Nieuw plan voor woningen op locatie oude schouwburg

8-5-2014

HOORN - Er is een concreet bouwplan voor het braakliggende terrein waar voorheen de oude schouwburg stond. Het college van B en W is benaderd door een partij die bereid is de grond te kopen en te ontwikkelen. Inmiddels is er overeenstemming over de grondprijs. Het plan voor 10 herenhuizen met de mogelijkheid om deze te splitsen in appartementen past in het programma Waterfront. Wel is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Het college ziet het initiatief als een prachtige kans om van deze locatie op korte termijn een aantrekkelijke woonplek te maken.

Het Hoornse Hop is een van de mooiste baaien van Nederland. De ligging van Hoorn aan het water is uniek. Daarom wil Hoorn meer het gezicht naar het water richten. De Westerdijk is een van de plekken waar dat kan. De dijk wordt de komende jaren een levendige fiets- en wandelboulevard. Op de plek waar voorheen de oude schouwburg stond, is ruimte voor woningbouw.

Parkeren op eigen terrein
Het plan van architectenbureau Van der Laan voorziet in 10 herenhuizen met de mogelijkheid om woningen te splitsen in appartementen. De woningen hebben een eigen achtertuin met garage/carport met plek voor 2 auto’s. Op het achterliggende terrein dat via de Westerdijk toegankelijk is, is ruimte om te parkeren voor de bewoners van de appartementen en bezoekers. In het bestemmingsplan Binnenstad is de bestemming van dit gebied nu woongebouw in combinatie met een parkeergarage en een horecabestemming. Bij een wijziging wordt dat wonen, tuinen en parkeren,

Grondverkoop
Eerder schreef de gemeente voor de invulling van deze plek een prijsvraag uit. Het winnende plan voor een gebouw met appartementen, in combinatie met een horecagelegenheid, is nooit uitgevoerd. Er was te weinig belangstelling van kopers en mogelijke exploitanten. De gemeente is eigenaar van de grond en is bereid deze nu te verkopen.

Prachtige kans
Wethouder Ronald Louwman: ‘Dit is een prachtige kans om op korte termijn van een gat aan de Westerdijk een aantrekkelijke woonplek te maken. Met een plan dat past bij de omringende bebouwing en onze wens om ons als stad meer te richten op het water. Daarom willen wij dit plan mogelijk maken. Het is een belangrijke stap op weg naar een aantrekkelijk gezicht aan het water. Ondertussen werken we aan plannen om deze omgeving aantrekkelijker te maken, met onder andere een stadsstrand, een boulevard en horeca langs de Westerdijk.’

Reacties
Reactie: (Sanne)
3-4-2015, 10:53
Of daghoreca met terras en speeltuin ??. Mooi langs de boulevard dan blijft het mooiste uitzicht van Hoorn voor iedereen! College van Hoorn had last van tunnelvisie. Verkwanseld.

Reactie: (Serge Blijvoet)
3-4-2015, 09:35
Is het niet zonde dat dit mooie stukje aan de burgemeester en z'n vriendjes wordt verkocht? Had beter een mooi parkje met speeltuintje kunnen worden, dan heeft iedereen er wat aan.

Reactie: (Pieter Dubbeldam)
27-1-2015, 12:25
Vanavond is op het gemeentehuis de openbare raadsvergadering over de invulling van de locatie Oude Schouwburg. Op de website van de gemeente Hoorn zijn alle stukken te lezen, incl. het bouwplan en een presentatie van de omwonenden met hun bezwaren.

Reactie: (Gerry Blokdijk)
15-12-2014, 11:46
Heer van der Horst kunt u ook aangeven voor hoeveel dit perceel verkocht is?

Reactie: (Wouter van der Horst)
15-12-2014, 10:26
De gemeente Hoorn heeft het perceel van de oude schouwburg inmiddels voor een zacht prijsje aan Fons Deen verkocht. Krijgt Deen alsnog het stuk grond aan de "goudkust" in bezit.

Reactie: (Kees Vlijm)
31-10-2014, 13:12
Horeca beneden, woningen erboven, prachtig plein met terrasjes en het geheel aansluitend op de nieuwe wandelboulevard, dan sla je als gemeente drie vliegen in één klap. Die kans krijgt men maar éénmaal. Maar ja het moet weer sober worden, het mag vooral niet leuk gezellig en mooi zijn.

Reactie: (anton)
16-5-2014, 09:56
Lijkt mij wel wat hoor, wat kost dat ongeveer? Waar kan ik me inschrijven?

