Hoornse Kansenkaart in volle gang

24-4-2014

HOORN - Vrijwel alle projecten die de gemeente Hoorn via de economische kansenkaart steunt zijn gestart.
Dat maakte het Hoornse college in een brief aan de gemeenteraad bekend. Slechts een paar projecten moeten nog starten, maar dat gebeurt nog dit jaar.


In september 2013 trok de Hoornse raad 1 miljoen euro uit voor investeringen in de lokale economie in 2013 en 2014. Dit om een impuls te geven aan het bestrijden van de gevolgen van de economische crisis. Via de Kansenkaart 2.0 investeert de gemeente Hoorn geld in projecten die zonder deze bijdrage niet of later zouden starten, of in projecten die met die bijdrage veel meer opleveren dan dat ze kosten, het zogenaamde ‘multiplier effect’.

Voorbeelden van grotere investeringen zijn gemeentelijke projecten als de omscholing van werkzoekenden en ondernemerstrainingen voor langdurig werklozen. Heel concreet zijn de diverse restauratie- en renovatieprojecten die zijn gestart, zoals de Sint Michaëlkerk in Blokker, theater Het Pakhuis en de oude ULO school aan de Draafsingel. Ook trok de gemeente 100.000 euro extra uit voor startersleningen, een ton voor het verlagen van grondprijzen in de Bangert en Oosterpolder en 60.000 euro voor energiebesparing in bestaande woningen in Risdam-Zuid. En daarnaast investeerde Hoorn 50.000 euro in verbeteringen van faciliteiten in de haven en een zelfde bedrag in het realiseren van een agritechcampus die gekoppeld is aan het Clusiuscollege.

Wethouder Aart Ruppert is tevreden over de voortgang van de Kansenkaart. ‘De Kansenkaart maakt projecten mogelijk die anders niet of moeilijk van de grond komen. Onze voorwaarde was wel dat niet alleen de gemeente in de projecten zou investeren. Met onze investering van 1 miljoen euro maken we samen met de markt een economische impuls van bijna 7 miljoen euro mogelijk. En dat staat nog los van de kwalitatieve verbeteringen die de projecten teweeg brengen, zowel in de stad als voor mensen. Samen bereik je zoveel meer.’