Westfriese archieven worden toegankelijk gemaakt; helpt u mee?

15-4-2014

HOORN - Het Westfries Archief is gestart met een nieuw project: Westfriese Lidmaten. Met dit project worden eeuwenoude ledenadministraties van kerkgemeenschappen in West-Friesland toegankelijk gemaakt. Iedereen kan meedoen! Alleen een computer met internetverbinding is vereist. En oudere lidmaatboeken vragen enige kennis van oud schrift…

Lidmaatboeken zijn registers waarin wordt bijgehouden wie lid is van een protestantse kerkgemeenschap. De boeken zijn een belangrijke bron omdat er overlijdensdata, woonplaatsen en verhuizingen in staan vermeld. Ze geven antwoord op vragen als ‘waar woonden mijn voorouders’ en ‘waar kwamen ze vandaan’. Van vrijwel alle dorpen en steden in West-Friesland zijn lidmaatboeken bewaard gebleven. Van Enkhuizen tot Obdam en van Zwaag tot Medemblik. De oudste boeken dateren uit 1572, de begintijd van de Reformatie in West-Friesland.

Vele Handen maakt…

Het Westfries Archief beheert een grote hoeveelheid historische bronnen met een schat aan informatie. Dankzij de hulp en inzet van vrijwilligers groeit de toegankelijkheid van die informatie met de dag. Inmiddels kan via de website van het archief worden gezocht in een verzameling van meer dan 815.000 persoonsnamen, voornamelijk afkomstig uit Doop-, Trouw- en Begraafboeken van voor 1811. Maar er is nog veel te doen!

Om de klus binnen afzienbare tijd te klaren, zoekt het archief naar meer handen. Op de website met de toepasselijke naam Vele Handen heeft het Westfries Archief zijn verzameling lidmaatboeken beschikbaar gesteld. Vrijwilligers kunnen hier gegevens uit de lidmatenboeken invoeren.

Door deelname aan het project Westfriese Lidmaten komt de geschiedenis tot leven. U maakt kennis met een gemeenschap in West-Friesland en kunt zomaar een voorouder of andere bekende uit het verleden tegenkomen.

Wilt u meer weten over het project Westfriese Lidmaten of wilt u zich als vrijwilliger aanmelden? U kunt dan terecht op de website www.velehanden.nl. Klik door naar het project West-Friese Lidmaten. Voor reacties of vragen kunt u zich ook rechtstreeks tot het Westfries Archief wenden via e-mail: vrijwilligers@westfriesarchief.nl.