Martin Mans bespeelt orgel Oosterkerk op Koningsdag

20-4-2014

HOORN – Martin Mans, één van de meest virtuoze organisten in Nederland, komt op zaterdag 26 april in de Hoornse Oosterkerk. Voor de vijfde keer verzorgt Martin Mans een Oranjeconcert gevolgd door een oranje getint koningsmaal. De traditie die in 2010 op initiatief van het bestuur van de Stichting Oosterkerk begon op Koninginnedag wordt nu – logisch – voor de eerste keer gehouden op Koningsdag. Voor deze lustrumeditie heeft Martin Mans een extra feestelijk programma samengesteld.

Dat lustrumprogramma van Martin Mans bestaat voor een deel uit improvisaties: op vaderlandse liederen, op Nederlandse volksliedjes, op musicalthema’s, maar ook op het thema van ‘Ik zou wel eens willen weten’ van Jules de Corte. Opvallend is dat ook de concertgangers bij de organist verzoeknummers mogen indienen, die niet alleen worden samengesmeed tot één geheel, maar waarop Martin Mans vervolgens ook nog gaat improviseren. Het zeer gevarieerde programma vermeldt verder werk van Johann Sebastian Bach, John Miles, Gerard van der Sloot en Roberto Massamura. Dat op deze Koningsdag het muzikale programma traditioneel wordt besloten ligt voor de hand.
Martin Mans verzorgt jaarlijks overal in het land meer dan 200 concerten. Sinds 1995 is hij ook organist van de Breepleinkerk in Rotterdam. Verder is hij regelmatig te beluisteren via radio en tv (o.a. werkt hij vaak mee aan het programma ‘Nederland zingt’). Ook is hij dirigent van het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor. Vorig jaar kwamen meer dan 100 belangstellenden naar dit orgel- en dinerconcert. En die waren stuk voor stuk enthousiast over de gekozen combinatie.

‘Oranjemaal’
Als de laatste klanken van het Bätzorgel zijn verstomd, volgt nog een heerlijke ‘koningsmaal in oranje’. Het diner met het Koninklijke tintje bestaat natuurlijk uit drie gangen (Argentijnse Koninginnesoep, een varkensribstuk met bijpassend ‘oranjegarnituur’ en een sinaasappel-abrikozentaart met vanillesaus en chocolade-ijs) en een kopje koffie of thee tot besluit. De ontvangst is vanaf 15.45 uur; het concert door Martin Mans begint om 16.15. Daarna volgt de maaltijd. De kosten voor concert inclusief een welkomstdrankje, maaltijd en koffie/thee bedragen € 20,00. Reserveren is natuurlijk wel noodzakelijk. Dat kan via nummer 0229-217909 (ook inspreken op voicemail) of via 06-53133271. Via contact@oosterkerkhoorn.nl kunnen ook kaarten gereserveerd worden.