Hoorn blijft zich inzetten voor homo-gemeenschap

8-7-2014

HOORN - De komende jaren gaat de gemeente Hoorn de inspanningen voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT) voortzetten. Dat maakte het Hoornse college bekend.

Sinds 2012 is Hoorn een zogenaamde koploper op het gebied van de emancipatie en acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Welzijn heeft destijds 40 gemeenten uitgenodigd om aandacht voor homo-emancipatie te verankeren in het lokale beleid. Hoorn heeft hieraan gehoor gegeven en draagt het koploperschap actief uit. Vanuit het ministerie loopt dit project tot eind 2014. De gemeente Hoorn wil graag door als koploper, ook na 2014.

Jeugd
De afgelopen twee jaar heeft de gemeente Hoorn de nadruk gelegd op de jeugd. De projecten die op jongeren gericht zijn, hebben een bredere invulling gehad dan alleen de LHBT-gemeenschap. Op middelbare scholen hebben scholieren projecten gevolgd over het thema ‘anders zijn’. Ook is er in 2012 een enquête gehouden onder scholieren en docenten om in kaart te brengen hoe het op scholen gesteld is met pesten en discriminatie. Later dit jaar wordt de enquête herhaald om te kijken of er door de projecten een positieve verandering is opgetreden.

Zichtbaarheid
Een ander beleidsaccent dat er in Hoorn is gelegd, is het vergroten van de zichtbaarheid. De gemeente Hoorn profileert zich zichtbaar als gemeente waar iedereen zichzelf kan zijn. Zo werd de regenboogvlag al eens gehesen voor het stadhuis en kregen de Roze Weken in West-Friesland financiële steun. Daarnaast hebben doelgroeporganisaties een bijdrage gekregen om hun bekendheid te vergroten. Ook heeft de gemeente deze organisaties geïntroduceerd bij scholen en zorginstellingen om waar nodig passende hulp te kunnen bieden.

Toekomstig beleid
Het huidige koploperproject loopt dit jaar af. Vooruitlopend op een eventuele voortzetting van het project, wil de gemeente nu alvast uitspreken dat de emancipatie en acceptatie van de LHBT-gemeenschap een speerpunt blijft. Wethouder Nel Douw: ‘Wij willen er geen misverstand over laten bestaan, dat wij het beleid voor gelijke kansen voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders onverminderd willen voortzetten. Wij blijven overleggen met alle betrokken organisaties en zullen hiervoor aandacht blijven vragen.’