Westfriesgasthuis: VRE onder controle

17-4-2014

HOORN - De verspreiding van de resistente VRE bacterie in het Westfriesgasthuis is onder controle. Sinds half maart zijn er geen nieuwe gevallen van besmetting gevonden. De VRE bacterie is voor gezonde mensen niet gevaarlijk of ziekmakend, maar mensen met een sterk verminderde weerstand kunnen er soms wel ziek van worden.

Begin dit jaar werd bekend dat er een patiënt in het ziekenhuis was opgenomen die de VRE bacterie bij zich droeg. Het ziekenhuis nam diverse maatregelen om verspreiding te beperken en startte met een groot onderzoek onder patiënten en ex-patiënten. In totaal zijn er 881 kweekonderzoeken gedaan. Daaruit bleek dat de uitbraak beperkt is gebleven tot negen patiënten.

Bestuursvoorzitter Arno Timmermans: “In vergelijking met eerdere uitbraken van VRE elders in het land zijn we relatief snel VRE-vrij. Dit is mede dankzij het grote aantal reeds ontslagen patiënten dat reageerde op de oproep om de kweken in te leveren. Daardoor kregen we snel een overzichtelijk en zo compleet mogelijk beeld van het aantal daadwerkelijke besmettingen waarop we gericht actie konden ondernemen.”