plaats van dingen te slopen, mafketel

Reactie: (Juliette Schouten)
29-11-2013, 21:32
Lekker thuis met je ouders op de bank een filmpie kijken met een koppie thee.

Reactie: (Rick)
29-11-2013, 20:49
Vind dit een heel goed plan, ben zelf net 17 en val dus precies in deze regeling. Ook ik drink al ruim een jaar een biertje in het cafe en vind het belachelijk dat wij in 1 klap nergens meer in mogen en niet een biertje kunnen drinken. Ik ben wel een voorstander voor de verhoging maar met een overgangsregeling. De fris-feesten zijn tot 16 jaar en het cafe straks vanaf achttien. Waar moeten wij dan heen?

Reactie: (ronald.baas)
25-11-2013, 19:04
Ik vind het en strakplan ,maar toch vind ik dat de jongeren een biertje kunnen drinken ,en denk eens wat voor schade,s kunnen voor komen als de jeugd niet meer naar binnen mogen ,en wie draad daar weer voor , de inwoners van hoorn , dus open houden die hap