Verwarring over horecatijden blijft

24-4-2014 Ingezonden stuk

INGEZONDEN STUK

Is er handjeklap gespeeld…?
HOORNSE KROEGEN WILLEN WÈL AF VAN DE VERMALEDIJDE AVONDKLOK

Onlangs is de uitslag van een ’enquête’ onder horecaondernemers in Hoorn naar buiten gebracht in de vorm van een brief aan de raadsleden van Hoorn en de burgemeester. Daarin stond een opvallende zin, uitgesproken ”namens de horeca”. Deze zin luidde:

”Op een enkele uitzondering na willen de meeste horecaondernemers vasthouden aan een toegangstijd van 01:00 uur.”

Daaronder de volgende ondertekening.
Namens de horeca
Asher van den Anker
Frank Wiese

In een bijlage produceren de beide horecaondernemers een lijst van restaurants en café’s waar de enquête bij zou zijn afgenomen.

Die lijst bevreemdde mij. Ik wil zo nu en dan wel eens in de horeca vertoeven en dan wil je wel eens wat opvangen. Maar omdat je aan geruchten en vermoedens niets hebt besloot ik om dan maar eens contact op te nemen met de belangrijkste doelgroep: de café’s.
Met een uiterst verrassende uitkomst. De door mij benaderde bedrijven gaven aan dat ze dat toegangsuur helemaal niet willen handhaven. Integendeel, ze willen er graag van af.

Hieronder de lijst van bedrijven die af willen van de avondklok:

‘t Hoornse Veerhuis
Swaf
Charlies
Café De Volendammer
Café ’t Kroegie
Eet- en Bierencafé De Beiaard
De Oude Stadskroeg
By Wijnand
’t Sneeker Veerhuys
Shooterz
Café De Klinker
Feestcafé Vièra
Café Biljart Jan Pieterszoon Coen
Café ’t Schippershuis
Restaurant Zuid

De lijst is niet compleet, er zijn nog verschillende zaken die ik niet heb kunnen benaderen.

Op de uiterst onduidelijke lijst van de heren Van den Anker en Wiese staan heel veel bedrijven opgenomen die een kennelijke voorkeur hebben om sluitingstijden (of misschien wel toegangsuren) te hanteren die liggen tussen 1 en 3 uur. Wie nu precies wat wil blijft daarbij volledig in het ongewisse. Willen ze nu open tot 1 uur? Of tot 2 uur? Of tot 3 uur?

Om vervolgens al die bedrijven op één hoop te gooien en het te doen voorkomen of al deze zaken voorstander zijn van handhaving van het bestaande toegangsuur is een flagrante schending van de werkelijkheid. Er is willens en wetens gewerkt naar een situatie waarbij men naar buiten zou kunnen brengen dat ’de horeca’ handhaving wil van dat toegangsuur. Zaken die tegensputterden kregen daarop te horen ”dat ze dan de enige waren” en anderen werd toegebitst dat ze ”toch ook afwilden van dat late sluitingsuur”. En om dan als zogenaamde eenling tegen die kennelijke meerderheid op te boksen gaf een vervelend gevoel, waardoor menig kroegbaas door de knieën ging en zich schoorvoetend liet plaatsen op die nog steeds uiterst onduidelijke lijst ”1 tot 3 uur”. Dát is hoe de lijst tot stand is gekomen en dat mag op z’n minst een onbehoorlijke manier van werken (of werven) worden genoemd.

De heren Van den Anker en Wiese hebben enige tijd geleden via een publicatie kenbaar gemaakt dat ze iets wilden doen aan de vier uurs-drooglegging op Lappendag. Dat is hen een doorn in het oog en dat moest anders. Zij staan een pilot voor om Lappendag 2014 wat de horeca betreft ononderbroken tot 20.00 uur te laten duren. Vervolgens is er een gesprek geweest tussen beide heren en onze burgervader.

Hardmaken kan ik het niet, maar ik vermoed dat ik er niet al te ver naast zit met de volgende veronderstelling.
Bij dat gesprek geeft burgemeester Onno van Veldhuizen aan dat hij moeite heeft met het handhaven van de openbare orde. Hij zat tenslotte al met dat op de schop zetten van het toegangsuur waaraan gemorreld werd en waar hij eigenlijk niet onderuit kon en dan ook nog eens dat gedoe met Lappendag. Nee, dat werd hem teveel. Naar mijn idee is er vervolgens een deal gemaakt. De burgemeester zou bezien of de sluitingstijd op Lappendag kon worden aangepast en de beide heren zouden met een brief komen namens de horeca tot handhaving van de bestaande situatie. Nogmaals, het blijft gissen, maar de volhardendheid en weinig subtiele werkwijze van beide heren om te komen tot een dergelijk rapport roept vraagtekens op.

Feit blijft dat de meeste kroegen af willen van dat toegangsuur. En dat is niet datgene wat de heren van den Anker en Wiese naar buiten hebben gebracht.

Wally Ooms

Reacties
Reactie: (Sjaak Commandeur)
24-4-2014, 21:56
Dit is volgens mij een betere weerspiegeling van de werkelijkheid. Vond het al z'n ongeloofwaardig verhaal. commercieel gezien is het voor de horeca ook veel interessanter.

Reactie: (Jose Linders)
24-4-2014, 19:24
Goed gesproken Wally Ooms, had t niet beter kunnen verwoorden! Hulde :)