Langs Oude Kloosters met de Vereniging Oud Hoorn

2-7-2014

HOORN - Op vrijdag 11 juli zal de zomerwandeling van Oud Hoorn ons voeren langs plaatsen waar diverse kloosters hebben gestaan. Al in 1385 werden er in Hoorn twee kloosters gesticht een monniken- en een nonnenklooster. Dit klooster had al vrij snel meer dan honderd inwoonsters waardoor de stichting van een tweede klooster noodzakelijk werd. Hierna volgden er nog meer en allemaal aan de buitenkant van de stad van rond 1400. Dit nog niet ontgonnen moerasgebied werd door de kloosterlingen in cultuur gebracht en ontwikkeld.

Toen de stad in 1572 de zijde van Willem van Oranje koos, en zich daarmee afkeerde van het katholieke Spanje, werden de kloosters gesloten en het onroerend goed door de stad geconfisqueerd. De gebouwen kregen een andere bestemming zoals weeshuis, munt of oude vrouwen- en oude mannenhuis.

Van de oorspronkelijke kloostergebouwen resteren nog slecht twee kapellen maar van de nieuwe bestemmingen die deze kloosters kregen is wel veel bewaard gebleven. Deze monumenten en de plek waar zij staan leveren voldoende stof voor een boeiend verhaal door de gidsen van Oud Hoorn.
Tijdens deze wandeling wordt een bezoek gebracht aan de kapel van het voormalige St.Ceciliaklooster waarvan echter weinig meer herinnert aan deze oorspronkelijke functie.

De wandeling zal starten op de Roode Steen om 19.30 uur. Deelname is gratis. Voor meer informatie zie www.oudhoorn.nl