Raad trekt bestemmingsplan Poort van Hoorn in

8-7-2014

HOORN - Een meerderheid van de gemeenteraad besloot op dinsdag 1 juli het bestemmingsplan voor de Poort van Hoorn in te trekken.

In de vorige bestuursperiode stelde de gemeenteraad het bestemmingsplan Poort van Hoorn vast. Het bestemmingsplan werd onder meer opgesteld om de aanleg van de toegangsweg richting de binnenstad met autotunnel onder het spoor mogelijk te maken. Een aantal belanghebbenden tekende beroep aan. Het beroep richtte zich vooral tegen de aanleg van de autotunnel.

Begin mei besloot de Raad van State om het bestemmingsplan te schorsen. Volgens de Raad van State was het op dat moment onzeker of dit belangrijke onderdeel van het bestemmingsplan ook echt gerealiseerd zou worden. Omdat coalitiepartijen PvdA, SP, D66, CDA en GroenLinks eind mei bekend maakten dat zij vanwege de verkiezingsuitslag de autotunnel onder het spoor niet gaan aanleggen, stelde het college van B en W voor om het bestemmingsplan in te trekken en een nieuw bestemmingsplan op te stellen. Dit zou volgens het college onnodige juridische procedures en planschadeclaims voorkomen.

Oppositiepartijen VVD, VOCHoorn, HOP, Hoorns Belang en de Hoornse Senioren Partij stemden tegen het voorstel. Volgens hen zou het bestemmingsplan gewoon kunnen blijven bestaan, ook als de coalitie de tunnel niet wil aanleggen. Intrekken zou volgens deze partijen onnodig zijn en leiden tot hoge kosten en ook vertraging in het project Poort van Hoorn.

Coalitiepartijen PvdA, SP, D66, CDA en GroenLinks stemden in met het voorstel. Volgens hen is het niet mogelijk om de tunnel als centraal onderdeel van het bestemmingsplan zomaar niet uit te voeren. Dit zou consequenties hebben voor het gehele verkeersplan van het gebied. Daarbij zou het niet intrekken leiden tot het voortzetten van een onnodige juridische procedures en mogelijk ook aanzienlijke planschadeclaims van belanghebbenden.

Het voorstel tot intrekken van het bestemmingsplan voor de Poort van Hoorn werd aangenomen met een meerderheid van 19 tegen 14 stemmen.