Expositie Bezet & Bevrijd van Jan Osinga Sr.

20-4-2014 Noorderkerk in Hoorn, 17 april tot en met 5 mei 2014

HOORN - Vanaf donderdag 17 april is in de Noorderkerk in Hoorn (ingang Veemarkt en Kleine Noord) de expositie te bezoeken van fotomateriaal over Hoorn in de Tweede Wereldoorlog. De historische foto’s zijn afkomstig uit het archief van Jan Osinga sr., hij heeft gedurende de oorlogsjaren ’40 – ’45 veel opnames gemaakt van de gevolgen van de bezetting.

Dit jaar staat in het teken van “communicatie”. In Hoorn bevond zich boven de Oosterpoort en later aan de Kleine Oost een illegale telefooncentrale Post Poddie. Een soortgelijk apparaat is op de tentoonstelling te zien.
Aan de leerlingen van de adoptiescholen is gevraagd hun eigen collage te maken van hun geheimtaal. Hun werk is eveneens te bewonderen op de tentoonstelling.

Op 7 juli 1944 botsten 2 Amerikaanse B17- bommenwerpers vlakbij Hoorn op elkaar.
Dertien bemanningsleden kwamen hierbij om het leven, maar ook een bewoonster van Hoorn overleed. Het vliegersmonument op de Westerdijk, geadopteerd door basisschool De Zonnewijzer en gemaakt door Truus Menger, getuigt van dit ongeluk.

Enkele voorwerpen afkomstig van de bommenwerpers zullen eveneens te zien zijn op de tentoonstelling. De voorwerpen zijn afkomstig van het oorlogsmuseum in Midwoud.
De expositie – georganiseerd door het Hoorns Comité 40-45 – loopt van donderdag 17 april tot en met maandag 5 mei 2012 en is geopend van maandag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. De expositie is op zondag gesloten.


De entree van de Noorderkerk is zowel aan de Veemarkt als aan de Kleine Noord.
Meer informatie is te vinden op www.comite4045.nl.