Affichemuseum blijft behouden voor Hoorn

8-4-2014 Oplossing voor huisvestingsproblemen Affichemuseum

HOORN - Het Affichemuseum in Hoorn kan aan de Grote Oost 2-4 blijven. B en W van Hoorn hebben besloten het pand te verkopen aan een gegadigde die bereid is het pand voor 10 jaar aan het museum te verhuren. De huur past bij wat het museum aan huisvestingslasten kan opbrengen. De verwachting is dat de koop- en bijbehorende huurovereenkomst nog deze maand kunnen worden getekend.

Het Affichemuseum kwam in de problemen omdat het na een korting op de subsidie niet langer de huur van het monumentale pand kon opbrengen. Het pand is eigendom van de gemeente en zou na opzegging van de huurovereenkomst per 1 januari 2014 worden verkocht.

Doorslaggevend
Het Affichemuseum slaagde er niet in om alternatieve huisvesting te vinden. Nu is een koper voor Grote Oost 2-4 gevonden die het pand voor 10 jaar wil verhuren aan het Affichemuseum. De bereidheid van de koper om het pand voor 10 jaar aan het Affichemuseum te verhuren tegen een vooraf vastgestelde huur was voor de gemeente doorslaggevend om tot verkoop over te gaan. Voor de koper van het pand geldt als ontbindende voorwaarde dat hij de financiering rond krijgt.

Blij met oplossing
Het Affichemuseum kan zich helemaal vinden in de nu gekozen oplossing. En ook wethouder Peter Westenberg (Kunst en Cultuur) is blij met de einduitkomst. ‘Als gemeente wilden we het Affichemuseum, dat internationale faam geniet, natuurlijk graag voor onze stad behouden. Tegelijk kreeg ook dit museum, net als andere culturele instellingen in Hoorn, te maken met bezuinigingen. Met deze verkoop aan een partij die het museum goedgezind is, is een voor alle partijen bevredigende oplossing gevonden.’

Nieuwe exposities
De oplossing voor de huisvestingsproblemen betekent ook dat het museum snel weer open kan gaan. Deze zomer wordt werk van Dick ‘Nijntje’ Bruna getoond samen met dat van Louis Raemaekers, bekend van zijn politieke prenten uit de eerste wereldoorlog. In het najaar volgen de affiches van schilder Jan Toorop en zijn tijdgenoten. In 2015 zal het museum in verband met een grondige renovatie deels gesloten zijn.


Reacties
Reactie: (Joop Waltenburg)
9-4-2014, 14:57
Dank je @Wim. Gezien het feit dat er een financiering nodig is zal de verkoopprijs wel afgestemd zijn op de te verwachten huurprijs. Banken financieren geen verlieslatend verhuurd onroerend goed. Of staat de gemeente Hoorn garant voor de financiering? In ieder geval zijn D66 en PvdA heel blij met de'oplossing (sic). wat betreft de verkoopprijs, als die niet bekend wordt dan ga ik even 'wobben'..

Reactie: (Wim Mol)
9-4-2014, 12:39
Goede vraag @Joop. Ben benieuwd of de verkoopprijs op de WOZ-waarde ligt of eronder!

Reactie: (Joop Waltenburg)
9-4-2014, 11:29
'De huur past bij wat het museum aan huisvestingslasten kan opbrengen' De verkoopprijs ook? Zo ja, dan is het een prima investering. Na 10 jaar de huurder er uit en dan lekker cashen. Ben benieuwd naar de verkoopprijs.

Reactie: (Jan Floris)
8-4-2014, 21:42
Felicitaties en wie weet wordt er ooit schuin overgestoken om bij het Westfries Museum in te trekken in het gebouw van de Rozekruisers. Gezamenlijke faciliteiten zouden eea versterken. Succes.

Reactie: (Arthur Helling - D66)
8-4-2014, 16:50
Helemaal eens met @Ed ... Felicitaties aan alle betrokkenen.

Reactie: (ed wagemaker)
8-4-2014, 16:30
De vlag mag uit!!! Nu zie je eens dat geduld en verstand een schone zaak is.