Reactie: (Jan van Leek)
11-5-2014, 16:33
Ik zie die Van Es destijds nog enthousiast dat belachelijke vorige plan van Franse makelij presenteren. Vergeleken daarmee zijn de huizen van dit ingediende plan overigens al een hele verbetering. Maar goed, dat liep wat anders. De crisis zullen we maar zeggen. Er schijnt wat gemeentelijk geld over te zijn vanwege het niet doorgaan van een overbodige dure tunnel. Wellicht kan de gemeente een deel hiervan gebruiken om deze plek wat creatiever in te vullen dan alleen huizen. Dat kan een kind bedenken en daarmee hebben ze de Haai ook al vol geplempt. Beetje meer nadenken mag wel Louwman dan alleen aan centjes denken.

Reactie: (cees v dmaat)
10-5-2014, 15:12
Er is toch horeca de parkschouwburg.Moet er dan nog meer bij

Reactie: (Jeroen Vogel)
10-5-2014, 13:18
Nee, dat wist ik niet, Wally, maar ik blijf toch zo af en toe met een virtueel been in m'n geboorteplaats staan. Hoewel ik geen eigen radioprogramma heb, luister ik wel graag naar bijvoorbeeld Radio Bontekoe. En er komt binnenkort een Engelstalig reisboek uit waarin Hoorn genoemd wordt. Maar goed, dat is allemaal bijzaak onder dit topic, want zowel vanuit Banff als vanuit Biot waait het advies de gemeente Hoorn tegemoet dat dit stukje grond op een andere wijze benut zou moeten worden. Voor wat het waard is, Wally.

Reactie: (Wally Ooms)
10-5-2014, 09:28
Als je iets frequenter dan normaal de grens overgaat, dan ben je wat Evert Sijm betreft ook een soort tweede keus Horinees geworden. Je mag in Hoorn geboren en getogen zijn, een eigen radioprogramma hebben bij de plaatselijke radio, een column hebben in de plaatselijke krant, lid zijn van een plaatselijke partij en kortgeleden zelfs kandidaat-raadslid zijn geweest van diezelfde plaatselijke partij, dagelijks te vinden op plaatselijke fora en facebookpagina's........... dat telt allemaal niet volgens de heer Sijm. We mogen ons gewoon nergens mee bemoeien Jeroen. Wist je dat niet?

Reactie: (Jeroen Vogel)
10-5-2014, 04:55
Mooi land, Frankrijk. Als iemand daar nog een leuke baan weet, houd ik me aanbevolen. Tot die tijd, wordt er vanuit een ander buitenland gewoon gereageerd op Hoornse aangelegenheden. Anyway, een voorschouw van het plan is te zien op Hoorn.nl bij het bewuste artikel. Even op het plaatje klikken voor de vergroting. En ik blijf erbij: ja, mooi plan, nee, slecht plan. Als men hiermee akkoord gaat, spreekt men zich uit om de Hoornse kustlijn exclusief te reserveren voor een bepaalde klasse.

Reactie: (Wally Ooms)
9-5-2014, 22:41
@Evert Sijm Dan heb je niet goed opgelet, want ik heb wel degelijk aangegeven dat er niet zo gek veel mis is met dat gebouw. Terug naar het grote gat, waarbij ik maar even voorbij ga aan de goedkope scoorpoging om Frankrijk er bij te halen. Ook al zijn die tekeningen nog zo mooi. Ook al zijn die panden nog zo fraai. Op die precieze lokatie hoort meer te komen dan een paar woningen. Die mogelijkheid is er nu. Ik mag hopen dat daar een gepaste oplossing voor komt. Niet een paar huizen.

Reactie: (Evert Sijm)
9-5-2014, 19:44
Wally Ooms, ik heb geen tekeningen gezien dus ik kan geen oordeel geven. Het is ontzettend makkelijk om op voorhand de boel af te kraken vannuit Frankrijk. Ik heb je niet gehoord over de "prachtige" appartementen die Intermaris neergezet heeft op het voormalige terrein van Vogelpoel.

Reactie: (Wally Ooms)
9-5-2014, 16:36
@Evert Sijm De informatie die ik onder ogen heb gekregen is hier op Hoorngids en op Facebook in te zien. Mocht je aanvullende informatie hebben, dan hou ik me ten zeerste aanbevolen.

Reactie: (Rob Verhoek)
9-5-2014, 16:36
En dan dat gekwaak over "Prachtige kans" van Louwman: een gelikte babbel die rechtstreeks uit de koker van de projectontwikkelaar lijkt te komen. Makelaarsgelul. Een aantal regels gevuld met platte prietpraat en een slotzin als een soort goedmakertje. Moven Louwman, en late we hopen dat de raad dit inderdaad visieloze plan terstond afschiet.

Reactie: (Evert Sijm)
9-5-2014, 15:33
Wally Ooms heb jij de plannen dan al gezien?

