Opvang dak-en thuislozen komt in POI Dampten

18-12-2013

HOORN - De opvang van dak- en thuislozen in Hoorn komt in het gebouw van de Penitentiaire Open Inrichting aan het Dampten. De Hoornse raad stemde op dinsdag 17 december unaniem in met dit plan.

Op verzoek van de Hoornse gemeenteraad werkte het college van B en W twee scenario’s uit voor de structurele opvang van dak- en thuislozen. Eén scenario binnen het budget en één buiten het budget van bijna 1,93 miljoen euro dat Hoorn vanuit het Rijk krijgt voor maatschappelijke opvang, verslavingsbeleid en openbare geestelijke gezondheid.

Startpunt
Nu de raad akkoord is met de plannen, koopt de gemeente het pand van de voormalige Penitentiaire Open Inrichting (POI) aan het Dampten. Hier komt een sociaal pension voor dak- en thuislozen, met als naam Startpunt. Het sociaal pension is bestemd voor de meest kwetsbare groepen, waaronder de zorgmijders. Ook wordt de nachtopvang op deze locatie ondergebracht. De nachtopvang aan de Scheerder 4 en de extra nachtopvang aan de Scheerder 1 sluiten dan.

Partners
Het Leger des Heils neemt de nachtopvang over van dnoDoen. Naast het sociaal pension en de nachtopvang komt ook het Meldpunt Vangnet en Advies van de GGD Hollands in het pand van Startpunt. Het Meldpunt Vangnet en Advies gaat daar ook de centrale toegang doen. Deze taak nemen zij over van dnoDoen. Doel is om het sociaal pension vóór 1 mei 2014 te openen. De nachtopvang in de Risdam kan dan sluiten.

Financiën
Het plan betekent dat de gemeente meer geld uittrekt voor maatschappelijke opvang, verslavingsbeleid en openbare geestelijke gezondheid dan dat de gemeente vanuit het Rijk krijgt. Doel is wel om deze zorg zo snel mogelijk weer binnen budget te kunnen organiseren. Een amendement van CDA, VOCHoorn, Fractie Tonnaer en VVD om de uitvoering vanaf 2016 binnen het Rijksbudget te organiseren kreeg geen steun en werd verworpen. Volgens wethouder Ronald Louwman is dat wel het streven, maar is het onmogelijk om hier een exact tijdsmoment aan te koppelen.

Besluitvorming
Diverse raadsfracties spraken hun zorgen uit over de noodzaak om de opvang van economische daklozen en de zwaardere gevallen van zorgmijders gescheiden te organiseren. Wethouder Ronald Louwman bevestigde dat zowel het college als het Leger des Heils hier aandacht voor hebben, en dat deze mensen in ieder geval binnen het gebouw gescheiden blijven. Ook de vraag om in het voorkomen van overlast in de buurt samen op te trekken met de bewoners van het Keern nam hij ter harte. De raad stemde unaniem in met het plan. De heer Van der Meer van Hoorns Belang stemde niet mee, vanwege zijn functie in het bestuur van één van de ketenpartners.

Reacties
Reactie: (Ton Kuijler)
16-4-2014, 14:45
@Henk de Boer, wat zo jammer is dat wij dat nu pas weten en niet voor de verkiezingen (gem.raad) nu lijkt het of de vorige coalitie van niets weet/wist.

Reactie: (Henk de Boer)
15-4-2014, 18:07
Net een brief ontvangen van de gemeente Hoorn. De opvang aan de Scheerder gaat niet dicht per 1 mei a.s. maar blijft open tot 1-1-2015. Wat een ongelooflijke prutsers zijn het toch bij de gemeente om hun inwoners zo aan het lijntje te houden en voor te liegen. Wij maken ons weer op voor een zomer met enorme overlast.