Hoorn gaat de haven verbeteren

2-4-2014

HOORN - De gemeente Hoorn gaat de faciliteiten in de Hoornse havens verbeteren. Hoorn wil onder meer gratis wifi in de haven aanleggen, het aantal stroompunten uitbreiden en de toilet- en doucheruimtes in de haven verbeteren. De gemeente Hoorn investeert zelf 269.000 euro. Daarnaast kreeg Hoorn van de provincie Noord-Holland 62.000 euro.

De gemeente Hoorn wil de unieke ligging van Hoorn aan het water versterken. Het college van B en W stelde daarom een Havenvisie op die eind 2013 groen licht kreeg van de gemeenteraad. Doel is om de haven aantrekkelijker te maken voor bezoekers en om waterrecreatie en watertoerisme te versterken en zo de concurrentiepositie van de Hoornse havens te verbeteren

Verbeteringen
Eerder stelde de gemeente Hoorn al een havenmanager aan om de havenorganisatie te verbeteren en efficiënter te maken en om plannen te realiseren. De gemeente Hoorn is nu bezig met het verbeteren van de havenfaciliteiten. Zo is er inmiddels een website voor de watersporters met allerlei praktische informatie en informatie over bezienswaardigheden en activiteiten in de stad. Daarnaast komt er in april gratis wifi, en in mei wordt het aantal stroompunten uitgebreid. Later dit jaar pakt de gemeente ook de toilet- en douchevoorzieningen aan.

Onderzoek
In de zomer van 2013 deed Hoorn mee aan een groot onderzoek onder watersporters in het IJsselmeergebied. De Hoornse haven kreeg van watersporters een 7,8 (gemiddelde score 8,2). Hoorn zelf werd met een 8,4 gewaardeerd (gemiddelde score 7,6). Hoorn is daarmee volgens Waterrecreatie Advies het aantrekkelijkste vaardoel in het IJsselmeergebied. Uit het onderzoek blijkt verder dat de keuze voor een haven steeds meer bepaald door de kwaliteit, sfeer en belevingswaarde van de haven, de stad en de omgeving van de stad.

Vooral het winkel- en horecaanbod, de historie en culturele voorzieningen van Hoorn werden hoog gewaardeerd. Daarnaast werd de gezelligheid en de sfeer in de haven door 95 procent van de watersporters zeer gewaardeerd. Als verbeterpunten werden opmerkingen over faciliteiten als wifi, stroom- en waterpunten gemaakt. De gemiddelde dagbesteding van 210 euro in Hoorn ligt aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van 119 euro per dag in andere havenplaatsen.

Havenstad
Wethouder Aart Ruppert van Economische Zaken: ‘Het historische karakter van de Hoornse haven en de ligging dichtbij het centrum zijn heel aantrekkelijk voor bezoekers. Die sfeer en kwaliteit zijn onbetaalbaar. Maar de faciliteiten moeten natuurlijk wel op orde zijn. Deze inhaalslag en verbeteringen zijn nodig om onze positie als echte haven- en waterstad waar te kunnen maken. Onze havens hebben een enorm economisch belang en potentieel. Ik ben dan ook blij dat we nu die nodige kwaliteitsslag kunnen maken.’

Reacties
Reactie: (Juliette Schouten)
20-4-2014, 19:26
De hele Grote waal een getto? Dat is absoluut niet waar. Maar het klopt, dat er straten zijn, die er behoorlijk op achteruit zijn gegaan, maar dat zien we overal..

Reactie: (Jan van Leek)
20-4-2014, 12:16
@nico: daar heb je wel een prima punt! De Grote Waal kan zeker een opknapbeurt gebruiken. Best leuk de haven maar inmiddels trekt het een enorm aantal extra bussen. Deze zijn al bijna niet meer te verwerken.

Reactie: (nico bellic)
20-4-2014, 03:27
Luister. grotewaal is echt een getto die haven wordt iederjaar wel verbeterd, iederjaar gaat hetgeld altijd naar die rijke stinkerds, nieuwe haven bla bla bla, kom op man grotewaal is gewoon onbewoonbaar geworden, er is niks meer te doen in de buurt het is onveillig op straat, vol met vandalisme, en andere problemen. huurhuizen zijn heel duur in grotewaal terwijl het gewoon een verotte getto is, het is gewoon de getto van hoorn! Pomp dat geld eens aan de plekken die het echt nodig hebben, deze wijk is echt een hel

Reactie: (Jasper)
8-4-2014, 17:06
Waterplanten, zeilers zullen Hoorn gaan vermijden als hier niks aan gedaan wordt.

Reactie: (Juliette Schouten)
4-4-2014, 10:41
En ook heel belangrijk is, om de vissenpopulatie te laten groeien. Er is veel te veel gevist.

Reactie: (Jan Luttik)
4-4-2014, 08:25
Ik denk dat Hoorn zich eerst druk moet maken over het wierprobleem en de idiote plannen voor het aanleggen van allerlei eilandjes voor de kust van Hoorn. Op die manier komt er geen enkele boot meer in Hoorn.