Reactie: (Wally Ooms)
9-5-2014, 14:54
Het is te ongelooflijk voor woorden hoe er blijk wordt gegeven van een totaal vsieloze invulling. Er hoeft maar een projectontwikkelaar te komen met het lumineuze idee om op die plek wat huizen neer te plempen en er wordt een rondedans van blijdschap gemaakt door de demissionaire club. Hoe blind kun je zijn?

Reactie: (Juliette Schouten)
9-5-2014, 12:04
Al die grote nieuwbouwwoningen huizen vind ik ook nog eens onzin. Vroeger, ja vroeger, hadden mensen grote gezinnen. Nu leven mensen vaak met maar weinig personen in veel te grote huizen. En ze zijn nog vaak weg ook. Zonde van al die lappen grond in zo een klein landje als die van ons.

Reactie: (Juliette Schouten)
9-5-2014, 11:18
Helemaal mee eens Evert. Om een binnenstad aantrekkelijk te houden en/of maken, moeten er dingen te doen zijn voor de mensen. Ook winkels blijven o.a. overeind als er ook in een binnenstad leuke dingen te doen zijn. Teveel wordt nu buiten het centrum geplaatst. In al die gaten opvullen met woningen is dan ook een slecht idee. En inderdaad, je kan dan wel een mooi plan hebben voor een boulevard en strand, maar daar horen vooral leuke winkels bij, uitgaansgelegenheden, enz. Dat zie je bijna overal.

Reactie: (Evert Meilink)
9-5-2014, 11:07
Hoorn heeft inderdaad geen visie. Functies die men in een centrum van een stad verwacht zoals bioscoop en casino, plaatst men buiten het centrum terwijl deze functies in het centrum bestaande kwaliteiten kan versterken. Het gat bestaat nu al tien jaar. Er had dus al zo'n acht jaar een horecagelegenheid met bioscoop kunnen staan op dit mooie plekje. De mooiste plekjes moet je openbaar houden. Projectontwikkelaars hebben de regie overgenomen in Hoorn. Op korte termijn levert dit misschien veel geld op maar op de lange termijn kan dit funest zijn voor de stad.

Reactie: (Dirkje Slegers)
8-5-2014, 23:38
Goed idee. Zeker als de architecten Alberts en Van Huut worden gevraagd dit plan verder uit te werken.

Reactie: (Juliette Schouten)
8-5-2014, 21:31
Een overdekt winkelcentrum met ook een Deen supermarkt erin, horeca gelegenheid bovenop een plat dak met groot dakterras zou toch veel leuker zijn? Ook handig voor winkelend publiek als het weer ineens tegen gaan zitten. Of een concertgebouw, poppodium, kunnen we weer eens lekker dansen in het centrum van Hoorn. Maar toch niet weer woningen he.

Reactie: (gerard vd draai)
8-5-2014, 21:09
Helemaal eens met de reacties. Herenhuizen met tuin en garage zijn echt niet op hun plaats op deze locatie. Met zo'n unieke strategische plek moet je wat stedelijkers doen. Ik hoop dat de raad niet instemt met de wijziging van het bestemmngsplan. Liever wat langer wachten tot de economie weer aantrekt (begint alweer te komen) en dan een goed plan ontwikkelen.

Reactie: (Sjoerd de Graaf)
8-5-2014, 20:36
Helemaal met je eens Jeroen, dit plan getuigt van weinig visie voor zo"n mooie plek. Huizen bouwen ze maar de Bangert/Oosterpolder. En trouwens dit lijkt mij meer een zaak voor de nieuwe gemeenteraad.

Reactie: (jan de vries)
8-5-2014, 19:34
Het mandaat is toch van louwman afgenomen door de stemmers, de nieuwe coalitie moet hier maar over beslissen en niet de wethouder zonder mandaat !

Reactie: (Jeroen Vogel)
8-5-2014, 18:44
Hoewel het goed is dat er zich een partij meldt voor dit gat, getuigt de toehapping van de gemeente van een gebrek aan visie. Het is gemakkelijk en lucratief om er woningen voor de welgestelde medemens neer te zetten, maar het is visieloos als deze lokatie geen onderdeel wordt van het boulevardplan. Dit gat is nog de enige mogelijkheid om horeca of een attraktie aan het boulevardplan toe te voegen in een rij bebouwing dat louter bestaat uit appartementen en bejaardentehuizen. Dat gat kun je dichten met nog meer huizen, maar eis als gemeente dan dat men twee verhuurbare horecaruimtes op de begane grond erbij bouwt met de mogelijkheid een terras op het plein ervoor te runnen. Wethouder Louwman heeft de stad reeds 5,6 miljoen gekost. Moet hij in zijn demissionaire staat nu ook nog besluiten om de laatste mogelijkheid tot het creeren van iets voor de hele stad exclusief te vergeven aan tien gezinnen?