Symposium in Zwaag: Ouderenmishandeling zichtbaar maken

2-5-2014

HOORN - In het kader van de Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling in juni, organiseert GGD Hollands Noorden op maandagmiddag 16 juni in het MFA DE KREEK in Zwaag een symposium georganiseerd voor managers en uitvoerenden in het zorg en veiligheidsdomein.

Plan van aanpak ouderenmishandeling Noord-Holland Noord
Naar schatting hebben in Noord-Holland Noord tussen 6000 en 8000 ouderen te maken met een of meerdere vormen van ouderenmishandeling (landelijk tussen de 160.000 en 200.000). Hiervan zijn er in 2011 slechts 10 (landelijk 994) gemeld bij de politie of de huidige Steunpunten Huiselijk Geweld.

Onlangs is het plan ‘Ouderenmishandeling zichtbaar maken – aanpak ouderenmishandeling Noord-Holland Noord’ in uitvoering genomen. De centrumgemeenten Alkmaar, Den Helder en Hoorn hebben de handen ineen geslagen om dit in Noord-Holland Noord gezamenlijk op te pakken. De GGD neemt hiervan de uitvoering op zich.

De ambitie – naar 200 meldingen
De regio NHN wil aan het eind van dit jaar het nu nog onzichtbare probleem ouderenmishandeling zichtbaar hebben gemaakt. Dat wil zeggen dat ouderenmishandeling in woord en beleid is geformuleerd en daadwerkelijk wordt aangepakt. De ambitie is dat ouderenmishandeling dan op de kaart staat, bekend en herkend wordt en dat de deskundigheid en meldingsbereidheid zijn vergroot. Het streven is een toename van meldingen; meer concreet wil men eind 2014 op 200 meldingen ouderenmishandeling in de regio NHN komen. Dit door het taboe te doorbreken en de meldingsbereidheid te vergroten.